Conferința națională 2024 – Economia Circulară în Republica Moldova

Articol

UE// Total 6 Ateliere și peste 300 locuitori din r-ul Strășeni instruiți despre compostare

Detalii

Data publicării
31/05/2021
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

În perioada 17 – 31 mai 2021, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a organizat 6 ateliere informative și practice privind compostarea deșeurilor în fiecare din cele 6 localități (mun. Strășeni, com. Lozova, s. Sireți, s. Negrești, s. Scoreni și s. Vorniceni) beneficiare a proiectului “Gestionarea deșeurilor solide prin implicarea activă a comunității”. Expertul antrenat în realizarea acestor ateliere, Dul Sergiu Burcă, a prezentat metodele și tehnicile de compostare a deșeurilor biodegradabile în gospodăriile rurale.

Ateliere de compostare au fost concepute de echipa de implementare a proiectui reieșind din faptul că mai mult de jumătate din totalul deșeurilor generate de gospodărie, ar putea fi compostate, reducând considerabil cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi. Această practică folositoare datează din cele mai vechi timpuri, mai exact, din Imperiul Roman. Avantajul acestei metode este, și a fost mereu simplitatea pe care o prezintă. Timpul de realizare și lucru este relativ scurt, iar rezultatele sunt îmbucurătoare atât pentru om, cât și pentru mediu.

Procesul de compostare în sine nu implică costuri suplimentare pentru un gospodar, ba din contra, oferă  un ingredient esenţial pentru un sol sănătos, fără a mai achiziționa și utiliza îngrășăminte chimice.

Respectiv, cei peste 400 de participanți la ateliere s-au arătat interesați de informațiile prezentate și de demonstrațiile practice, menționând că vor începe să practice compostarea și îi vor îndemna și pe alți consăteni să facă la fel.  Prin urmare, este de așteptat ca, datorită implementării acestui proiect, compostarea deșeurilor biodegradabile din gospodării să devină, în perspectivă, o practică obișnuită în localitățile respective cu posibilitatea multiplicării acestor practici în tot raionul Strășeni. Și mai important, prin intermediul acestui proiect, fiecare localitate a beneficiat de 15 lăzi de compost, care au fost deja distribuite de APL-uri, către cei mai implicați și dornici de compostare, gospodari din localitate.

A.O. “Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR ”Habitat”).

Articole similare

trage