Conferința națională 2024 – Economia Circulară în Republica Moldova

Articol

Ziua Mondială a Curățeniei a unit pentru un mediu mai curat comunitatea din Strășeni, Zubrești și Trebujeni!

Detalii

Data publicării
16/09/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, Ziua Mondială a Curățeniei a devenit un eveniment semnificativ în calendarul comunităților din întreaga lume. Sub egida Ministerului Mediului, anul acesta, localitățile partenere a proiectului „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare”, mai exact municipiul Strășeni, comuna Zubrești și comuna Trebujeni din Republica Moldova au dat dovadă de solidaritate și implicare în acțiuni de salubrizare de amploare, mobilizând peste 250 de persoane pentru a face din Ziua Mondială a Curățeniei 2023 o experiență de neuitat.

Cu determinare și pasiune, voluntarii din aceste localități au avut un scop comun: să transforme spațiile publice în locuri mai curate și mai frumoase pentru comunitate. Prin eforturile colective ale angajaților Primăriei, Gospodăriei Comunale, școlilor și grădinițelor din localitate și altor organizații locale, alături de cetățeni dedicați și tineri entuziaști, împreună au reușit să atingă acest obiectiv cu succes.

În Strășeni, zona din regiunea complexului sportiv multifuncțional de pe strada Iakir a fost transformată dintr-o zonă neglijată într-un spațiu mai curat și fără deșeuri. Fiind o zonă adesea folosită de localnici ca zonă pentru picnicuri, deșeurile aruncate iresponsabil împânzeau spațiul verde.

Tinerii ce își fac studiile la Liceul Teoretic Zubrești  au decis să revitalizeze spațiul din apropierea instituției de învățământ, iar un grup de mămici împreună cu angajații grădiniței din localitate au făcut curat la Monumentul „Ostașul eliberator”.

Locuitorii din Trebujeni au reușit să revitalizeze toloaca din regiunea gunoiștii, transformând-o într-o zonă sigură pentru toată lumea. Aici, alergătorii comunității Run Moldova s-au alăturat curentului plogging, colectând deșeuri pe măsură ce alergau prin localitate. Trebujeni are motiv de îngrijorare, aici deșeurile ajung pe cale aeriană de la depozitul de gunoi în spațiile verzi din vecinătate. Prin eforturile lor susținute, voluntarii au contribuit la îmbunătățirea aspectului estetic al acestor zone publice.

În fiecare dintre aceste localități, au fost colectate peste 50 de saci de deșeuri, demonstrând astfel efortul susținut al comunităților în ceea ce privește curățenia mediului. Voluntarii ce au participat la activitățile de salubrizare au găsit deșeuri de plastic și ambalaje ce se aflau în mediu de ani de zile, reprezentând un pericol pentru biodiversitatea locală. Această descoperire subliniază necesitatea educației și a conștientizării cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și a responsabilității fiecărui cetățean.

Un aspect notabil al acestei inițiative a fost implicarea activă a comunității locale, în special a tinerilor. Echipa de tineri fotbaliști din Strășeni alături de antrenorul lor au fost principalii protagoniști ce au inspirat adulții la mai mult. Liceenii din Zubrești au oferit un exemplu de implicare și responsabilitate față de mediul înconjurător. În Trebujeni, tinerii și comunitatea activă au fost forța motrice în acest efort de curățenie.

Printre persoanele care au avut un rol cheie în organizarea și coordonarea acestor activități de salubrizare se numără doamnele primar: Valentina Casian din municipiul Strășeni, Maria Manoli din comuna Zubrești și Cristina Gandrabur din comuna Trebujeni. Cu lideri dedicați și comunități motivate, aceste localități au dat un exemplu de responsabilitate civică și conștientizare a importanței păstrării mediului înconjurător curat.

Într-o perioadă în care mediul înconjurător este tot mai amenințat de poluare și deșeuri, astfel de inițiative demonstrează că comunitățile unite pot face schimbări semnificative în lupta împotriva poluării și pentru un mediu mai sănătos. Această inițiativă nu numai că a adus o schimbare tangibilă în Strășeni, Zubrești și Trebujeni, dar a și crescut gradul de conștientizare cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător. Ziua Mondială a Curățeniei nu a fost doar o zi de curățenie, ci și un simbol al responsabilității noastre față de mediul înconjurător și față de generațiile viitoare. Cu speranța că aceste acțiuni vor inspira și alte comunități să se implice în protejarea mediului, putem privi viitorul cu încredere și cu un mediu mai sănătos în minte.

Activitățile organizate fac parte din proiectul „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare” implementat de A.O. Verde e Moldova în parteneriat cu A.O. Centrul de instruire și consultanță E-CIRCULAR cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF-PNUD.

Articole similare

trage