Articol

Italia: „Plătește pentru cât arunci”

Detalii

Data publicării
29/06/2020
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

„Plătește pentru cât arunci„ (PAYT) este un alt instrument economic care țintește înspre conștientizarea consumatorilor cu privire la faptul că deșeurile costă, având de asemenea ca obiectiv inducerea acelorași comportamente precum reducerea deșeurilor generate, creșterea gradului de reciclare și reducerea cantităților depozitate.

În Italia, compania publică Contarina folosește sistemul PAYT („Pay-as-you-throw”), ce presupune taxarea pe baza cantității reale pe care o generează o gospodărie sau persoană. 

Contarina deservește 554.000 de locuitori din regiunea Veneto din Italia. Astfel, 85% din deșeuri sunt  colectate separat direct la sursă și se generează doar 53 kg de deșeuri per locuitor pe an. Colectarea are loc prin metoda de la ușă la ușă (door-to-door). Aceste lucruri au devenit posibile datorită Decretului legislativ nr. 22/1997, articolului 49 Stabilirea tarifului, care a permis municipalităților din Italia să adopte scheme PAYT.

Tariful PAYT pentru generarea deșeurilor de la Contarina se formează dintr-o parte fixă ​​și o parte variabilă. Taxa fixă ​​se bazează pe numărul membrilor gospodăriei. Taxa variabilă, percepută în plus față de cea fixă, se bazează pe numărul de deșeuri reziduale colectate din tomberoanele de gunoi și reziduurile de grădină. Gospodăriile care fac compost obțin o reducere de 30% din taxa variabilă.

Fiecare gospodărie, în funcție de numărul de persoane, are un număr fix de colectări pe an, și își pot goli coșul de un anumit număr de ori înainte de a plăti mai mult pentru colectări suplimentare. Deșeurile colectate separat (reciclabilele ca plasticul, sticla, hârtia, metalul) sunt preluate prin sistemul door-to-door și nu presupun taxe suplimentare.

Acest tip de sistem minimizează producerea de deșeuri și promovează compostarea la domiciliu. Cu cât mai puține deșeuri generează o gospodărie, cu atât mai puțin plătește.

Evoluția creșterii colectării separate a Deșeurilor (2000-2014)

De asemenea, în Italia, municipalitatea Treviso folosește tarife de impozitare pe deșeuri PAYT în Regulamentul său de impozitare pe deșeuri și servicii (TARES) . Aceasta definește o parte fixă ​​și una variabilă a taxei pe deșeuri pentru utilizatorii casnici și non-casnici. Regulamentul prevede, de asemenea, stimulente fiscale pentru compostarea domestică.

Articolul 19 din TARES prevede – utilizatorilor casnici care sortează deșeurile biodegradabile prin compostare la domiciliu, li se aplică o reducere de 20%  a porțiunii variabile a cotei de impozitare. Această reducere este posibilă abia după depunerea unei cereri specifice care atestă faptul că va fi efectuată în mod continuu compostarea la domiciliu pe parcursul anului următor. Scutirea se aplică începând cu 1 ianuarie a anului următor transmiterii cererii.

Conform statisticilor, în Italia, pe parcursul a 14 ani, procentul de deșeuri colectate separat și respectiv reciclabile a crescut cu 58.2% datorită stimulentelor schemelor PAYT implementate în țară.

Articole similare

trage