IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Proiect

Renunță la Plastic: Comunități informate cu mai puține deșeuri generate

Detalii

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind problemele generate de deșeurile din plastic la nivel național și să promoveze practici sustenabile pentru prevenirea și gestionarea acestora. Proiectul se concentrează pe educarea populației despre impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și despre costurile asociate cu gestionarea lor.
Statut Proiect în curs de desfășurare
Categorie Economie circulară, Educare și informare
Implementat cu suportul IP Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (ONIPM)
Suma proiectului 448 800,00 lei
Perioada de implementare 2024-2025

Despre proiect

Proiectul „Renunță la PLASTIC: Comunități informate cu mai puține deșeuri generate” își propune informarea populației de diferite vârste cu referire la impactul plasticului asupra mediului și sănătății și respectiv reducerea cantității deșeurilor din plastic generate la nivel național, inclusiv a costurilor aferente gestionării acestor deșeuri.

Localitățile beneficiare proiect aparțin prioritar Regiunii de Management Deșeuri 5 (r-le Nisporeni, Călărași și Ungheni) din care fac parte 157 localități cu circa 234 mii locuitori și care generează în mediu 10530 tone deșeuri din plastic anual (estimativ 45 kg plastic/locuitor/anual) conform rezultatelor Studiului privind deșeurile din plastic. Respectiv, cel puțin 97 % sau 10214 tone deșeuri din plastic din aceste localități sunt eliminate la gunoiști neconforme și vor continua să polueze câteva sute de ani mediul.

Cel mai bun deșeu este cel care nu există. În cazul deșeurilor din plastic – reciclarea s-a dovedit a nu fi cea mai eficientă soluție, doar 3 % din total deșeuri din plastic generate la nivel național fiind reciclate. La ziua de azi pe piața națională sunt comercializate produse ambalate în plastic de unică folosință, deficil sau deloc reciclabile și care reprezintă riscuri majore în unele cazuri asupra sănătății populației. Situația este foarte dificilă mai ales în localitățile urbane și rurale din țară, care nu dețin infrastructură necesare pentru colectatea acestor deșeuri. Aceste realități impun măsuri urgente, bazate pe o abordare diferită față de cea actuală, mai exact măsuri pro-active, focusate pe prevenire și nemijlocit „Închiderea robinetul pentru ambalaje de plastic de unică folosință care nu pot fi reciclate!”

Obiectivele proiectului:

 1. Promovarea obiectivelor programului național “Managementul Deșeurilor Solide” prin implicarea
  și sensibilizarea populației din localitățile beneficiare (RMD 5) în acțiuni de reducere a poluării cu plastic. Lansarea Campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2024” cu genericul „Închidem robinetul – Oprim poluarea cu plastic
 2. Promovarea inițiativei legislative pentru interzicerea utilizării ambalajelor de polistiren (PS) care intră în contact direct cu produsele alimentare. Acest tip de deșeu se acumulează în cantități foarte mari după prima utilizare și ajunge la gropile de gunoi.
 3. Îmbunătățirea accesului la informație și educație de calitate privind cele mai bune opțiuni de
  prevenire și reducere a deșeurilor din plastic
 4. Reducerea nivelului de poluare cu plastic prin renunțarea la produse de plastic de unică folosință.
 5. Creșterea nivelului de informare cu privire la impactul plasticului asupra sănătății.

Activitate de Plogging și orientare sportivă: Fugi de PLASTIC

Cu suportul proiectul au fost premiați Eco-Eroii prin Fapte care au salubrizat o parte din Pădurea Ocolului silvic Ciorești, r-ul Nisporeni. Fiecare din participanți au primit în dar pungi și sticluțe reutilizabile achiziționate în cadrul proiectului „Renunță la Plastic”, finanțat de I.P. ONIPM. Activitatea a fost susțină și prin Proiectul Comunicare strategică privind managementul deșeurilor.

20.04.2024

Invitație pentru toți

Acceptă provocarea - Iulie Fără Plastic!

Instituțiile și persoanele interesate să participe activ în cadrul unei noi ediții a campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2024”, de această dată cu genericul „Închidem robinetul – Oprim poluarea cu plastic”sunt invitate să accepte provocarea prin:

 • Diseminarea de informații despre campanie prin diverse canale (pagini web, rețele sociale, comunicate de presă, evenimente, etc.).
 • Renunțarea la plasticul de unică folosință. Pentru inspirație recomandăm utilizarea Calendarului Iulie FĂRĂ PLASTIC 2024.
 • Promovarea utilizării ambalajelor reutilizabile la locul de muncă și în activitatea curentă.
 • Organizarea de acțiuni pentru colectarea deșeurilor din parcuri, plaje, râuri și alte spații publice.
 • Organizarea altor activități (ex. ateliere de informare), care pot fi discutate și planificate din timp cu A.O. E-Circular pe perioada campaniei.

 

Ghiduri

Găsești sfaturi utile, alternative sustenabile și informații esențiale pentru a contribui la un mediu mai curat.
> 116 mii. tone deșeuri de plastic generate în Moldova
>406 kgdeșeuri de plastic generate anual per persoana
3%deșeuri din plastic reciclate
75%din total ambalajele din plastic sunt de unică folosință

Parteneri și finanțatori proiect

Mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor esențială în materializarea acestui proiect.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

proiect-gef

Inițiativa „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” combate problema deșeurilor de plastic prin acțiuni la nivel local. Derulat de ONG-urile „Verde e Moldova” și „E-CIRCULAR” cu finanțare GEF, proiectul implementează măsuri educaționale, de colectare și prevenire a poluării cu plastic în trei comunități din Republica Moldova.

Proiect-CNM

Inițiativa „Cetățean implicat pentru un RÂU CURAT” este un proiect organizat de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, cu suportul Primăriei Municipiului Strășeni, care își propune să îmbunătățească comportamentul comunității locale față de mediu prin curățarea râulețului și conștientizarea riscurilor pe care deșeurile le reprezintă pentru ecosistemele acvatice.

Fugi-de-plastic

Proiectul „Fugi de plastic”, dezvoltat de A.O. „EcoDigital” și partenerii săi, este dedicat reducerii poluării cu plastic și promovării unui stil de viață sănătos prin activități cum ar fi plogging-ul. Inițiativa încurajează practici sustenabile și conștientizează publicul despre pericolele plasticului, oferind soluții eco-friendly pentru prevenirea și reutilizarea deșeurilor din plastic.