Conferința națională 2024 – Economia Circulară în Republica Moldova

Articol

Parlamentul European a revizuit Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje!

Detalii

Data publicării
26/10/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

La data de 24 octombrie 2023, Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European (ENVI) a votat raportul referitor la Regulamentul privind Ambalajele și Deșeurile de Ambalaje, aceasta fiind un răspuns la propunerea emisă inițial de Comisia Europeană în noiembrie 2022. După luni de negocieri dificile, și sub presiunea puternică din partea industriei, Comisia a acceptat Amendamentele de Compromis propuse de Raportorul belgian Frédérique Ries, membru al Renew MEP.  Iată principalele rezultate ale votului:

  1. Reutilizarea

Amendamentul de compromis 10 privind reutilizarea și 12 privind restricția ambalajelor de unică folosință au fost adoptate cu o majoritate foarte mică (41 în favoarea, 39 împotrivă, respectiv 42 în favoare, 38 împotrivă). Astfel, orice pungi de plastic cu o greutate sub 15 microni, care nu sunt necesare din motive de igienă sau ca ambalaj primar pentru a preveni risipa la produse alimentare din vrac, urmează să fie interzise. Este important de menționat despre restricția ambalajelor de unică folosință pentru sectorul HORECA. Noul amendament stabilește restricții clare privind comercializarea de ambalaje de unică folosință și impune o interdicție asupra tuturor ambalajelor de unică folosință în restaurante. Se așteaptă ca distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul HORECA să permită consumatorilor să aducă propriul lor recipient ca soluție de ambalaj reutilizabil.

Odată cu adoptarea țintelor de reutilizare în amendamentul de compromis 10, se propune ca 50% din ambalajele pentru electrocasnice mari de la operatorii economici, inclusiv platformele online, să fie reutilizabile. Lupta pentru a include cartonul în aceste ținte de reutilizare reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii politicilor privind reutilizarea.

Cu toate acestea, există și dezavantaje, deoarece țintele privind reutilizarea pentru sectorul „ la pachet” și pentru vin au fost eliminate, iar reglementarea conține încă prea multe lacune pentru statele membre sau operatorii care ezită să implementeze corect unele măsuri (Articolul 26).

  • Sănătate și substanțe chimice

A fost adoptat amendamentul de compromis 6 privind cerințele pentru substanțele din ambalaje. Ce înseamnă aceasta pentru producătorii de ambalaje? Aceștia vor trebui să raporteze în documentația tehnică toate substanțele ce prezintă motive de îngrijorare, precum și interzicerea utilizării de PFAS și BPA în ambalajele alimentare. Aceste substanțele chimice „veșnice” sunt adăugate în ambalajele de contact cu alimentele – adesea pentru a face ambalajele din hârtie și carton rezistente la foc sau apă. Aceste substanțe au fost asociate cu diverse efecte negative asupra sănătății umane. În plus, producătorii vor trebui să abordeze impactul negativ asupra mediului datorat microplasticelor.

  • Conținut reciclat și plastice pe bază de bio

Amendamentul de compromis 8 a fost adoptat, ceea ce înseamnă că sistemul bazat pe credite nu va fi utilizat. Sistemul bazat pe credite permite crearea de credite pentru ambalaje care depășesc țintele de conținut reciclat și transferul creditelor către ambalaje care nu îndeplinesc țintele necesare, compromițând în mod efectiv orice urmăribilitate. În forma actuală, amendamentul privind conținutul reciclat merge în direcția corectă, deoarece acesta garantează o cotă minimă de conținut reciclat în produsele noi, precum este inclus și impactul asupra mediului al procesului de reciclare în sine.

La fel, a fost adoptat amendamentul de compromis 25, considerat un pas înapoi de experții de mediu. Amendamentul dat susține faptul că materialele plastice pe bază de bio (plastic virgin) pot fi utilizate în cadrul țintelor de conținut reciclat. Acest lucru înseamnă că noul amendamentul nu stabilește o diferență dintre plasticul „virgin” și cel reciclat.

  • Colectarea separată și sortarea deșeurilor amestecate

Noile cerințe votate cer statelor membre să ia măsuri necesare pentru a asigura colectarea separată a 90% din materialele reciclabile până la 1 ianuarie 2029. Acest lucru poate fi realizat prin una dintre măsurile menționate în Regulamentul privind Ambalajele și Deșeurile de Ambalaje. În ceea ce privește sortarea deșeurilor care nu sunt colectate separat, textul spune că statele membre ce nu pot asigura o colectare separată la sursă a deșeurilor de ambalaje, acestea pot asigura o sortate înainte de eliminare, sau pot opta pentru operațiunile de recuperare a energiei pentru a elimina ambalajele destinate reciclării.

Următorii pași implică o votare plenară (finală) în Parlamentul European la data de 20 noiembrie 2023, inclusiv adoptarea unei abordări generale de către statele membre în luna decembrie și necesitatea ca instituțiile UE să ajungă la un acord înainte de alegerile europene din primăvara anului 2024.

Articole similare

trage