IULIE FĂRĂ PLASTIC 2024 – ACCEPTĂ PROVOCAREA – ÎNREGISTREAZĂTE

Proiect

Proiect “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” (EcoDigital în parteneriat cu e-Circular)

Detalii

Proiect implementat de A.O. EcoDigital în parteneriat cu A.O. E-Circular, Colegiul de Ecologie, MoldRec și EcoRecycling cu suportul financiar din fondurile “Programului de Granturi Mici GEF, implementat de UNDP Moldova”
Statut Proiect finalizat
Categorie DEEE, Economie circulară, Reciclare
Suma proiectului 48.800,00 USD
Durata proiectului 12 luni

Despre proiect

Proiectul “Reciclăm DEEE și realizăm ODD” este implementat cu suportul financiar al Programului de Granturi Mici (SGP), implementat de UNDP și se încadrează în prioritățile Inițiativei Strategice 3 a Strategiei pe Țară GEF SGP. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea impactului DEEE-urilor asupra mediului și sănătății prin extinderea rețelei de colectare separată a DEEEurilor la nivel național și creșterea numărului populației informată și motivată să gestioneze responsabil și corect aceste deșeuri periculoase în gospodărie și la locul de muncă. Proiectul a fost conceput ca o continuare a proiectului Oraș curat cu e-Deșeu reciclat implementat la fel cu suportul Programului de Granturi mici (SGP) în perioada 2018-2020, contribuind direct la realizarea a cel puțin opt Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) cu nr. 3, 6, 7, 11, 12, 13, 15 și 17.

REZULTATELE PROIECTULUI:

  • Extinderea punctelor de colectare a DEEEurilor la nivel național. Total achiziționate în cadrul proiectului – 78 tomberoane (68 – tomberoane mici și 10 – tomberoane mari). Ca rezultat, inclusiv cu proiectul “Oraș Curat cu e-Deșeu Reciclat”, infrastructura de colectare DEEE la nivel național a fost extinsă până la 206 tomberoane. A fost actualizată și Harta punctelor de colectare DEEE.
  • Reducerea cantității de DEEE-uri ajunse la gropile de gunoi și creșterea ratelor de reciclare. Pe durata implementării proiectului, prin organizarea a 2 campanii de colectare (toamna 2021 și primăvara 2022) cu suportul partenerilor SRL „Moldrec Group” și SRL “EcoRecycling”, au fost colectate și pregătite pentru reciclare circa 110 tone de DEEE, echivalent cu reducerea a 158,4 tone de emisii CO2. Acest rezultat este unul foarte bun și reprezentativ, fapt care confirmă importanța gestionării corecte a DEEE-urilor în Republica Moldova pentru atingerea obiectivului asumat de Moldova, și anume să reducă până în 2030, în mod necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră până la 70%, comparativ cu 1990.
  • Sporirea nivelului de cunoștințe în domeniul gestionării corecte a DEEE-urilor. A fost dotată o clasă laborator DEEE în cadrul Colegiului de Ecologie. În total s-au elaborat 12 boxe cu DEEE dezasamblate (cele mai utilizate EEE în gospodărie), pentru a arăta din ce sunt compuse: telefon mobil, Televizor, frigider, mașină de spălat rufe, laptop, ceainic electric, fier de călcat, jucărie, uscător de păr, baterii, lămpi. Au fost organizate 14 ateliere de informare offline cu privire la importanța colectării corecte a DEEE și predarea la punctele de colectare specializate. Atelierele au fost organizate în diferite instituții din mai multe regiuni ale țării: Chișinău, Bălți, Cahul, Căușeni, Drochia, Florești, Ialoveni, Nisporeni, Sîngerei, Telenești, UTAG. În cadrul seminarelor au participat circa 1500 de persoane – elevi și profesori.
  • A fost realizat Studiu privind generarea și gestionarea DEEE-urilor. 
  • Stimularea spiritului civic și participativ al cetățenilor în reducerea impactului DEEE-urilor asupra mediului și sănătății. Pe parcursul proiectului au fost organizate 2 campanii de colectare: toamna 2021 și primăvara 2022. În acest scop, beneficiarilor proiectului li s-a oferit pentru o perioadă de 1-2 săptămâni, corturi personalizate pentru colectarea DEEE-urilor și stimularea populației să colecteze DEEE. În cadrul campaniei de colectare din primăvară 2022, A.O. EcoDigital a avut ca partener și compania Sandriliona SRL. Ca rezultat, elevii din 5 instituții de învățământ au fost premiați cu înghețată (2500 înghețate) pentru implicarea și responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada proiectului și a campaniei de colectare. Totodată, în parteneriat cu Clubul Tinerilor Makeri, A.O. EcoDigital a participat și organizat 3 Ateliere de Reparație a EEE defecte, explicând și demonstrând la modul practic cât de important este să extindem durata de viață a unui echipament defect prin al Repara. Primul atelier a fost organizat cu participarea tinerilor de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, urmat de un alt atelier organizat cu ocazia #EUTechDays Cahul. Ultimul atelier s-a organizat în Clasa DEEE din incinta Colegiului de Ecologie.
206 tomberoane
110 tone DEEE colectate
1500elevi instruiți
1Clasă laborator DEEE

Galerie

Parteneri și finanțatori proiect

Mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor esențială în materializarea acestui proiect.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

cover-website_1

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind problemele generate de deșeurile din plastic la nivel național și să promoveze practici sustenabile pentru prevenirea și gestionarea acestora. Proiectul se concentrează pe educarea populației despre impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și despre costurile asociate cu gestionarea lor.

proiect-gef

Inițiativa „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” combate problema deșeurilor de plastic prin acțiuni la nivel local. Derulat de ONG-urile „Verde e Moldova” și „E-CIRCULAR” cu finanțare GEF, proiectul implementează măsuri educaționale, de colectare și prevenire a poluării cu plastic în trei comunități din Republica Moldova.

Fugi-de-plastic

Proiectul „Fugi de plastic”, dezvoltat de A.O. „EcoDigital” și partenerii săi, este dedicat reducerii poluării cu plastic și promovării unui stil de viață sănătos prin activități cum ar fi plogging-ul. Inițiativa încurajează practici sustenabile și conștientizează publicul despre pericolele plasticului, oferind soluții eco-friendly pentru prevenirea și reutilizarea deșeurilor din plastic.