Deșeuri organice

Deșeurile biodegradabile reprezintă o parte considerabilă a deșeurilor menajere zilnice, peste 50-65%. Procesarea acestora poate fi realizată ușor, imitând procesele naturale de descompunere a materiei organice de către microorganisme specifice în natură, cum este de exemplu prin compostare. Compostarea imită ciclurile naturii, doar că într-un mod dirijat de om. Aceasta se poate face individual, în curtea proprie, în parcul adiacent sau la o scară mai mare, implicând întreaga comunitate. În orice caz, deșeurile organice cu siguranță trebuie să fie colectate separat și valorificate drept resursă.

De ce să reciclăm resturile organiceprin reciclarea corectă a deșeurilor biodegradabile, îmbunătățim natural calitatea solurilor. An de an, solurile sunt secate de nutrienți și compuși benefici din mai multe motive. Fertilizanții obținuți de la reciclarea maselor organice sunt îngrășăminte naturale, care reintegrează compușii valoroși înapoi în sol (azot, calciu, fosfor, potasiu). Prin creșterea conținutului de materie organică în sol se îmbunătățește structura solului, sporește capacitatea de retenție a apei în sol, ceea ce favorizează creșterea plantelor și duce la recolte mai bogate. De asemenea, crește considerabil capacitatea de absorbție a CO2 din atmosferă.

Ce putem composta: deșeurile biodegradabile ce provin de la bucătării și casă – toate resturile de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, alimente învechite (din cereale), resturi de mâncare, șervețele de hârtie utilizate, cutii de la pizza, flori uscate sau resturi de plante de interior; resturi de la animale – gunoi de grajd, cel de la păsările din curte, de la iepuri sau alte animale de casă, paiele folosite, pene, păr, etc.; resturile din grădină – flori uscate, iarbă, frunze uscate, crengi, scoarță, buruieni, reziduurile de la amenajarea grădinii, tăierii arbuștilor, gardului viu, etc.

Se colectează selectiv și se depozitează în compostoare sau se predă spre procesare unui operator autorizat.

Cum să compostăm individual:

  1. Pregătirea: se amenajează în curte sau într-un loc comod, de dorit umbros, poate fi și de comun cu alți vecini – compostorul pentru tratarea resturilor organice. Se așterne mai întâi un strat afânat de material nemărunţit de vreo 20 cm fiind recomandate tăieturile de crengi, paie sau tulpini de flori, pentru a favoriza eliminarea surplusului de apă şi totodată pentru aerisire.
  2. Sortarea la sursă: deșeurile organice se colectează separat într-o găleată, tomberon sau alt recipient la îndemână – coji de legume, de fructe, de ou, zaț de cafea, resturi de plante, frunze, ș.a. Se recomandă mărunțirea resturilor mai mari înainte de a le pune în ladă (coji de pepene verde, coceni de porumb și altele).
  3. Optional: pentru a spori procesul natural de biodegradare și a reduce posibilul miros produs în mod natural de deșeurile organice, pot fi folosite microorganisme eficiente EM, care sporesc procesele naturale de fermentare, reduc volumul deșeurilor dar și mirosul. Efectul acestora este similar procesului de “măcerare”, contribuind și la îmbunătățirea calității fertile a compostului obținut la final. Microorganismele eficiente EM se aplică peste deșeurile biodegradabile, care se lasă într-un recipient închis (să fie un mediu anaerob) pentru 10-15 zile, după care masa organică este deversată în compostor.

https://bioem.md/ro/beneficii/em-in-ecologie

https://bioem.md/ro/beneficii/em-in-agricultura

NU se includ: Este strict nerecomandat să se introducă în gramada de compost sticlă, orice fel de metal sau plastic precum şi orice fel de hârtie cerată, resturile de uleiuri şi vopsele, praful din aspiratoare, cenusă sau cărbune, lemn tratat sau vopsit, grăsimi animale,  resturi de produse lactate, nisip, pietriș, excrementelor de câine sau de pisică, scutece de unică folosință, ș.a. Extrem de toxice sunt bateriile, acumulatorii, pesticidele, unele resturi de medicamente și alte substanțe chimice nocive.


Notă
: oasele și deșeurile animaliere pot atrage rozători și alte animale la pila de compost. Se recomandă colectarea separate a acestora.

Crengile, rădăcinile, copacii uscați și alte deșeuri fibroase ar putea fi folosiți la producerea mulcilor, dar și producerea biocombustibilului – bricheți/peleți. Accesați următorul link pentru a găsi Lista producatorilor de biocombustibil, unde s-ar putea preda deșeurile organice cu potențial caloric.

Nu dăm foc la frunze:

https://bit.ly/2P15iio

https://bit.ly/2QaniqY

https://bit.ly/3ds6XHb

https://bit.ly/3sbwVmj
https://bit.ly/2QfaAr9

Metoda de compostare Bokashi