Proiectul „Renunță la PLASTIC: Comunități informate cu mai puține deșeuri generate” își propune informarea populației de diferite vârste cu referire la impactul plasticului asupra mediului și sănătății și respectiv reducerea cantității deșeurilor din plastic generate la nivel național, inclusiv a costurilor aferente gestionării acestor deșeuri.
Localitățile beneficiare proiect aparțin prioritar Regiunii de Management Deșeuri 5 (r-le Nisporeni, Călărași și Ungheni) din care fac parte 157 localități cu circa 234 mii locuitori și care generează în mediu 10530 tone deșeuri din plastic anual (estimativ 45 kg plastic/locuitor/anual) conform rezultatelor Studiului privind deșeurile din plastic. Respectiv, cel puțin 97 % sau 10214 tone deșeuri din plastic din aceste localități sunt eliminate la gunoiști neconforme și vor continua să polueze câteva sute de ani mediul.
Cel mai bun deșeu este cel care nu există. În cazul deșeurilor din plastic – reciclarea s-a dovedit a nu fi cea mai eficientă soluție, doar 3 % din total deșeuri din plastic generate la nivel național fiind reciclate. La ziua de azi pe piața națională sunt comercializate produse ambalate în plastic de unică folosință, deficil sau deloc reciclabile și care reprezintă riscuri majore în unele cazuri asupra sănătății populației. Situația este foarte dificilă mai ales în localitățile urbane și rurale din țară, care nu dețin infrastructură necesare pentru colectatea acestor deșeuri. Aceste realități impun măsuri urgente, bazate pe o abordare diferită față de cea actuală, mai exact măsuri pro-active, focusate pe prevenire și nemijlocit „Închiderea robinetul pentru ambalaje de plastic de unică folosință care nu pot fi reciclate!”
Obiectivele proiectului:
- Promovarea obiectivelor programului național “Managementul Deșeurilor Solide” prin implicarea
și sensibilizarea populației din localitățile beneficiare (RMD 5) în acțiuni de reducere a poluării cu plastic. Lansarea Campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2024” cu genericul „Închidem robinetul – Oprim poluarea cu plastic” - Promovarea inițiativei legislative pentru interzicerea utilizării ambalajelor de polistiren (PS) care intră în contact direct cu produsele alimentare. Acest tip de deșeu se acumulează în cantități foarte mari după prima utilizare și ajunge la gropile de gunoi.
- Îmbunătățirea accesului la informație și educație de calitate privind cele mai bune opțiuni de
prevenire și reducere a deșeurilor din plastic - Reducerea nivelului de poluare cu plastic prin renunțarea la produse de plastic de unică folosință.
- Creșterea nivelului de informare cu privire la impactul plasticului asupra sănătății.