Proiect

“Fără PLASTIC mă simt FANTASTIC”

Detalii

Ideea proiectului este de a mediatiza și promova bune practici în lupta cu deșeurile din PLASTIC prin intermediul unei campanii de conștientizare cu genericul “Fară PLASTIC- mă simt Fantastic!”. Durata proiectului este de doar 3 luni, care vor fi concentrate pe o promovare intensă a subiectului abordat, cu scopul final de a influiența decizia de consum a populației din Republica de diferită vârstă, cunoașterea și respectarea principiilor redu, reutilizează și reciclează, cunoașterea și aplicarea “alfabetului deșeurilor din plastic”, etc.
Statut Proiect finalizat
Categorie Economie circulară, Reciclare
Implementat cu suportul ERIM (anterior IREX Europe)
Suma proiectului 3000 euro
Durata proiectului 3 luni
Perioada de implementare iulie-septembrie 2021

Despre proiect

Campania de informare și conștientizare Fără PLASTIC mă simt FANTASTIC” este un proiect de informare și conștientizare lansat de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului  “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile” care este un proiect regional implementat de ERIM (anterior IREX Europe).

Plasticul este inamicul inevitabil al societății moderne, cantitatea căruia crește substanțial de la un an la altul. Cantitatea produsă în ultimul deceniu o depășește pe cea produsă într-un secol. Doar în anul 2019 au fost produse 465 milione tone de plastic, cu 30% mai mult comparativ cu anul 2018. Țările în curs de dezvoltare precum Republica Moldova, în pofida instrumetelor legale elaborate, întâmpină dificultăți enorme la capitolul organizării unui sistem de management eficient al acestor deșeuri. Cu toate acestea, suntem mulți care deja intreprindem acțiuni mici, dar smart în vederea reducerii plasticului în activitatea zilnică și în special a celui de unică folosință.

Campania de informare cuprinde diverse activități și concursuri concepute de echipa de implementare, contribuind în comun la facilitarea procesului de conștientizare a populației cu privire la consumul rațional și corect a produselor din plastic, beneficiile colectării separate, cum plasticul ne afectează sănătatea și ce se așteaptă de la producătorii acestor ambalaje pentru a reuși tranziția spre o economie circulară și sustenabiliă.

Cele mai importante materiale realizate pe perioada campaniei, inclusiv prezentari din cadrul evenimentelor organizate sunt listate mai jos:

Prezentări:

PLASTICUL_O abordare bazata pe drepturile omului

Rezultate concurs Fara Plastic ma simt Fantastic

APIAM – EPR pilot Moldova

Regulament-Deseuri-Ambalaje

Plasticul-inamic-ascuns

Deseuri-plastic-prezentare

Emisiunea 1

În primul episod Fără Plastic mă simt FANTASTIC, am mers la cumpărături unde am procurat alimente încercând să evităm maxim posibil plasticul din comerț, ulterior am explicat tipurile de plastic care se regăsesc pe rafturile din magazin. Însă asta nu este tot, pentru că în acest video explicativ am discutat cu oamenii din stradă despre volumul de plastic pe care-l consumă, dar și cu Irina Balica, managera ABS care ne-a oferit mai multe detalii despre cum și unde poate fi reciclat sau reutilizat plasticul în Moldova.

Emisiunea 2

Un nou episod al proiectului „Fără plastic mă simt fantastic”, unde vorbim despre soluțiile și alternativele de evitare a plasticului. Iată de ce, în această ediție am discutat cu cei care promovează și manifestă grijă prietenoasă față de mediul înconjurător.

Tipuri de plastic

Parteneri și finanțatori proiect

Mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor esențială în materializarea acestui proiect.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

Proiect FNM

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind problemele generate de deșeurile din plastic la nivel național și să promoveze practici sustenabile pentru prevenirea și gestionarea acestora. Proiectul se concentrează pe educarea populației despre impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și despre costurile asociate cu gestionarea lor.

proiect-gef

Inițiativa „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” combate problema deșeurilor de plastic prin acțiuni la nivel local. Derulat de ONG-urile „Verde e Moldova” și „E-CIRCULAR” cu finanțare GEF, proiectul implementează măsuri educaționale, de colectare și prevenire a poluării cu plastic în trei comunități din Republica Moldova.

Fugi-de-plastic

Proiectul „Fugi de plastic”, dezvoltat de A.O. „EcoDigital” și partenerii săi, este dedicat reducerii poluării cu plastic și promovării unui stil de viață sănătos prin activități cum ar fi plogging-ul. Inițiativa încurajează practici sustenabile și conștientizează publicul despre pericolele plasticului, oferind soluții eco-friendly pentru prevenirea și reutilizarea deșeurilor din plastic.