ABC-darul reciclării PLASTICULUI și tot ce trebuie să știi despre deșeurile din plastic.

Reciclarea este un sistem complex alcătuit din reglementări legislative, cererea de piață, costuri de procesare, succesul căreia depinde de toată lumea, de la proiectantul de produs, la persoana ce aruncă la coșul de gunoi, colectorul de deșeuri, și până la muncitorul fabricii de reciclare. Noi, consumatorii, avem un rol mult mai valoros decât ne-am putea imagina — în funcție de modul în care folosim produsele și de forma în care le aruncăm, se determină valoarea și calitatea acestora după utilizare. Gândește-te la asta – produsele din materiale reciclate trebuie să concureze cu noile produse de pe piață; cine vrea sa cumpere ceva de calitate inferioară?

Pentru mulți, managementul deșeurilor începe cu simbolul de reciclare și se termină cu coșul de reciclare. Simplul act de a arunca ceva într-o cutie mare marcată cu simbolul de reciclare este suficient pentru a-i face pe unii dintre noi să simtă că ne-am făcut datoria.  Credem în magia coșului de reciclare că acesta va avea grijă de restul procesului de reciclare. Dar reciclarea este mult mai complicată, iar procesul de reciclare a materialelor plastice este important și necesar să fie făcut corect.

Reciclarea plasticului este un concept apărut în anii ‘60 și ’70, când au apărut preocupări legate de poluarea cu plastic. Dar problema este că plasticul nu poate fi reciclat veșnic. Valoarea și rezistența acestuia scad de fiecare dată când este reciclat. În plus, există materiale plastice care nu pot fi reciclate, iar plasticul reciclat are opțiuni limitate de utilizare din cauza problemelor de siguranță. Mulți oameni se descurajează când doresc să implementeze un sistem de colectare selectivă a deșeurilor acasă, la școală sau la serviciu. Își dau seama că din toate ambalajele din plastic și produsele pe care doresc să le recicleze, doar un mic procent poate fi reciclat. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, PLASTICUL nu se referă doar la un singur material. Acest cuvânt se referă la diverse materiale sintetice sau semi-sintetice cu calități similare: ușoare, durabile, flexibile și cel mai important, cu o flexibilitate care le permite să fie turnate, extrudate sau presate în obiecte solide de diferite forme. În ciuda asemănărilor, materialele plastice diferă în proprietăți: un material poate fi extrem de dur, în timp ce altul poate fi suficient de subțire și flexibil pentru a fi folie alimentară de exemplu. Dar, mai important, diferite tipuri de materiale plastice au puncte de topire diferite, ceea ce înseamnă că, în timp ce un plastic nu va fi afectat de căldură, altul se va topi sau chiar va arde.

 

Iată care sunt cele 7 tipuri de plastic cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi și cum acestea pot fi reciclate corect:

Tereftalat de polietilenă – PET

Sticlele de apă și sticlele de sucuri sunt exemple de articole produse din PET. Acesta este cel mai ușor tip de ambalaj sortat și reciclabil. Aceste tipuri de sticle sunt uneori colectate de operatorii locali autorizați de colectare a deșeurilor. Datorită acestui sistem de reciclare deja aplicat în practică, până la 90% din sticle pot fi colectate și reciclate (o practică întâlnită în Estonia, Germania și Suedia, de exemplu).

 

 

 

Polietilenă de înaltă densitate – HDPE

Datorită durabilității și rigidității sale, acest material este deosebit de potrivit pentru recipiente de detergenți și produse chimice. De asemenea, este folosit pentru a produce boxe, capace, articole tehnice, articole de uz casnic, piese auto, jucării și piese de mobilier. Acest tip de plastic conține adesea reziduuri (pigmenți sau aditivi) de la utilizarea sa anterioară care pot afecta calitatea producției reciclate. Cu toate acestea, HDPE reciclat are multe utilizări. Tehnologiile de sortare și reciclare de astăzi permit ca o mare parte a ambalajelor HDPE să fie reciclate, atâta timp cât nu conțin elemente străine care complică procesul.

 

 

Policlorura de vinil – PVC

PVC-ul este utilizat pe scară largă în sectorul ambalajelor, recipientelor și sticlelor cosmetice, etichetelor și blisterelor. De asemenea, este utilizat pe scară largă în industria construcțiilor, inclusiv pentru producția de materiale și componente pentru exterior, cum ar fi pardoseli, țevi de construcție (cum ar fi jgheaburi și conducte de apă), rame de ferestre, prelate și folii rigide. PVC-ul este, de asemenea, utilizat pe scară largă în sectorul medical și spitalicesc, în industria chimică, auto și în agricultură. Este rar reciclat, deoarece crearea unui sistem de reciclare pentru acest tip de plastic este o sarcină complexă și destul de costisitoare.

 

 

 

Polietilenă de joasă densitate – LDPE

Pungile din plastic sunt un exemplu de articol fabricat din LDPE. Acest plastic își pierde transparența în timpul reciclării. Este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât şi scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau pe tacâmuri. Acest tip de plastic poate fi aruncat la coșul destinat reciclării plasticului. LDPE reciclat poate fi transformat în produse precum: gresie, plicuri pentru expedieri poștale, mobilă, coșuri de gunoi și compost, etc.

 

 

 

Polipropilenă – PP

PP este folosit pentru diverse produse, cum ar fi recipiente din plastic reutilizabile pentru alimente, capace, frânghii, ambalaje pentru înghețată și anumite jucării. Producătorii preferă să utilizeze polipropilena deoarece este ușoară și durabilă, dar oferă și o bună protecție împotriva umezelii sau a substanțelor chimice și este rezistentă la temperaturi înalte.

PP este reciclabilă și ambalajele din PP pot fi reutilizate datorită durabilității și siguranței acesteia.

 

 

 

Tip 6 – Polistiren – PS

Polistirenul are multe domenii diferite de utilizare, în special în ambalarea individuală a articolelor și în producția de containere de unică folosință pentru fast-food, rechizite de birou etc. Popularitatea polistirenului a crescut odată ce s-a realizat faptul că este ușor și rigid. În formă de spumă, polistirenul este ușor, deoarece este format din 95% aer. De asemenea, este versatil și ieftin. Polistirenul este, de asemenea, folosit pentru a face articole din plastic dur și folii de plastic. În forma sa rigidă, polistirenul este fragil, de exemplu polistirenul expandat (EPS) este un produs din polistiren utilizat pe larg în construcții. PS nu este reciclat și nici nu poate fi reutilizat.

 

 

Alte plastice – OTHER/0

Marcajul 7 este folosit atunci când un produs din plastic nu se încadrează în niciunul dintre numerele de la 1 la 6. Este, practic, o categorie generală pentru toate tipurile de materiale plastice, altele decât numerele de la 1 la 6. Categoria include materiale plastice reciclabile, nereciclabile și biodegradabile. Marcajul poate fi observat pe tacâmuri de unică folosință, CD/DVD, haine, ecrane LCD, bureți de bucătărie etc. Un astfel de plastic nu colectat și reciclat de operatorii locali de reciclare, deoarece conține o mare varietate de materiale plastice, care sunt greu de colectat și recunoscut la centrul de sortare.

 

 

În producția de plastic, energia este resursa cu cea mai mare pondere, reprezentând 72-91% din necesarul total de resurse al acestui material. Producția de produse din plastic reciclat consumă mai puțină energie decât plasticul obținut din materii prime primare: PET cu 62-92% și HDPE cu 77%. Dar dacă folia și alte ambalaje ușoare sunt contaminate cu deșeuri biologice, reciclarea nu poate fi efectuată.

 

Cum poți TU deveni un exemplu în reciclarea plasticului?

În timp ce producătorii poartă responsabilitatea pentru proiectarea articolelor reciclabile, guvernele sunt responsabile pentru a permite ca astfel de produse să fie produse și vândute, iar partea TA de responsabilitate constă în alegerile pe care le faci.

Iată câteva sfaturi despre cum îți poți onora datoria față de mediu în privința poluării cu plastic:

  1. Evită ambalajele și produsele din plastic. Dacă primul pas este imposibil, alege:
  2. Ambalaje din plastic care nu sunt colorate sau nu au etichete mari care să acopere toată suprafața;
  3. Ambalaje care conțin un singur material (sticlă, hârtie, metal, un tip de plastic);
  4. Ambalaje din plastic reciclabil precum PET sau HDPE;
  5. Studiază cu atenție instrucțiunile de reciclare;
  6. Pregătește plasticul pentru reciclare conform instrucțiunilor (clătire și comprimare);
  7. Aruncă plasticul reciclabil doar la coșul dedicat deșeurilor de plastic.