Articol

Vizita de studiu la AVE-Ungheni SRL pentru Primarii din Călărași, Nisporeni și Ungheni

Detalii

Data publicării
23/05/2024
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

La data de 22.05.2024, peste 30 primari din Regiunea de Management Deșeuri 5 (r-le Călărași, Nisporeni și Ungheni) membri a platformei de comunicare privind managementul deșeurilor, au participat în cadrul Vizitei de studiu organizată la sediul „AVE-Ungheni” SRL și Primăria municipiului Ungheni

Scopul acestei vizite de studiu a fost de a facilita comunicarea la nivel regional (RMD 5) privind managementul deșeurilor și de a împărtăși bune practici în gestionarea deșeurilor, abordând subiecte precum:

Forma de organizarea a procesului de gestionare deșeuri la nivelul operatorului AVE-Ungheni SRL.

Posibile scenarii pentru organizarea gestionării deșeurilor reciclabile (plastic, hârtie/carton, sticlă, DEEE-uri) și oportunități de colaborare operatori municipali cu reciclatori și sisteme #REP.

Mecanismul actual de gestionare a deșeurilor #reciclabile.

Sesiune Practică: Demonstratie proces de balotare și tipuri de deșeuri care sunt comercializate către operatori autorizați.

Principalele concluzii trasate în cadrul vizitei de studiu:

  • Există posibilități/scenarii reale pentru gestionarea eficientă a deșeurilor reciclabile (ex. crearea spațiilor pentru depozitare temporară, colaborarea mai multor localități, dotarea cu prese pentru balotare + campanii active de informare).
  • Deși mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului este reglementat legislativ pentru 6 categorii de deșeuri, acesta funcționează foarte slab (practic deloc) la moment și nu este satbilită o conlucrarea cu APL-urile/Operatorii municipali. Asta deși acest mecanism este conceput pentru a ajuta autoritățile publice locale în gestionarea deșeurilor prin transferarea unei părți din responsabilitatea și costurile asociate gestionării deșeurilor de la autoritățile publice către producătorii de produse supuse REP.
  • Prea multă așteptare și încredere în infrastructura costisitoare pentru gestionarea deșeurilor , drept soluția cea mai importantă și foarte puțin, chiar deloc în practici de Prevenire/Reducere/Reutilizare. Nu există nici instrumente legale de stimulare a acestor opțiuni. E foarte iportant să învățăm să reducem cantitatea de deșeuri generate, pentru a pune în timp cât mai puțină presiune pe infrastructura ce va fi creată!
  • lanificarea locală în gestionarea deșeurilor este una absolut necesară pentru a crea un sistem eficient și capabil să răspundă provocărilor actuale în domeniul gestionării deșeurilor.

Activitatea este realizată în cadrul Proiectului „Comunicarea Strategică pentru implementarea Programului Național Deșeuri Solide în Republica Moldova” implementat de e-Circular.org și EcoVisio cu suportul financiar al Embassy of Sweden in Chisinau în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului

Articole similare

trage