IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Articol

În Republica Moldova a fost lansat Proiectul „Fugi de Plastic / Run from Plastic”

Detalii

Data publicării
08/02/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Proiectul „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” este conceput de A.O. “EcoDigital” în parteneriat cu A.O. Centrul de instruire și consultanță “E-CIRCULAR”, A.O. Run Moldova și A.O. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Ambalaje din Moldova (APIAM) cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP. Perioada implementare proiect: noiembrie 2022 – noiembrie 2023.

Scopul proiectului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” este de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic prin sensibilizarea opiniei publice privind impactul plasticului asupra sănătății și mediu în paralel cu promovarea unui stil de viață sănătos.

Obiective proiect:

  • Acces la surse informaționale diverse privind reducerea poluării cu plastic prin diferite metode (Refill, plogging, etc.);
  • Reducerea poluării cu PLASTIC prin extinderea infrastructurii de colectare;
  • Sensibilizarea opiniei publice privind poluarea cu plastic prin mișcare și acces la alternative produse Eco și reutilizabil (plogging și seminare informative).

În contextul în care înregistrăm o creștere constantă a cantităților de deșeuri din plastic, iar rata de reciclare a acestora se menține una foarte joasă, nu doar în Republica Moldova (estimativ 3%) dar și la nivel global (9%), este de înțeles că reciclarea nu este o soluție suficientă în lupta cu aceste deșeuri periculoase pentru mediu și sănătate. Pornind de la această argumentare proiectul îți propune să interacționeze direct cu populația țării de toate vârstele și gen pentru a sensibiliza percepția acestora vizavi de ambalaje și deșeurile din plastic prin a adopta practici sănătoase și sustenabile bazate pe cele mai corecte opțiuni ale Ierarhiei deșeurilor (prevenire, reducere și reutilizare). În acest proces și în atingerea obiectivului stabilit ne-am propus împreună cu partenerii (cofinanțatorii) proiectului o abordare inovativă la nivel național și anume să reducem poluarea cu plastic prim MIȘCARE și respectiv să inspirăm oamenii din Republica Moldova să construiască o conexiune cu mediul înconjurător prin educație, salubrizare și aventuri pe trasee. În această misiune frumoasă avem ca partener A.O. Run Moldova cu care vom organiza 5 campanii sportive în mai multe localități din țară (EcoRun Hîncești, Volvo Ultra Race, Volvo Ultra Race, Maratonul Dragonul de Aur, Maratonul La Fetești și Dantes Heel Ultra).

Prin aceste evenimente vom promova conceptul de Plogging (o combinație de jogging cu ridicarea gunoiului) și respectiv vom interacționa în comun pentru a restabili sănătatea ecosistemului natural. Ca antrenament,  plogging-ul oferă variații în mișcările corpului prin  aplecare, ghemuire și întindere la acțiunea principală de alergare, drumeții sau mers pe jos.

Toate activitățile proiectului vor putea fi replicate la nivel național și vor servi drept exemplu de gestionare responsabilă a deșeurilor din plastic de această dată cu un accent sporit pe prevenirea formării acestor deșeuri.

Articole similare

trage