Proiect

“Fără PLASTIC mă simt FANTASTIC”

Detalii

Ideea proiectului este de a mediatiza și promova bune practici în lupta cu deșeurile din PLASTIC prin intermediul unei campanii de conștientizare cu genericul “Fară PLASTIC- mă simt Fantastic!”. Durata proiectului este de doar 3 luni, care vor fi concentrate pe o promovare intensă a subiectului abordat, cu scopul final de a influiența decizia de consum a populației din Republica de diferită vârstă, cunoașterea și respectarea principiilor redu, reutilizează și reciclează, cunoașterea și aplicarea “alfabetului deșeurilor din plastic”, etc.
Statut Proiect finalizat
Categorie Economie circulară, Reciclare
Implementat cu suportul ERIM (anterior IREX Europe)
Suma proiectului 3000 euro
Durata proiectului 3 luni
Perioada de implementare iulie-septembrie 2021

Despre proiect

Campania de informare și conștientizare Fără PLASTIC mă simt FANTASTIC” este un proiect de informare și conștientizare lansat de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului  “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile” care este un proiect regional implementat de ERIM (anterior IREX Europe).

Plasticul este inamicul inevitabil al societății moderne, cantitatea căruia crește substanțial de la un an la altul. Cantitatea produsă în ultimul deceniu o depășește pe cea produsă într-un secol. Doar în anul 2019 au fost produse 465 milione tone de plastic, cu 30% mai mult comparativ cu anul 2018. Țările în curs de dezvoltare precum Republica Moldova, în pofida instrumetelor legale elaborate, întâmpină dificultăți enorme la capitolul organizării unui sistem de management eficient al acestor deșeuri. Cu toate acestea, suntem mulți care deja intreprindem acțiuni mici, dar smart în vederea reducerii plasticului în activitatea zilnică și în special a celui de unică folosință.

Campania de informare cuprinde diverse activități și concursuri concepute de echipa de implementare, contribuind în comun la facilitarea procesului de conștientizare a populației cu privire la consumul rațional și corect a produselor din plastic, beneficiile colectării separate, cum plasticul ne afectează sănătatea și ce se așteaptă de la producătorii acestor ambalaje pentru a reuși tranziția spre o economie circulară și sustenabiliă.

Cele mai importante materiale realizate pe perioada campaniei, inclusiv prezentari din cadrul evenimentelor organizate sunt listate mai jos:

Prezentări:

PLASTICUL_O abordare bazata pe drepturile omului

Rezultate concurs Fara Plastic ma simt Fantastic

APIAM – EPR pilot Moldova

Regulament-Deseuri-Ambalaje

Plasticul-inamic-ascuns

Deseuri-plastic-prezentare

Emisiunea 1

În primul episod Fără Plastic mă simt FANTASTIC, am mers la cumpărături unde am procurat alimente încercând să evităm maxim posibil plasticul din comerț, ulterior am explicat tipurile de plastic care se regăsesc pe rafturile din magazin. Însă asta nu este tot, pentru că în acest video explicativ am discutat cu oamenii din stradă despre volumul de plastic pe care-l consumă, dar și cu Irina Balica, managera ABS care ne-a oferit mai multe detalii despre cum și unde poate fi reciclat sau reutilizat plasticul în Moldova.

Emisiunea 2

Un nou episod al proiectului „Fără plastic mă simt fantastic”, unde vorbim despre soluțiile și alternativele de evitare a plasticului. Iată de ce, în această ediție am discutat cu cei care promovează și manifestă grijă prietenoasă față de mediul înconjurător.

Tipuri de plastic

Parteneri și finanțatori proiect

Mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor esențială în materializarea acestui proiect.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

MISRA proiect_REP

Prin proiect A.O. E-Circular își propune să ofere asistență, mentorat și instruiri agenților economici din diferite regiuni ale Republicii Moldova cu referire la implementarea mecanismului REP și conformarea la cerințele legale în acest domeniu.

Apă curata pentru toți

Prin proiectul implementat se propune îmbunătățirea accesului la apă potabilă și servicii de canalizare în localitățile rurale din raionul Strășeni, prin extinderea infrastructurii și creșterea conștientizării comunitare privind utilizarea durabilă a resurselor de apă.

cover e-circular page (7)

A.O. E-Circular, furnizor acreditat de servicii de instruire la nivel național, dezvoltă un nou program de formare în cadrul programului RECONOMY, intitulat „Practici Sustenabile și Economia Circulară în Industria Textilelor și Îmbrăcămintei.” Acest program sprijină tranziția către practici ecologice și eficiente în sectorul T&Î, oferind oportunități economice și dezvoltarea de competențe verzi pentru femei, tineri și IMM-uri.