IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Articol

Recomandări DE ZIUA MONDIALĂ A REUMPLERII pentru a renunța la ambalajele de unică folosință!

Detalii

Data publicării
16/06/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Pe măsură ce devenim mai conștienți de efectul devastator pe care plasticul îl are asupra mediului înconjurător, mulți dintre noi caută modalități de a trăi mai sustenabil și de a reduce utilizarea ambalajelor de unică folosință.

Reducerea amprentei noastre de plastic este o modalitate excelentă de a lua măsuri, iar Ziua Mondială a Reumplerii este un moment excelent pentru a începe să faceți mici schimbări. Nu avem nevoie de o singură persoană care să o facă perfect, renunțând la plasticul de unică folosință. Avem nevoie de milioane de oameni pentru a face mici schimbări care împreună au un impact mare.

Iată câteva sfaturi pentru a începe să trăiești cu mai puțin plastic – fără a goli portofelul. Și nu uitați, nu este nevoie să aruncați produsele pe care le aveți deja. Folosiți-le înainte de a le înlocui.

APA

Un obicei minunat pentru a începe cu reducerea plasticului de unică folosință este să purtați o sticlă de apă reutilizabilă și să o reumpleți când este nevoie. Nu numai că vă va menține hidratat (și sănătos), dar vă va economisi bani și va preveni poluarea cu plastic cauzată de MILIARDELE de sticle de unică folosință pe care le folosim și le aruncăm în fiecare an în întreaga lume.

BĂUTURI CALDE LA PACHET

Aproximativ 500 de miliarde de cești de cafea la pachet sunt folosite la nivel global în fiecare an – este suficient pentru a face înconjurul Pământului de 1.360 de ori! Dar știați că mai puțin de 1% dintre acestea sunt reciclate? Restul ajung să fie arse sau trimise la groapa de gunoi după o singură utilizare. Aceasta este o poluare cu ceașcă de cafea de care ne putem lipsi!

Folosind o ceașcă de cafea reutilizabilă înseamnă că vă puteți bucura de băutura de dimineață fără plastic. Multe cafenele oferă chiar reduceri sau stimulente pentru a-ți aduce propria ceașcă, astfel încât să economisești și bani!

PRÂZUL LA PACHET

Piața de produse alimentare este responsabilă pentru o cantitate impresionantă de poluare cu plastic în întreaga lume, iar recipientele pentru mâncare la pachet se găsesc în mod constant în primele zece articole poluante găsite ca deșeuri aruncate în mediul ambiant. Pungile de unică folosință, sticlele de plastic, recipientele pentru alimente și ambalajele pentru fructe/legume sunt cele mai răspândite patru articole care poluează bazinele acvatice, reprezentând aproape jumătate din deșeurile produse de om. Pentru a evita plasticul de unică folosință care vine de mână cu prânzul la pachet, puteți să împachetați prânzul acasă sau, luați un recipient gol cu dvs. și folosiți-l atunci când plecați la cantină pentru a lua prânzul.

DETEGENȚI

Se estimează că un milion de sticle de plastic sunt vândute în fiecare minut în întreaga lume. Aceste sticle de unică folosință nu numai că contribuie la poluarea cu plastic găsită natură, dar conțin și o mulțime de substanțe chimice toxice. Din fericire, există magazine ce oferă opțiunea de a umple detergentul lichid și balsamul de rufe în propriul tău ambalaj. Acum există o mulțime de produse de curățare reîncărcabile, fără plastic, care vă vor menține casa strălucitoare, fără substanțele chimice și deșeurile de plastic pe care le generează produsele obișnuite de curățare. Luați sticlele goale și mergeți la magazinul local ce dispune de o stație refill pentru a umple tot ce aveți nevoie. Și dacă vreți să fiți complet au natural, puteți să faceți propriile produse de curățat cu suc de lămâie, bicarbonat de sodiu și oțet – și zero poluare plastică sau chimică!

FRUCTE ȘI LEGUME

Evitați plasticul fără rost și alegeți fructele și legumele neîmpachetate sau în vrac acolo unde este posibil. Piețele locale sau comercianții de legume oferă adesea mai multe opțiuni fără ambalare comparativ cu supermarketurile. Sau puteți crește propriile fructe și legume acasă, deoarece pentru utilizare personală nu este nevoie de o grădină mare și complicată. Iar un avantaj al propriei grădini este faptul că legumele și fructele sunt organice, crescute și îngrijite chiar de Dvs., prefect pentru a vă face mâncarea mai delicioasă și sănătoasă.

RECIPIENTE PENTRU DEPOZITARE

Cumpărați produse de uz casnic, cum ar fi paste, orez, nuci și linte, fără ambalaje din plastic, dar în vrac/la kilogram.

Tot mai multe supermarketuri oferă acum produse alimentare în vrac. Și de cele mai multe ori opțiunea la kilogram este mult mai ieftină decât cea preambalată. Așadar, este destul să aveți câteva recipiente reutilizabile – borcane, și începe-ți călătoria către o bucătărie fără plastic!

LAPTE

În trecut laptele era furnizat în sticle de sticlă reutilizabile. Dar în zilele noastre este mai des ambalat în sticle de plastic sau cutii de carton, ceea ce este complicat de reciclat. Dar știați că puteți obține rezerve de lapte la piețele locale de fermieri, unde laptele este organic.

IERBURI ȘI CONDIMENTE

De ce să nu păstrați sticlele cu ierburi și condimente când se epuizează și să le reumpleți, în loc să cumpărați altele noi. La magazin puteți cumpăra condimentele în ambalaje mai mari și din acesta să reumpleți acasă cantitatea de care aveți nevoie în recipientul pe care îl păstrați pe raftul de la bucătărie, în loc să cumpărați de fiecare dată cantități mici de condimente și ierburi. Nu numai că reduceți din plasticul ce ajunge la gunoi, dar de multe ori este mai ieftin să cumperi ierburi și condimente în funcție de greutate.

Există multe alte modalități importante de a lua măsuri și de a ajuta la reducerea producției de plastic, cum ar fi: apelarea la marile mărci și poluatori să îi atenționăm că avem nevoie ca ei să acționeze, semnarea petițiilor, acțiunea guvernelor, și alăturarea unor grupuri comunitare locale. Dacă există sfaturi sau idei în acest articol care nu se potrivesc cu nevoile dvs. actuale, este perfect. Nu e obligatoriu să trecem la ZERO DEȘEURI astăzi și acum, ci mai degrabă treptat, pentru a crea din acesta un obicei decât un trend ce se va uita sau demoda peste câteva luni.

Articole similare

trage