Articol

S-a dat start Campaniei Iulie Fără Plastic 2024

Detalii

Data publicării
01/07/2024
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Azi prima zi de Iulie este tradițional și prima zi a Campaniei naționale dedicate Iulie Fără Plăstic cu genericul:  „Închidem robinetul – Oprim poluarea cu plastic”.

După ediția din anul trecut, în acest an ne propunem să informăm și implicăm activ mai multe persoane și instituții. Accentul campaniei este promovarea reducerii cantității de deșeuri din plastic, soluție accesibilă și la îndemâna fiecăruia din noi.

Cel mai bun deșeu este cel care nu există. În cazul deșeurilor din plastic – reciclarea s-a dovedit a nu fi cea mai eficientă soluție, doar 3 % din total deșeuri din plastic generate la nivel național fiind reciclate. La ziua de azi pe piața națională sunt comercializate produse ambalate în plastic de unică folosință, deficil sau deloc reciclabile și care reprezintă riscuri majore în unele cazuri asupra sănătății populației. Situația este foarte dificilă mai ales în localitățile urbane și rurale din țară, care nu dețin infrastructură necesare pentru colectatea acestor deșeuri.

Aceste realități impun măsuri urgente, bazate pe o abordare diferită față de cea actuală, mai exact măsuri pro-active, focusate pe prevenire și nemijlocit „Închiderea robinetul pentru ambalaje de plastic de unică folosință care nu pot fi reciclate!”

OBIECTIVELE CAMPANIEI: 

  • Promovarea inițiativei legislative pentru INTERZICEREA utilizării ambalajelor din polistiren expandat (EPS);  
  • Introducerea țintelor pentru reutilizare și taxa REP-ecomodulară în H.G. nr. 561/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, cu scopul de a încuraja producătorii să opteze pentru ambalaje mai sustenabile și mai ușor reciclabile, respectiv reducerea treptată a ambalajelor de unică folosință;  
  • Sensibilizarea populației despre impactul negativ al produselor din plastic asupra mediului prin diverse evenimente de colectare a deșeurilor, materiale informaționale, ateliere informative, etc.;  
  • Promovarea reutilizării și a alternativelor ecologice pentru ambalaje de plastic de unică folosință. 

Cum este organizată campania și accesul la resurse informaționale?

Total avem 5 săptămâni de iulie și 5 subiecte abordate:

  • Săptămâna 1 (1-7 iulie): Impactul ambalajelor din PLASTIC în contact cu produsele alimentare 
  • Săptămâna 2 (8-14 iulie): Cum reducem PLASTICUL în oficiu, acasă și la școală 
  • Săptămâna 3 (15-21 iulie): Impactul PLASTICULUI asupra sănătății 
  • Săptămâna 4 (22-28 iulie): Rolul REP in reducerea poluării cu plastic 
  • Săptămâna 5 (29-31 iulie): Tratatul global privind PLASTICUL (Global Plastic Treaty) 

Toate ghidările privind structura și conținutul campaniei sunt explicate în acest ÎNDRUMAR Pentru fiecare din săptămâni persoanele interesate vor găsi acces la resurse informaționale, link la diverse materiale video și acces resurse vizual deja elaborate și accesibile pentru diseminare.

Activitățile propuse sunt parte a proiectului “Renunță la PLASTIC: Comunități informate cu mai puține deșeuri generate” implementat de A.O.Centrul de instruire și consultanță E-Circular și este susținută de Fondul Național pentru Mediu și Ambasada Suediei.

Articole similare

trage