IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Articol

Din 2020, medicamentele expirate vor fi predate farmaciilor

Detalii

Data publicării
16/12/2019
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Începând cu anul viitor, farmaciile din țara noastră vor fi asigurate de către Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu tomberoane speciale pentru colectarea medicamentelor cu termenul expirat, inclusiv termometre cu mercur. În final, acestea vor fi distruse prin metode inofensive pentru mediu.


Autoritățile au recurs la această metodă pentru a curma practica aruncării la întâmplare a preparatelor vechi. Potrivit directorului Agenţiei Medicamentului, Zinaida Bezverhni, asta aduce prejudicii atât mediului, cât și sănătății oamenilor, deoarece antibioticele sau medicamentele citostatice contaminează solul şi apa.


„Vor fi cutii sau lăzi speciale, în care pacienții vor putea aduce acele medicamente care stau nefolosite la ei acasă, care reprezintă o sursă de risc sporit pentru copii şi pentru persoanele în etate. Ulterior, după ce vor fi umplute, aceste cutii, pachete cu medicamente neutilizate vor fi transportate la un depozit autorizat de medicamente şi vor fi distruse prin incinerare”, a spus Zinaida Bezverhni.


Lăzile pentru medicamentele expirate vor fi amplasate în toate farmaciile, a subliniat Zinaida Bezverhni. „Noi înțelegem perfect că sunt cheltuieli suplimentare pentru farmacii şi, de aceea, am făcut un pas în întâmpinare. Am elaborat aceste cutii şi le vom distribui gratuit farmaciilor. De aceea, vom implica toate farmaciile. Singurul lucru de care va fi responsabilă farmacia este punga de unică folosinţă şi transportarea ei cu tot cu medicamente”, a mai adăugat ea.


Pentru reușita acestui proiect, în paralel va fi inițiată o campanie de informare a populației privind riscurile pe care le prezintă medicamentele vechi, dar şi despre modul corect de colectare a acestora.

Articole similare

trage