Ambasadorii e-Reciclării din cadrul Campaniei naționale “Moldova reciclează DEEE-uri”

Gestionarea corectă a DEEE-urilor la nivel național continuă  să reprezinte  o provocare majoră și nu doar de ordin ecologic și economic, dar și în raport cu sănătatea populației din țară expusă efectelor celor peste ?.??? de substanțe chimice utilizate în fabricarea produselor electronice.

Complementar cadrului legal național privind responsabilitățile ce revin producătorilor de echipamente electrice și electronice plasate pe piață, educarea unui comportament eco-responsabil în raport cu DEEE-urile generate în rândul populației reprezintă un factor cheie pentru îmbunătățirea performanței de mediu prin consum mai responsabil (prevenire, reducere și reutilizare), colectare separată și o colaborare mai activă cu operatorii autorizați pentru gestionarea acestor deșeuri.

O contribuție în acest sens este inițiativa lansată în 2021 de A.O. EcoDigital prin Campania națională “Moldova reciclează DEEE-uri”  organizată în perioada octombrie-decembrie 2021, parte a proiectului “Reciclăm DEEE și realizăm ODD”.

În pofida restricțiilor impuse de pandemie, 17 instituții de învățământ/grup de inițiativă cu peste 7000 de elevi și profesori au dat dovadă de conștientizare și responsabilitate în raport cu inamicul ascuns pentru mediu și sănătate – DEEE-urile. Activități precum diseminarea de informații, organizare de workshop-uri, ateliere de discuții, video-uri,  expoziții tematice de desene, postere în paralel cu colectarea separată și predarea DEEE-urilor către operatorii autorizați parteneri a proiectului (Moldrec și EcoRecycling) reprezintă o contribuție frumoasă spre un viitor mai curat și mai verde. O parte din activitățile participanților la campanie pot fi văzute pe pagina de grup Spune NU DEEEșeurilor.

Deși pentru o mare parte din participanții campaniei, obiectivul de a colecta o cantitate mai mare de DEEE-uri a fost compromis din cauza restricțiilor impuse,  în special atunci când mulți din elevi și-au desfășurat studiile online, iar accesul în instituție a persoanelor a fost restricționat, impactul și rezultatul atins merită apreciere și diseminare la nivel național.  Cu peste 10 tone de DEEE-uri deja colectate prin intermediul punctelor de colectare amplasate în incinta instituțiilor beneficiare, inclusiv cantități necontorizate de elevii instituțiilor participante la campanie, care personal au ales cel mai apropiat punct de pe Harta punctelor de colectare pentru a arunca electronicile uzate, inclusiv evacuări planificate în perioada următoare, nu în ultimul rând numărul impunător de tineri și familii informate cu privire la opțiunele corecte pentru electronicile uzate, anunțăm finalizarea cu succes a campaniei lansate și Lista AMBASADORILOR e-Reciclării:

  1. Institutul de Chimie, or. Chișinău
  2. I.P. L.T. Bogdan Petriceicu Hașdeu, or. Chișinău
  3. Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, or. Chișinău
  4. Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe, or. Chișinău
  5. Centrul de Excelență în Industria Ușoară, or. Chișinău
  6. I.P. L.T.  “Alexandru cel Bun”, Sîngera, mun. Chișinău
  7. I.P. L.T.  “Alexandru Ioan Cuza”, or. Chișinău
  8. Școala Profesională Nisporeni, r-ul Nisporeni
  9. I.P. L.T. “Meșterul Manole “ s. Sălcuța, r-ul Căușeni
  10. Gimnaziul Colicăuți, r-ul Briceni
  11. I.P. L.T. “Varnița”, r-ul Anenii Noi
  12. Gimnaziul “Vasile Alecsandri” din or.Mărculești, r-ul Florești
  13. I.P. L.T. Republican „Ion Creangă”, Bălți
  14. Gimnaziul Bobeica, r-ul Hîncești
  15. Școala Profesională din or. Hîncești, r-ul Hîncești
  16. I.P. L.T.”Constantin Spătaru”, r-ul Leova
  17. Grupul de inițiativă din s.Volintiri, r-ul Ștefan Vodă

Un aspect important sesizat de participanții campaniei și care nu poate fi ignorat este piața informală a DEEE-urilor. Oamenii vor bani pentru a preda DEEE-urile, fapt pentru care preferă să vândă aceste deșeuri periculoase persoanelor fizice/juridice neautorizate de Agenția de Mediu. Din păcate, astfel de cazuri se regăsesc în majoritatea localităților Republicii Moldova. Oamenii mai puțin cunosc soarta DEEE-urilor vândute sau mai exact câte din acestea ajung dezasamblate la gropile de gunoi, râpe, păduri după ce sunt extrase piesele valoroase. Ca rezultat, unii din noi, din lipsă de cunoaștere sau din nepăsare aleg să fie plătiți pentru ași distruge sănătatea și pentru a contamina mediul!

Proiectul “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” este implementat de A.O. EcoDigital cu suportul financiar din fondurile “Programului de Granturi Mici GEF, implementat de UNDP Moldova” în parteneriat cu A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD), Colegiul de Ecologie, EcoRecycling și MoldRec.