Şeful statului pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova

De mai bine de şase ani, ecologiștii țin piept clanurilor oligarhice din agricultură, care vor să obțină legalizarea irigării din subteran. Recent însă a fost reluată presiunea din partea Dlui Igor Dodon, Preşedintele  Republicii Moldova, şi a grupurilor de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

”Prin astfel de decizii, Șeful statului de fapt neglijează prevederile cadrului normativ și opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova”, după cum se prezintă într-o declarație semnată de 30 de organizații non-guvernamentale, membre a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Prin declarația adresată Parlamentului, Guvernului, Ambasadorului UE în Moldova și Ministerului Mediului, ecologiștii cer:

  • cercetarea rezervelor de apă subterană a R. Moldova și elaborarea unui studiu științific complex care ar garanta, pe termen mediu şi lung, securitatea ecologică a R. Moldova;
  • declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex;
  • conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile;
  • reabilitarea ecologică a râurilor mici și a bazinelor acvatice și utilizarea apelor de suprafață în scopuri de irigare;
  • susținerea bunelor practici agricole și a agricultorilor care aplică măsuri durabile de cultivare (soiuri rezistente la climă, înființarea bazinelor de captare a apei de ploaie etc.).

Semnatarii consideră o crimă la nivel naţional şi regional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă a unor milionari hrăpăreţi, pe care îi interesează profitul privat şi nu binele public. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană.

La doar o zi după apelul societății civile de a nu permite modificarea legislației care să admită irigarea din subteran, în Parlament a fost instituită o comisie specială pentru elaborarea unui Program Național de irigare a terenurilor agricole. Autorul inițiativei, deputatul independent, Alexandr Oleinic, susține că miza programului este utilizarea apelor din râurile Prut și Nistru pentru irigare. Dar, având la bază Declarația ecologiștilor din Parteneriatul Estic, unii deputați au pus la îndoială intențiile. De ex., deputatul PAS, Radu Marian, a cerut ca în elaborarea Programului să fie implicați specialiști pentru că sunt îngrijorări privind irigarea cu apele subterane. În cadrul dezbaterilor inițiativei legislative, deputatul Iurie Reniță a întrebat tranșant autorul inițiativei dacă în programul național este prevăzută utilizarea apelor subterane, or, în acest caz, ar fi împotriva acestui proiect. Democratul Nicolae Ciubuc, deși a atras atenția asupra resurselor limitate de apă a R. Moldova, a spus că nu ar fi atât de categoric privind utilizarea apei din subteran. Adeptul acestei metode care pune în pericol securitatea națională, Nicolae Ciubuc, a ajuns vicepreședinte al comisiei care va elabora Programul sus-menționat. Deputatul independent Alexandr Oleinic a fost ales și președinte al Comisiei, iar secretar – Vladimir Bolea, Vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Comisia, formată din 7 membri, în comun cu specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, Ministerului Finanțelor, reprezentanții asociațiilor specializate din agricultură, experții naționali și internaționali, mediul academic, alte instituții ale statului vor trebui să elaboreze timp de 5 luni și să prezinte Parlamentului spre aprobare proiectul Programului național pentru irigarea terenurilor agricole.

Alte materiale relevante acestui subiect:

  • Solurile, o durere enormă, care nu ne doareaici
  • Specialiştii atenţionează: Apa din subteran nu este bună pentru irigare aici