Proiect

Statistica privind deșeurile – facilitator cheie pentru economia circulara

Detalii

Proiect finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Programului de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei (ADC) este implementat de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, în perioada aprilie – septembrie 2021.
Statut Proiect finalizat
Categorie Economie circulară, Reciclare
Suma proiectului 9655,00 euro
Durata proiectului 7 luni

Despre proiect

Proiectul „Statistica deșeurilor – facilitator cheie pentru economia circulară” finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Programului de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei (ADC) este  implementat de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, în perioada aprilie – septembrie 2021.

Proiectul este conceput pentru a aborda una dintre principalele provocări cu care se confruntă sistemul de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova și anume, nivel redus de informare/abilitare la toate nivele, inclusiv pe seama accesului în continuare redus la datele relevante privind deșeurile. Calitatea slabă a datelor a fost întotdeauna citată ca o barieră majoră pentru măsurarea corectă a eficienței finanțării în ceea ce privește impactul acesteia asupra îndeplinirii obiectivelor propuse prin Strategia de gestionare a deșeurilor, inclusiv ce ține de – Managementul și comunicarea datelor. Astfel, principalul obiectiv propus prin proiect este de a colecta, analiza, structura și prezenta diverse datele relevante din domeniul gestionării deșeurilor la nivel național.

Potrivit Pactului Ecologic European,  datele accesibile și interoperabile se află în centrul inovației bazate pe date. Aceste date, combinate cu infrastructura digitală (de exemplu, supercomputere, tehnologie cloud, rețele ultrarapide) și cu inteligența artificială, facilitează luarea unor decizii bazate pe date concrete și îmbunătățesc capacitatea de înțelegere și de abordare a provocărilor legate de mediu. Acum, mai mult ca oricând, digitalizarea a făcut colectarea unor cantități mari de date mult mai ușoară. Cu toate acestea, masele de date singure nu creează prea multă valoare, doar posibilitatea de a analiza datele și de a vizualiza statistici le face atât de valoroase.

Prin implementarea acestui proiect, AVD urmărește în primul rând creșterea nivelului de abilitare a părților interesate (în special factorii de decizie) prin utilizarea instrumentelor digitale pentru cercetare, informații și cunoștințe în ceea ce privește gestionarea deșeurilor solide. În cele din urmă, rezultatele planificate vor contribui la creșterea nivelului de clariatate și transparență prin inventarierea și vizualizatra statisticilor privind deșeurile, sprijinind părțile interesate să ia decizii mai bune, fundamentate pe date relevante sectorului.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

MISRA proiect_REP

Prin proiect A.O. E-Circular își propune să ofere asistență, mentorat și instruiri agenților economici din diferite regiuni ale Republicii Moldova cu referire la implementarea mecanismului REP și conformarea la cerințele legale în acest domeniu.

Apă curata pentru toți

Prin proiectul implementat se propune îmbunătățirea accesului la apă potabilă și servicii de canalizare în localitățile rurale din raionul Strășeni, prin extinderea infrastructurii și creșterea conștientizării comunitare privind utilizarea durabilă a resurselor de apă.

Economia Circulară  în industria Textilelor și Îmbrăcămintei

A.O. E-Circular, furnizor acreditat de servicii de instruire la nivel național, dezvoltă un nou program de formare în cadrul programului RECONOMY, intitulat „Practici Sustenabile și Economia Circulară în Industria Textilelor și Îmbrăcămintei.” Acest program sprijină tranziția către practici ecologice și eficiente în sectorul T&Î, oferind oportunități economice și dezvoltarea de competențe verzi pentru femei, tineri și IMM-uri.