Articol

Cele mai frecvente 8 greșeli întâlnite în gestionarea deșeurilor

Detalii

Data publicării
07/03/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Un management greșit al deșeurilor implică mereu un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, sănătății umane și economiei. Există o serie de greșeli comune care pot fi făcute în organizarea gestionării deșeurilor într-o localitate:

  1. Lipsa unei planificări adecvate: O planificare adecvată este esențială pentru a asigura că sistemul de gestionare a deșeurilor este eficient și durabil. Lipsa planificării adecvate poate duce la probleme precum depășirea capacității depozitelor de deșeuri și creșterea costurilor de gestionare a deșeurilor. Pentru buna organizare și planificare a gestionării deșeurilor recomandăm să utilizați Ghid planificare SIGD
  2. Lipsa implicării comunității: Comunitatea trebuie să fie implicată în procesul de gestionare a deșeurilor, prin intermediul educației și a campaniilor de sensibilizare. Autoritățile locale ar trebui să încurajeze participarea activă a comunității în gestionarea deșeurilor prin organizarea de activități de voluntariat sau implicarea în deciziile referitoare la politicile locale de gestionare a deșeurilor. Aceasta poate include organizarea unor întâlniri publice sau crearea unor grupuri de lucru pentru implicarea comunității în procesul decizional.
  3. Lipsa unei infrastructuri adecvate: Infrastructura adecvată este necesară pentru a putea colecta, transporta, recicla și depozita deșeurile. Lipsa unei infrastructuri adecvate poate duce la probleme precum creșterea costurilor și deteriorarea mediului. O soluție în acest sens este implementarea unui Sistem regional de gestionare deșeuri și respectiv dezvoltarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide.
  4. Subdimensionarea capacității de colectare și eliminare a deșeurilor: unele localități nu au o capacitate suficientă pentru a gestiona toate deșeurile produse de comunitatea lor, iar acest lucru poate duce la o creștere a cantității de deșeuri eliminate în mod necorespunzător.
  5. Neglijarea colectării separate și a reciclării: Reciclarea este o componentă importantă a unui sistem de gestionare a deșeurilor durabil. Neglijarea reciclării poate duce la creșterea cantității de deșeuri care ajung la depozitele de deșeuri și poate duce la o utilizare ineficientă a resurselor. Pentru organizarea colectării separate și promovarea compostării recomandăm Ghid de bune practici management deșeuri
  6. Lipsă reglementări stricte privind eliminarea ilegală a deșeurilor: Autoritățile locale trebuie să implementeze legi și reglementări stricte pentru a preveni eliminarea ilegală a deșeurilor în comunitate. Acestea ar trebui să includă sancțiuni pentru cei care nu respectă legile și reglementările referitoare la eliminarea deșeurilor.
  7. Lipsa de monitorizare și de raportare: monitorizarea și raportarea adecvată sunt esențiale pentru a asigura o gestionare eficientă a deșeurilor. Lipsa acestor procese poate duce la o lipsă de informații cu privire la cantitatea de deșeuri produse sau la eficacitatea programelor de gestionare a deșeurilor.
  8. Neglijarea alternativelor durabile: unele localități nu acordă suficientă atenție alternativelor durabile de gestionare a deșeurilor, cum ar fi compostarea sau utilizarea energiei din surse regenerabile. Aceste opțiuni pot fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor și pot ajuta la reducerea cantității de deșeuri produse. Mai multe recomandări pentru a reduce cantitatea deșeurilor din plastic în mod sustenabil și circulară puteți descoperi în Studiul privind gestionarea deșeurilor de plastic în Republica Moldova.

În concluzie, gestionarea corectă a deșeurilor implică o combinație de eforturi la nivel individual și de la nivel de societate. Este important ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a asigura o colectare și o eliminare sigură a deșeurilor, dar și ca indivizii să își asume responsabilitatea de a separa și de a reduce producția de deșeuri. Prin colaborare și educare, putem proteja mediul înconjurător și sănătatea publică.

Articole similare

trage