Articol

A fost lansată platforma educațională „ResurseEDU: Renunță la PLASTIC”

Detalii

Data publicării
08/06/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

În contextul Zilei Mondiale a Mediului, A.O. Centrul de instruire și Consultanță “E-CIRCULAR” și A.O. Verde e Moldova în parteneriat cu Ministerul Mediului a lansat azi, data de 8 iunie 2023, în incinta Colegiului de Ecologie, Platforma educațională online pentru cadre didactice „ResurseEDU: Renunță la PLASTIC”.

Scopul acestei platforme este de a  promova practici sustenabile și de a contribui la reducerea utilizării materialelor plastice prin implicarea și abilitarea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Prin intermediul acestei platforme, ne dorim să oferim cadrelor didactice resurse și instrumente digitale care să le permită să predea în rândul elevilor de diferite vârste (5-7 ani, 8-10 ani și 11-14 ani) subiectul poluării cu plastic, măsuri de prevenire a poluării, renunțarea la ambalaje de unică folosință, etc.  Prin intermediul resurselor didactice interactive, profesorii pot crea o experiență de învățare captivantă pentru elevi, generând astfel un impact mai puternic asupra conștiinței și comportamentului lor.

Principalele componente educaționale pentru mediu reflectate în ghidurile metodologice elaborate includ: 

  • Elevii vor putea să identifice utilizările comune ale plasticului acasă și să deducă ce se întâmplă după ce plasticul este aruncat;
  • Elevii vor putea să conștientizeze impactul producției și consumului de plastic asupra mediului.
  • Elevii vor putea să cunoască ciclul de viață pentru diferite produse din plastic.
  • Elevii vor putea să aplice regula “Oprește-Gândește-Reduce” înainte de a cumpăra la școală și acasă.
  • Elevii vor putea să încurajeze familiile și colegii să utilizeze eficient plasticul și/sau să folosească alternative pentru plasticul de unică folosință.

Inițiativele lansate vin în susținerea acțiunilor concrete de educație a tinerilor care vor facilita procesul de trecere de la o economie liniară la o economie verde și circulară, bazate pe transfer tehnologic și de inovații, creând noi oportunități și valorificând potențialul existent. Educația ecologică în Republica Moldova ca și țară candidată la UE  urmează a avea caracter extensiv întru atingerea unor obiective specifice care vor fi într-o strictă conexiune cu Pactul Verde European.

STOP Poluare cu plastic

Platforma educațională este elaborată în cadrul Proiecului „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” implementat de  A.O. “E-CIRCULAR” și A.O. Verde e Moldova cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici GEF-PNUD.

Articole similare

trage