Rezultatele concursului de fotografii “Fără Plastic mă simt Fantastic”

Concursul de fotografii  cu tema “Fără Plastic mă simt Fantastic” a fost lansat de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului  “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile” care este un proiect regional implementat de ERIM (anterior IREX Europe).

Participanții la acest concurs prin intermediul pozelor realizate au promovat practicile de reutilizare, reciclare și reducere a deșeurilor de plastic în rândul populației de toate vârstele din Republica Moldova.

Locul I, Premiul de 2000 lei. Corina Doni, cu mesajul: “Plasticul este un element de comoditate, pe care unii îl consideră indispensabil. Aproape toate PET-urile și obiectele de unică folosință ce sunt aruncate în coșurile de gunoi, ajung în gropile de deșeuri sau în mediul înconjurător. Prin aceste fotografii doresc să motivez oamenii să înlocuiască plasticul cu materiale reciclabile sau biodegradabile. Nu este greu să păstrăm curate locurile de recreere și la posibilitate să le curățăm. În poze am dorit să arăt că noi putem să înlocuim plasticul, că nu trebuie să așteptăm lumea să devină mai bună, schimbarea începe de la fiecare din noi.”

Locul II, Premiul de 1000 lei. Beatrice Ciobanu, cu mesajul: “Împreună cu sora mea deținem o mică afacere cu torbițe ecologice confecționate din 100% bumbac natural, pe care le pictăm cu culori speciale pentru textile cu orice design dorit de client. Prin vânzarea acestor torbițe noi promovăm utilizarea acestora la cumpărături, reprezentând o alternativă ecologică a pungilor de plastic. Cel mai important este faptul ca o facem prin propriul exemplu, utilizându-le și oferind publicului o alternativa mai economă și totodată sustenabilă. Torbițele create de către noi pot fi utilizate pentru diverse scopuri, și eu și sora mea încurajăm oamenii să le folosească pentru binele planetei și pentru binele nostru”

Locul III, Premiul de 500 lei. Iulia Borș, cu mesajul:“Plasticul e peste tot. A început să fie produs în cantități industriale acum 70 de ani și a devenit, în timp, simbolul societăților de consum și una dintre cele mai grave amenințări la sănătatea planetei. Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile. De asemenea, costurile de reciclare sunt mai mici decat cele de producție a sticlei din materii prime, economisind astfel energie.Sticla incolora este mai valoroasă, căci poate fi refolosită în mai multe scopuri. Pungile sunt utilizate foarte frecvent în ziua de astăzi și, neputând fi reciclate, acestea reprezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător. Înlocuirea demna a pungelor de plastic, sunt mai sigure pentru oameni și natură.De aceea ar trebui să le evităm pe cât posibil, înlocuind pungile de plastic cu cele reutilizabile și am putea schimba sacoșele non-regenerabile, care poluează inevitabil pământul și apele, cu traiste textile, care pot fi refolosite.”

Rusu Renata

Important de remarcat este și contribuția/creativitatea celorlați participanți la concurs, despre care și pozele cărora le prezentăm în continuare:

Autor: Rusu Renata cu mesajul “În pozele expediate de mine vreau sa va prezint o lucrare făcută din plastic . Aceasta corzină cu flori este făcută din sticle de plastic . În timpul confecționării acestei lucrări m-am simțit foarte bucuroasă deoarece aceasta mică lucrare poate fi folosită la înfrumusețare casei, poate fi un cadou pentru o zi de naștere. Acel plastic putea fi folosit în așa mod ca să aducă Planetei doar unele daune , însă eu am găsit o soluție de a salva cit de puțin Planeta noastră și în loc de a arunca aceste sticle , am confecționat ceva frumos și plăcut . Sunt foarte mulțumită de lucrarea mea și am decis ca de-acum înainte mereu voi folosi plasticul pentru a decora ceva sau de a confecționa diferite lucrări.”

Bordeian Andrei

Autor: Bordeian Andrei cu mesajul “Mama vine de la cumpărături împreună cu copilul, căreia de mică îi dă o bună educație ecologică, fără plastic. Folosesc doar pungi eco, comode, rezistente în timp chiar și la greutăți mai mari.”

Grișca Amelia

Autor: Grișca Amelia cu mesajul “Înlocuind obiectele  uzuale din plastic,cu obiecte din materiale naturale precum lemnul, argila, țesătura etc., ne facem ambianța mai frumoasă, mai sigură şi mai comodă.”

Autor: Jelihovschii Diana cu mesajul “Educația ecologică ar trebui educată începând de la o vârstă foarte fragedă. Copii reprezintă  viitorul. Inocența copilului este egală cu frumusețea pură a naturii. Atât Copilul cât și Natura trebuie ocrotiți pentru a avea un viitor! Să păstrăm ceea ce ni se oferă pentru a avea asigurată ziua de mâine! Să ne bucurăm de frumosul ce ne înconjoară! Să ne păstrăm curate și Natura și Sufletele!”

Solonaru Nina
Jelihovschii Diana

Autor: Melnic Angela, cu mesajul “Plasticul și cauciucul sunt deșeurile care ne-au invadat viața și care au o influență foarte nocivă asupra ei. Eliminarea sau reutilizarea lor ar fi metodele potrivite, care ar salva omenirea, dar și Planeta de consecințele devastatoare ale acestora. Pozele transmise vor să sugereze faptul că, prin implicare, ceea ce este dăunător, poate deveni frumos, folositor și impresionant. Prin reducerea deșeurilor din plastic, salvăm vieți și ne menținem sănătoși!”

Autor: Solonaru Nina, cu mesajul “De mai bine de 5 ani am renuntat la sucurile din magazine si ne facem pentru noi si copii sucuri din toate fructele, in poza de mai sus este compot de curcuduse. Pe langa beneficiul de a consuma bauturi naturale fara conservanti mai avem avantajul de a scapa de ambalajele din plastic si nu doar care contribuie la umplerea cosului de gunoi.”

Autor: Zabulica Dumitru, cu mesajul “Am demonstrat prin aceste fotografii care sunt practicile durabile prin care putem exclude plasticul, prin tehnica înainte/după. Fie că suntem acasă, la oficiu, în natură, bucătărie ect., mereu există metode/alternative prin care putem înlocui plasticul. Hai să spunem la revedere tacâmurilor de plastic! Le putem înlocui cu tacâmurile tradiționale sau putem folosi tacâmuri biodegrabile și compostabile. Cum ar fi ca de azi, să începi să folosești o sacoșă de pânză, în locul celei de plastic! Creează-ți un nou obicei de a lua cu tine propriile obiecte reutilizabile!
Ține cont de principiile celor 5 R: refuză, redu consumul, refolosește, repară, reciclează.”

Melnic Angela
Zabulica Dumitru
Mîndrescu Nichita

Autor: Mîndrescu Nichita, cu mesajul “Deșeurile din jurul nostru au devenit o deprindere. Familia mea deja de mai mulți ani se combate cu plasticul și deșeurile menajere, de aceea noi folosim pachetele de hârtie. Mesajul transmis de această fotografie este “Optează pentru pachetele ecologice și salvează mediul înconjurător. În viața de toate zilele mă conduc de sloganul “Nu este gunoiul meu, dar este planeta mea”. Știind că produsele din plastic se descompun zeci și mii de ani, am acceptat provocarea de a face un colțișor din apropierea casei mele, mai curat. Îndemn toată lumea să refuze la produsele din plastic, așa cum face familia mea.”

Autor: Alina Cristea, cu mesajul “Mesajul pe care îl reflectă pozele se regăsește în ideea că globul nostru pământesc suferă din cauza plasticului, iar noi dacă vom merge pe calea ecologiei și vom găsi alte alternative pentru înlocuirea obiectelor din plastic , Terra va înflori , iar noi cu sufletul împăcat vom putea rosti cu mare mândrie: Fără PLASTIC- mă simt FANTASTIC!”

Campania “Fără Plastic mă simt Fantastic” se alătură campaniei globale  #PlasticFreeJuly2021, la care participă peste 300 milioane de oameni din întreaga lume, cu scopul de a mediatiza și promova bune practici în lupta cu deșeurile din PLASTIC în Republica Moldova.