“Reciclăm DEEE și realizăm ODD”, proiect dedicat gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice

“Reciclăm DEEE și realizăm ODD” este un nou proiect dedicat gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel național și realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, implementat de A.O. EcoDigital cu suportul financiar din fondurile “Programului de Granturi Mici GEF, implementat de UNDP Moldova” în parteneriat cu A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor (AVD), Colegiul de Ecologie, MoldRec și EcoRecycling.

Proiectul a fost conceput ca o continuitate a proiectului “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, implementat în perioada 2018-2020 de A.O. AVD prin extinderea de această dată a numărului punctelor de colectare de la nivel municipal la nivel național. Ca rezultat, numărul punctelor de colectare se va extinde la la 128 la 200, fiind actualizată pe parcurs harta punctelor de colectare – https://e-circular.org/harta-puncte-colectare/  

O componentă importantă a noului proiect este promovarea principiilor Reutilizează, Repară și Reciclează. În mod special, se va atrage atenție înțelegerii și aplicării principiul #Repară (REPAIR), din moment ce conform celor mai bune practici mondiale, anume acest principiu permite prelungirea duratei de viață echipamentelor. Ca acțiune planificată în acest sens este amenajarea primei clase de laborator despre DEEE în cadrul Colegiului de Ecologie, care va fi dotată cu diverse monstre de DEEE, fapt ce va permite studierea și vizualizarea în detaliu a tipurilor de materiale din care sunt acestea compuse (plastic, metal, electronice, etc.).

Reamintim că anual în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), iar conform Studiului privind generarea și gestionarea e-deșeurilor în mun.Chișinău, top obstacole cu privire la colectarea DEEE sunt informarea insuficientă cu privire la colectarea și reciclarea DEEE și infrastructura insuficientă pentru colectarea acestor deșeuri. Toate luate împreună, mai nou amplificate pe termen lung de consecințele pandemiei și creșterea cantităților de echipamentele electrice și electronice procurate în ultimul an, aduc o povară enormă asupra mediului – dacă desigur nu sunt gestionate sustenabil și durabil.

Conferința se va organiza la data de 18 Martie curent, cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, în regim online prin intermediul platformei ZOOM, începând cu ora 10:00.

Link înregistrare eveniment: https://forms.gle/MrcBXZK3Vhm82Zme9