A fost lansat Proiectul “Comunicarea Strategică pentru implementarea Programului Național Deșeuri Solide în Moldova”

La data de 14.12.2023, A.O. “Centrul de instruire și consultanță E-Circular” și A.O. “EcoVisio” cu suportul Suediei au lansat Proiectul național “Comunicarea Strategică pentru implementarea Programului Național de Deșeuri Solide în Moldova în Regiunile de Management Deșeuri  5,8 și 1″. Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii publice  “DIMITRIE CANTEMIR” din or. Ungheni și a reunit actorii cheie implicați din mai multe localități beneficiare din proiect.

Proiectul va fi implementat cu sprijinul financiar al Suediei în perioada 2023-2025 și va reprezenta un mecanism de sprijin pe partea de comunicare și consolidare capacități APL/ONG/comunitate în vederea implementării cu succes a Programului național “Deșeuri Solide în Republica Moldova”, implementat la nivel de național de Ministerului Mediului și I.P. ONIPM în baza Acorduri de Împrumut cu BEI, BERD și grant E5P. Activitățile proiectului vor susține și realizarea obiectivelor Programului Național de Management al Deșeurilor pentru anii 2023-2027, recent aprobat de Guvern.

În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului “Comunicarea Strategică pentru implementarea Programului național „Deșeuri Solide în Republica Moldova” în Regiunile de Management Deșeuri  5,8 și 1″, Dul Igor Afteniuc, Ambasada Suediei a punctat despre importanța promovării schimbărilor comportamentale la nivel național pentru atingerea obiectivelor propuse în domeniul gestionării deșeurilor, inclusiv despre concentrarea eforturilor comune A.O. EcoVisio și A.O. E-Circular, care împreună cu Ministerul Mediului și I.P. Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului dar și toate regiunile beneficiare, vor depune efort, vor implica resurse și vor consolida capacități necesare pentru REZULTATE.

Despre importanța proiectului lansat și rolul acestuia în implementarea cu succes a Programului național „Deșeuri Solide în Republica Moldova” a vorbit Dul Grigore Stratulat, Secretar de Stat Ministerul Mediului. Dlui a prezentat problemele existente privind gestionarea deșeurilor și Planul de acțiuni pentru anul 2024 cu referire la implementare proiect în RMD 5, 8 și 1. Tot în cadrul evenimentului, Dul Alexandru Ambros, Manager Proiect Deșeuri Solide în Republica Moldova, a prezentat rezultatele atinse până la moment privind implementarea proiectului. Potrivit dlui Ambros, până la moment:

  • A fost aprobat de către Consiliile Locale ale RMD 5, 8 și 1, Studiile de fezabilitate și de evaluare a decalajelor.
  • A fost creat Operatorul Regional pentru RMD 5, S.A. ”Salubritate Grup”.
  • Terenul pentru constucția Depozitului de deșeuri (Florițoaia Veche, Ungheni) a fost transmis din proprietate APL în proprietate de stat.
  • Terenurile pentru construcția stațiilor de transfer (Nișcani, Călărași și Nisporeni) au fost transmise din proprietate APL în proprietate de stat.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată prezentării Proiectului “Comunicarea Strategică pentru implementarea Programului Național de Deșeuri Solide în Moldova în Regiunile de Management Deșeuri  5,8 și 1″.  Vica Diavor, manager proiect din partea A.O. EcoVisio a prezentat obiectivele de bază ale proiectului și pricipalele activități planificate pentru diverse grupuri țintă:

Obiectiv 1: Cartografierea sistemului actual de gestionare a deșeurilor pe baza unei abordări regionale și crearea unui plan strategic de comunicare

Obiectiv 2: Promovarea dezvoltării expertizei și competențelor în domeniul prevenirii deșeurilor și al gestionării integrate a deșeurilor în rândul APL și ONG locale

Obiectiv 3: Dezvoltarea de campanii de conștientizare în vederea promovării reducerii deșeurilor și a practicilor corecte de eliminare a deșeurilor în rândul publicului larg

Obiectiv 4: Punerea în aplicare, în comunitățile selectate, a unor proiecte pilot care să promoveze reutilizarea deșeurilor și să stimuleze locuitorii și întreprinderile să reducă producția de deșeuri.

Conștientizarea și informarea reprezintă fundamentele de bază ale unui proiect implementat cu succes. În acest context, Aurelia Bahnaru, expert și manager proiect din partea A.O. “Centrul de instruire și consultanță E-Circular” a prezentat cât de important este să consolidăm capacitățile și să îmbunătățim nivelul de cunoaștere a celor peste 690 mii locuitori din 506 localități beneficiare proiect și parte a RMD 5 (Ungheni, Nisporeni, Călărași), RMD 8 (Edineț, Briceni, Ocnița, Donduseni) și RMD1 (Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga), sănătatea cărora este direct influiențată în mod negativ de cele peste 300 de gunoiști deja existente în regiunile beneficiare proiect.

Un pas important în această direcție este crearea prin proiect a Platformei online: Comunicare Strategică privind managementul deșeurilor și care va fi accesibilă pentru APL-uri, Operatori municipali, ONG-uri, etc. Prin această platformă și prin întâlnirile periodic organizate se va discuta despre activitățile proiectului și progresele Programului național Management Deșeuri Solide pentru RMD 5, 8 și 1, noutăți legislative, aplicabilitate și conformare la nivel local, discuții cu reprezentanți Ministerul Mediului, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, I.P. ONIPM, etc. Tot prin această platformă vor fi organizate traininguri tematice pe diverse subiecte de interes și se va oferi suport consultativ.

A.O. E-Circular și A.O. EcoVisio își invită partenerii, autoritățile locale și cetățenii să se alăture acestui efort comun pentru a construi împreună un viitor mai curat și mai sustenabil pentru Republica Moldova. Prin schimbări de comportament durabile, putem transforma modul în care privim și gestionăm deșeurile, contribuind la un mediu sănătos și la prosperitatea comunităților noastre!