IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Articol

Prin plogging alergătorii din Republica Moldova serbează Ziua Globală a Reciclării!

Detalii

Data publicării
18/03/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

În data de 18.03.2023, alergătorii din Republica Moldova s-au implicat activ prin activități de plogging în curățarea de deșeuri a Defileului Morovaia din Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”. 

Plogging-ul este o activitate care a câștigat popularitate în întreaga lume, fiind o combinație între jogging și strângerea deșeurilor. Această activitate nu doar ajută mediul înconjurător, dar oferă și un antrenament excelent pentru corp. În acest articol, vom explora ce este plogging-ul, beneficiile sale și cum poți începe să-l practici. Plogging-ul este un termen care a apărut în Suedia în 2016 și reprezintă o combinație între cuvintele „jogging” și „plocka upp”, care înseamnă „a ridica” în suedeză. Conceptul este simplu: mergi la jogging sau la plimbare și, în același timp, strânge gunoiul de pe jos. Este o modalitate excelentă de a face exerciții fizice, de a te bucura de aerul proaspăt și de a face un gest pentru protejarea mediului.

Plogging-ul are numeroase beneficii atât pentru individ, cât și pentru mediul înconjurător. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje:

  1. Este un antrenament excelent – Plogging-ul implică alergarea sau mersul pe jos cu adăugarea activității de a apleca, întinde și ridica deșeurile. Această activitate suplimentară poate arde cu până la 30% mai multe calorii decât jogging-ul regulat, ceea ce îl face un antrenament mai eficient.
  2. Ajută mediul înconjurător – Plogging-ul ajută la curățarea străzilor, parcurilor și plajelor noastre, prevenind astfel răspândirea gunoiului în apele noastre și protejând fauna sălbatică. De asemenea, ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul deșeurilor asupra mediului și încurajează oamenii să fie mai atenți la deșeurile lor.
  3. Este o activitate socială – Plogging-ul poate fi o activitate distractivă în grup, aducând împreună oameni cu idei similare care doresc să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Este o modalitate excelentă de a întâlni oameni noi și de a face noi prieteni în timp ce faci ceva bun

În anul 2023, ploggingul a ajuns și în Republica Moldova prin proiectul Run From Plastic lansat de A.O. EcoDigital în parteneriat cu A.O. Centrul de instruire și consultanță “E-CIRCULAR”A.O. Run Moldova și A.O. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Ambalaje din Moldova (APIAM) cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP.

Run From PlasticRoman Bahnaru, președinte AO „EcoDigital”: „Prin acest proiect dorim să promovăm reducerea sau chiar renunțarea utilizării plasticului în cadrul evenimentelor sportive și vor promova Ploggingul prin sloganul “Fugi de PLASTIC/Fugi pentru sănătate” / “Run from PLASTIC/ Run for HEALTH”. Prin promovarea conceptului de Plogging vom interacționa în comun pentru a restabili sănătatea ecosistemului natural. Vor fi elaborate materiale informaționale și Ghid despre cum putem organiza evenimente cu zero plastic cu accent pe Refill (reumplere), care vor fi disponibile și accesibile pentru toți”.

Iulian Bercu, Președintele RunMoldova: “Alergarea îți oferă o plăcere deosebită când ești la natură, fie în parcuri, rezervații sau pur și simplu în afara orașului. În ultimii șapte ani, noi am alergat în zeci de locații din Republica Moldova și în fiecare kilometru am găsit zeci de obiecte de plastice, în special în rezervații naturale, care se presupune că sunt protejate. În acest an vom combina la maxim utilul cu plăcutul și în alergările noastre vom colecta plasticul întâlnit pentru a face mai curate locațiile unde ne antrenăm și organizăm competiții”.

Următoarele drumeții și alergări din cadrul proiectului la care vă invităm sunt:

Articole similare

trage