Conferința națională 2024 – Economia Circulară în Republica Moldova

Articol

Membrii CCI a RM informați despre gestionarea eficientă a deșeurilor

Detalii

Data publicării
06/10/2020
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

La data de 06 octombrie, Asociația pentru Valorificarea Deșerilor a participat în cadrul primei sesiuni de dialog online cu tema ”Soluții pentru gestionarea eficientă a deșeurilor”, orgnizate de Camera de Comerț și Industrie a RM, ca parte a Ședinței comune a Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale de pe lângă CCI a RM, la care au participat peste 50 membri ai CCI. Prin acest eveniment a fost lansată o serie de alte ședinte online organizate de CCI în colaborare cu Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și Revista „Managementul Deșeurilor”.

La deschiderea ședinței, Președintele CCI a RM, Sergiu HAREA, a menționat că Cadrul normativ în domeniu, și anume Legea ”Privind deșeurile” (Nr. 209 din 29.07.2016) are un impact major asupra activității agenților economici și cuprinde principii de bază în domeniul managementului deșeurilor.

”După cum cunoașteți, responsabilitatea pentru aceste activități revine generatorilor acestora. Totodată, se aplică și alte principii care prevăd responsabilitatea producătorului și a utilizatorului. În realitate, agenții economici trebuie să gestioneze deșeuri cu mijloace proprii sau să contracteze serviciile unor companii specializate. Și în acest sens, este important să avem un cadru legislativ și economic foarte clar și aplicabil” a mai specificat Sergiu HAREA.

În cadrul evenimentului, Aurelia BAHNARU, doctor în economie, Președinte A.O. Asociația pentru valorificarea deșeurilor, Director Revista ,,Managementul Deșeurilor”, a explicat care sunt obligatiile producatorilor de deseuri, responsabilitatea acestora dar și a oferit câteva solutii. În special s-a discutat despre ținte de colectare a Deșeurilor din totalul de produse plasate pe piață aplicabile din anul 2020, dar și importanța instruirii angajaților companiilor. Antreprenorii au fost incurajați să elaboreze un plan de măsuri privind colectarea selectivă a deșeurilor generate dar și un program de prevenire a deșeurilor. Sigur toate aceste activități necesită și alocarea resurselor care trebuie să fie planificate.

Participanții la eveniment au adresat multe întrebări ce țin de gestionarea deșeurilor medicamentoase, posibilității creării unor parcuri ECO dar și lansării unei afaceri în domeniul gestionării deșeurilor.

Specialiștii în domeniul, Igor ȘEREMET, doctor în drept, lector universitar la Facultatea de Drept a USM și Sergiu MACHIDON, formator cu certificare în domeniul, responsabil de mediu, au oferit recomandări practice ce țin de cadrul legal național dar și standardele Europene în domeniul dat.

https://www.facebook.com/chamber.md/videos/389198982099259/

Camera de Comerț și Industrie a RM în parteneriat cu Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor anunță dezvoltarea în continuare a acestui subiect pe platforma CCI a RM, fapt pentru care se va reveni cu o serie de ședințe dedicate în regim online.

În cadrul acestor ședințe participanții vor beneficia de informații utile privind:

  • Procesul de management al deșeurilor în organizație/întreprindere;
  • Mecanismul de implementare a Responsabilității extinse a producătorului;
  • Tranziția spre o economie circulara în Republica Moldova.

Articole similare

trage