Event

Conferința națională 2023 – economia circulară în Republica Moldova

Evenimentul oferă o platformă pentru dialog între experți naționali și internaționali, reprezentanți ai sectorului public, mediului de afaceri, academic și societății civile cu scopul de a explora soluții inovative și accelera tranziția spre modele de afaceri circulare bazate pe parteneriate durabile!

Detalii

Statut Eveniment finalizat
Data 17 noiembrie 2023, ora 09:30
Locație Digital Park, Strada Mihai Viteazul 15, Chişinău
Subiect Economia circulară în Republica Moldova

Despre eveniment

Conferința Națională 2023 reunește decidenți, experți, companii și ONG-uri pentru a explora oportunitățile și provocările tranziției Republicii Moldova către o economie circulară durabilă.

Pe agenda se regăsesc teme-cheie precum gestionarea deșeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorilor, consumul sustenabil, finanțarea proiectelor circulare și implementarea practică în diverse sectoare. Prin abordare multidisciplinară și colaborativă, evenimentul promovează soluții inovative, parteneriate și educație, reprezentând o platformă esențială pentru dialog constructiv și transformarea provocărilor în oportunități valoroase.

Speakeri

La acest evenimentul experți recunoscuți vor împărtăși cunoștințele și perspectivele lor valoroase pe teme de mediu, cultură și inovație. Vino să-i asculți și să te inspiri!

Grigore Stratulat
Secretar de Stat Ministerul Mediului
Andrei Chistol
Secretar de Stat Ministerul Culturii
Ion Iordachi
Director general adjunct Agenția de Investiții a Moldovei
Dr. Henning Wilts
Institutul Wuppertal pentru Climă, Mediu, Energie

Dr. Henning Wilts conduce Departamentul de Economie Circulară la Institutul Wuppertal pentru Climă, Mediu și Energie. Cercetările sale se axează pe procesele de tranziție către o economie circulară: Cum pot fi transformate procesele liniare în procese de creare a valorii într-un mod circular cât mai rapid? De ce nu am devenit deja o economie circulară și cum pot politicienii să depășească principalele obstacole?

Pentru a atinge acest scop, el coordonează diverse proiecte de cercetare în domeniile textilelor circulare, prevenirea deșeurilor de ambalaje și strategiile de zero deșeuri. În prezent, el se ocupă și de studiul științific pentru strategia națională de Economie Circulară din Germania.

Din 2023, deține profesoratul pentru Economie Circulară la Universitatea Hafencity din Hamburg.

Jo Morley
City to Sea, Anglia

Jo conduce echipa de Marketing și Campanii la City to Sea, o organizație de caritate pentru mediu și o întreprindere socială cu misiunea de a opri poluarea cu plastic de la sursă și de a facilita pentru toată lumea traiul cu mai puțină risipă.

Având un background în științe sociale, schimbare de comportament și comunicare, și cu mai mult de un deceniu de experiență în conducerea campaniilor pe o serie de probleme de mediu, Jo are un istoric de realizare a proiectelor și campaniilor premiate care creează schimbări la nivel de guvern, corporații și cetățeni.

La City to Sea, Jo a condus Campania Refill la nivel global, Ziua Mondială Refill, Perioade fără Plastic, Reducerea Tacâmurilor, precum și un număr de proiecte pentru a stimula schimbarea comportamentului și inovația și creșterea în sectorul de reciclare.

Sofia-Julia Sydorenco
Zero Waste Ucraina

Sofia Sydorenko, conducătoarea Alianței Zero Waste Ucraina. S-a alăturat mișcării zero waste în Ucraina în 2016. În 2018 a fost una dintre cofondatoarele alianței ucrainene zero waste, care în prezent cuprinde șase organizații și inițiative zero waste. Este pasionată de utilizarea rațională a resurselor, luptă pentru libertate și îi place înghețata :)

Denis Parea
Coordonator Program GEF SGP

Coordonator Național al Programului de Granturi Mici al GEF. Expert în managementul deșeurilor. Experiență de peste 10 ani în gestionarea proiectelor de mediu.

Anatolie Rișina
A.O. Verde e Moldova
Antonia Gravagnuolo
Coordonator Proiect Be.CULTOUR
Ion Lică
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului
Aurelia Bahnaru
A.O. E-Circular

Aurelia BAHNARU este doctor în științe economice, Președinte a Centrului de formare și consultanță „E-Circular” cu o experiență de 10 ani în domeniul educației și formării profesionale  a adulților, privind managementului deșeurilor și promovarea principiilor economiei circulare.

A realizat și coordonat cu succes proiecte în domeniul managementului deșeurilor și abilitarea cetățenilor, a dezvoltat studii reprezentative la nivel național, strategii locale/instituționale de gestionare a deșeurilor, programe de management al deșeurilor, instruiri certificate în domeniul de management deșeuri, etc.

Din 2014 asigură publicarea trimestrială a revistei “Managementul Deșeurilor”, prima și unica revistă de profil în Republica Moldova.

Ioana Cerescu
CEO AER, Piatra-Neamț
Victoria Ivancioglo
Managera de proiect, PNUD Moldova
Roxana Șlemco
Direcția Centrul Regional de Studii NORD-EST
Natalia Iachimov
Coordonatoare de proiect, Organiația Internațională a Muncii
Denis Macovschi
Agenția de Mediu
Roman Bahnaru
A.O. EcoDigital
Vladimir Anton
Director dezvoltare, Terafix SRL
Mihail Cojocaru
Fundația A.O. EcoSave
Ion Lupu
CEO TORECO SRL
Elena Tacu
A.O. ECOVISIO
Natalia Rotari
SRL Bio Circular
Oxana Tcaci
Director GAL Valea Cuboltei
Daniel Tentiuc
Ministerul Mediului

Agenda

O privire detaliată asupra programului conferinței, conceput pentru a facilita discuții critice și parteneriate în evoluția spre o economie circulară.
Înregistrarea participanților
Ora09:30 - 10:00

Startul oficial al evenimentului, marcând începutul activităților și înregistrarea celor prezenți.

Cuvânt de salut
Ora10:00 - 10:30

Grigore STRATULAT, Secretar de Stat Ministerul Mediului

Andrei CHISTOL, Secretar de Stat Ministerul Culturii

UNDP Moldova

Denis PAREA, Coordonator Program GEF SGP

Ion IORDACHI, Director general adjunct Agenția de Investiții a Moldovei

Panel 1: Tranziția la economia circulară: Prioritate la nivel național!
Ora10:30 – 11:00

Programul pentru promovarea economiei verzi 2023-2027 / Daniel Tentiuc, Ministerul Mediului

Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii / Ion Lică, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului

Responsabilitatea extinsă a producătorului, facilitator al tranziției spre economia circulară / Denis Macovschi, Agenția de Mediu

Panel 2: Soluții circulare în gestionarea deșeurilor
Ora11:00 – 12:15

IERARHIA ZERO DEȘEURI: Regândiți, Reproiectați, Reduceți și Reutilizați / Dr.Henning Wilts, Institutul Wuppertal pentru Climă, Mediu, Energie Director Divizia Economie Circulară

Reciclarea nu este cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic. Reducem Plasticul în sectorul Turism / Aurelia Bahnaru, A.O. E-Circular

Reutilizarea și Reumplerea ambalajelor în economia circulară: oportunități și beneficii / Jo Morley, City to Sea 

Comunități ZERO DEȘEURI: Program care își propune să ajute orașe și comunități / Sofia-Julia Sydorenco, Zero Waste Ucraina

Cum gestionăm deșeurile de ambalaje rezultate din produsele de uz fitosanitar și fertilizanți? / Mihail Cojocaru,  Fundația A.O. EcoSave

Afacere circulară bazată pe reciclarea biotehnologică a subproduselor organice semilichide / Vladimir Anton, Terafix SRL

Soluții/tehnologii actuale pentru gestionarea ecologică a deșeurilor / Ion Lupu, Toreco SRL

Panel 3: Parteneriate durabile, comunități implicate și turism circular în tranziția spre Economia Circulară
Ora12:15 – 13:00

Be.CULTOUR – Turism cultural circular / Antonia Gravagnuolo, Coordonator Proiect Be.CULTOUR

Tursim Circular / Roxana Șlemco, Centrul Regional de Studii NORD-EST și Ion Iordachi,  Agenția de Investiții a Moldovei

Soluții ZERO PLASTIC și comunități care promovează consumul responsabil / Ioana Cerescu, CEO AER, Piatra-Neamț

Proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” / Victoria Ivancioglo, Managera de proiect, PNUD Moldova

Microregiunea Grupului de Acțiune Locală (GAL) – că model de inserție și promovare a Economiei Circulare prin parteneriate /  Oxana Tcaci, Director GAL Valea Cuboltei  și Natalia Rotari, Administrator SRL Bio Circular

Panel 4: Resurse educaționale pentru Economia Circulară
Ora13:00 – 13:40

Platforma educațională ResurseEDU: Reducem PLASTICUL / Aurelia Bahnaru, A.O. E-Circular

Dezvoltarea afacerilor verzi prin Programul SIYB Green / Natalia Iachimov, Coordonatoare de Proiect, Stimularea Economiei Verzi în Republica Moldova, Organizația Internațională a Muncii, ILO

Exploararea SOLUȚIILOR BAZATE PE NATURĂ ÎN EDUCAȚIE / Anatolie Rișina, A.O. Verde e Moldova

3 P: Problemă, Pasiune și Plogging / Roman Bahnaru, A.O. EcoDigital

Curs online „La limita DEȘEURILOR” / Elena Tacu, Coordonator programe educaționale, A.O. ECOVISIO

Premierea ambasadorilor “Renunță la PLASTIC”
Ora13:40 – 14:00

Recunoașterea eforturilor ambasadorilor programului „Renunță la PLASTIC”, subliniind importanța acțiunilor lor în promovarea sustenabilității.

Lunch și Networking, EXPO
Ora14:00 – 15:00

Pauză de prânz și o oportunitate excelentă de networking, împreună cu vizitarea expoziției.

Galerie

Partenerii evenimentului

Eveniment organizat cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici GEF SGP Moldova, implementat de UNDP.

Luați legătura cu noi

Locație
Digital Park, Strada Mihai Viteazul 15, Chişinău
Date personale
Mesaj