Articol

Eveniment online ”Managementul Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice”

Detalii

Data publicării
16/10/2020
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Astăzi, la invitația Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și Agenția de Mediu continuă dialogul pe dimensiunea gestionării eficiente a deșeurilor și nemijlocit gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Un accent sporit s-a acordat producătorilor de DEEE-uri și responsabilitatea extinsă a acestora (REP), bunele practici și soluții de management a acestor deșeuri, cadrul legislativ cu privire la EEE-uri, obligațiile producătorilor și distribuitorilor, dar și sancțiunile pe care acestea le pot primi în caz de nerespectare a legislației în vigoare.

Tema discuției de azi este dedicată și  Zilei internaționale a deșeurilor de echipamente electrice și electronice E-Waste Day 2020, dată marcată la 14 octombrie 2020 în Moldova și în alte 50 de țări din întreaga lume. În cadrul dialogului online, participanții au împărtășit informații importante în primul rând pentru producători, dar și pentru alte persoane interesate, privind aspectele practice ale acestui subiect, precum: definirea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE-urile), categoriile acestora, situația la zi și tendințele de moment.

Ziua internațională a DEEE-urilor (deșeurilor de echipamente electrice și electronice) este o inițiativă a ”WEEE FORUM”, o asociaţie internaţională non-profit a organizaţiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice şi electronice, și reprezintă o ocazie pentru a atrage atenţia consumatorilor asupra importanţei colectării selective a aparatelor uzate, cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea şi reciclarea lor. Anul acesta Republica Moldova oficial s-a alăturat celei de-a 3-a ediții a campaniei promovate de Weee Forum împreună cu alte 112 organizații din 48 de țări.

„Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova”.

Articole similare

trage