Articol

A fost lansată „Clasa DEEE” în incinta Colegiului de Ecologie, prima și unica din țară

Detalii

Data publicării
08/06/2022
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

La 7 mai curent, a avut loc evenimentul de lansare a primei Clase DEEE din Republica Moldova, precum și finalizarea și prezentarea rezultatelor înregistrate de-a lungul desfășurării proiectului  „Reciclăm DEEE și Realizăm ODD”, implementat de A.O. EcoDigital cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD.

Crearea Clasei de tip laborator dedicat DEEE fiind una din obiectivele proiectului, aceasta este amenajată în incinta Colegiului de Ecologie și este dotată cu diverse monstre de DEEE, ceea ce permite studierea și vizualizarea în detaliu a tipurilor de materiale din care sunt acestea compuse (plastic, metal, electronice, etc.). În aceeași zi a avut loc și un workshop de reparație a echipamentelor electronice condus de Clubul Tinerilor Makeri.

În cadrul prezentării „Studiului privind generarea și gestionarea DEEE în Republica Moldova” s-au prezentat date despre cele mai des întâlnite echipamente electronice din gospodărie, principalele motive a înlocuirii echipamentelor defecte, calcule privind impactul asupra climei și costul ciclului de viață e echipamentelor electronice, durata medie de utilizarea a unui echipament, cauzele evitării reparării, așteptările și obstacolele populației referitor la colectarea DEEE, precum și acțiuni necesare pentru stimularea colectării DEEE-urilor.

Un alt obiectiv atins prin proiect este expansiunea punctelor de colectare DEEE de la nivel municipal la nivel național. În final, la moment sunt amplasate cca 200 de puncte de colectarea a DEEE-urilor, locația punctelor fiind disponibilă online. În total pe perioada anilor 2018 -2022 s-a reușit colectarea a cel puțin 200 tone DEEE, tratarea cărora este asigurată de operatori autorizați de Agenția de Mediu ( Moldrec și EcoRecycling).

Proiectul “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” este implementat A.O. „EcoDigital” cu suportul financiar al Programului de Granturi Mici (SGP), implementat de UNDP în parteneriat cu A.O. E-CIRCULAR, Colegiul de Ecologie, „Eco Recycling” SRL și „Moldrec Grup” SRL

*DEEE – Deșeuri de echipamente electrice și electronice

*ODD – Obiective de dezvoltare durabilă

Articole similare

trage