Deșeuri electrice și electronice

Deșeurile electrice și electronice poartă prescurtarea de „DEEE” și cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit, ca de exemplu electrocasnicele mici sau mari: frigidere, mașină de spălat, televizor, aspirator, fierbător, fier de călcat, computer/laptop, etc. Majoritatea gospodăriilor sunt dotate cu aparate electrice și electronice, fiind utilizate în medie 2-8 ani, iar altele și mai puțin.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice cu bateriile uzate sunt deșeuri toxice și foarte periculoase pentru mediu și sănătate, deoarece conțin un șir de substanțe nocive, deosebit de toxice, care afectează componenele de mediu, dar și sănătatea oamenilor:

  • freonul(CFC, HFC, HCFC) care degradează stratul de ozon și are un impact de încălzire globală ridicat;
  • substanțe ignifuge bromurate, care pot produce tulburări de memorie sau pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal în cazurile de expunere pe termen lung;
  • PCB – compuși bifenili policlorurați, regăsite în aparatele mai vechi, fabricate până în 1987, acestea afectând ficatul, sistemul imunitar, tubul digestiv, glanda tiroidă și nu doar;
  • mercur– afectează sistemul nervos și rinichii;
  • PVC – material plastic cu conținut de clor, utilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor; procesarea necorespunzătoare (prin ardere) a acestora determină emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive

Impactul DEEE asupra mediului este considerabil, afectînd tot ce este viu atunci cînd aceste substanțe nocive intră mai departe în lanțul trofic. DEEE-urile pot fi reciclate atunci când nu mai corespund condițiilor de utilizare-reutilizare și nu pot fi reparate. Se recomandă a fi colectate separat și predate operatorilor autorizați pentru neutralizarea și reciclarea acestora.

Ce se include în această categorie: aparate de uz casnic de dimensiuni mari și mici, echipamente informatice și de telecomunicații, echipamente de larg consum și cele de iluminat, unelte electrice și electronice, echipamente sportive și cele de agrement, jucării, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere și control, telefoane mobile, ceasuri, calculatoare, MP3 player, CD playere, fier de călcat, periuțe de dinți electrice, prăjitoare, cabluri și unelte electrice, televizoare, computere, console de jocuri, alarme de incendiu, frigidere, plite electrice, mașini de spălat, uscătoare și radiatoare, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură, dispozitive pentru jocuri video, aparatură medicală și distribuitoare automate, bateriile uzate, lampi, bubli, bateriile auto, acumulatori, becuri, tuburi de neon etc.

NU se includ aici: Termomentre cu mercur, lămpi fluorescente, bec cu incandescență, vopsele, medicamente

https://faradeseuri.md/ro/colectarea-deseurilor-electrice-electronice/

lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=374736


ACUMULATORI PORTABILI (BATERIILE)

Bateriile uzate sunt nocive prin metalele grele pe care le conţin (mercur, nichel, plumb, cadmiu), care pot contamina solul, apa freatică şi afecta vegetaţia. Aceleaşi metale pot afecta grav sănătatea populaţiei. O baterie uzată, ajunsă în sol sau la coşul de gunoi, iar ulterior la groapa de gunoi poluează 1 metru pătrat de pământ şi 10 l de apă. Un calcul estimativ, potrivit căruia o persoană deţine în medie 8-10 baterii uzate, raportat la populaţia unei localități, relevă proporţia poluării mediului.

Ce putem face pentru a preveni poluarea cu aceste substanțe nocive:

Se recomandă colectarea separate a acestora și depozitarea în locurile special amenajate, sau predate operatorilor autorizați pentru neutralizarea acestora.

Aici, harta amplasării punctelor de colectare a e-deșeurilor: https://e-circular.org/harta-puncte-colectare/