Articol

Numărul punctelor de colectare a deșeurilor electrice și electronice va crește, cu sprijinul PNUD și GEF

Detalii

Data publicării
17/03/2021
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Numărul punctelor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice va crește de la 128 la 200, datorită unui nou proiect dedicat managementului e-Deșeurilor, care a fost lansat azi, 18 martie 2021, de Ziua Globală a Reciclării. Punctele vor fi amenajate în Chișinău și alte localități din țară.

Proiectul „Reciclăm e-Deșeurile, realizăm Obiectivele de Dezvoltare Durabilă” este implementat de A.O. EcoDigital cu suportul financiar al Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD Moldova,  în parteneriat cu A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, Colegiul de Ecologie, MoldRec și EcoRecycling. Inițiativa a fost concepută ca o continuitate a proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, implementat în perioada 2018-2020 de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor.

„Tot ce folosim poate deveni deșeu, dar mai grav este atunci când echipamentele electrice și electronice devin deșeuri, fiindcă acestea conțin materiale periculoase și elemente chimice, care influențează negativ asupra organismului nostru. Mulți nu conștientizează că acestea sunt atât de periculoase”, a declarat Roman Bahnaru, președinte A.O. EcoDigital și coordonator al proiectului.

Totodată, va fi amenajată prima clasă de laborator despre deșeuri de echipamente electrice și electronice în cadrul Colegiului de Ecologie, care va fi dotată cu diverse mostre, fapt care va permite studierea și vizualizarea în detaliu a tipurilor de materiale din care sunt acestea compuse (plastic, metal, sticlă, componente electronice, etc.). Aceasta va contribui la promovarea principiului de a repara, ceea ce contribuie direct la prelungirea duratei de viață echipamentelor.

Anual în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, iar conform „Studiului privind generarea și gestionarea e-deșeurilor în mun. Chișinău”, în topul echipamentelor electrice și electronice utilizate se clasează: telefoanele mobile (91%), frigiderele (90%) și mașinile de spălat (85%) – în gospodării, în timp ce persoanele juridice valorifică mai intens calculatoarele (93%), imprimantele (81%), telefoanele mobile (74%), telefoanele fixe (69%) și aparatele de aer condiționat (67%). Dacă telefonul mobil este echipamentul cu cea mai scurtă perioadă de utilizare (în mediu 3 ani), la polul opus este telefonul fix, care este folosit și peste un deceniu.

Potrivit aceluiași studiu, cele mai mari obstacole cu privire la colectarea e-Deșeurilor sunt informarea insuficientă cu privire la colectare și reciclare și infrastructura insuficientă pentru colectarea acestor deșeuri. Toate luate împreună, mai nou amplificate pe termen lung de consecințele pandemiei și creșterea cantităților de echipamentele electrice și electronice procurate în ultimul an, aduc o povară enormă asupra mediului – dacă desigur nu sunt gestionate durabil.

Pe perioada implementării proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” 2018 -2020, s-a reușit plasarea a 128 tomberoane specializate în incinta a 115 instituții din sectorul privat, public, academic și societatea civilă. În total, au fost implicați peste 70 mii de elevi și colectate 70 tone de e-Deșeuri.

https://www.youtube.com/watch?v=mODUcvEdJkE

Articole similare

trage