Deșeuri din hârtie și carton

Pentru a se produce o tonă de hârtie sunt tăiați în medie 17 arbori maturi. Acești arbori ar fi putut produce oxigenul necesar pentru 320 oameni și ar purifica cam 26 de mii de metri cubi de aer. În afară de aceasta, un hectar de pădure reține aproximativ 40 mii de kg praf anual și contribuie la echilibrul circuitului apei în natură.

De ce să reciclăm hârtia și cartonul: Din hârtia/cartonul reciclat se produce hârtie nouă utilizându-se doar a șasea parte din energia necesară pentru fabricarea hârtiei din celuloză. Aceasta poate servi pentru fabricarea a noi bunuri cum sunt șervețelele, felicitări, ambalajele din carton, sacoșe, etc.

La uzina de reciclare a hârtiei, materialele sunt măcinate și transformate într-o pasta, prin adăugarea apei calde. După aceea amestecul este filtrat și purificat, astfel încât acesta devine o materie primă secundară gata de reutilizare în producerea noilor bunurilor din hârtie, fiind amestecat cu celuloză virgină, în funcție de utilizarea și destinația produsului final. Prin utilizarea hârtiei/cartonului reciclat, se reduce presiunea asupra mediului:

  • se reduce consumul de apă cu aproximativ 60 % pentru producerea noilor produse;
  • o tonă de hârtie reciclată salvează 15-17 copaci, reduce consumul a 2,5 barili de petrol, 4132 KwH, 2,26 m³ spaţiu de depozitare a deşeurilor;
  • se reduc emisiile și poluarea aerului cu aproape 70 % de la procesul industrial de producere implicat;
  • se reduce poluarea apei cu circa 35 %; ș.a.

Ce poate fi reciclat: Cutii, caiete, cărți, ziare, reviste, foi, broșuri, xero-copii, ambalaje de carton, plicuri/pungi de hârtie, hârtia care nu mai poate fi folosită la împachetat sau scris etc.

Ce nu se reciclează: Hârtia chimică/termică cum este cea de la bonuri fiscale, hârtia de fax, cea indigo și hârtia de pergament de cuptor. Aceasta urmează a fi incinerate, se colectează împreună cu deșeurile nereciclabile.

Pentru a favoriza reciclarea hârtiei / cartonului, acestea se colectează și se stochează la un loc uscat, presate/pliate pentru a reduce volumul acestora. De evitat contaminarea acestora cu uleiuri sau alte impurități. De aliberat în prealabil de lipici, polyester sau alte impurități. Cutiile pot fi dezasamblate, puse unele peste altele și legate. Hârtiile mai mici pot fi colectate într-o cutie de carton mai mare. Din hârtia / cartonul reciclat se produc noi produse: cărți, caiete, ziare, cutii, etc.

Notă: hârtia contaminata sau umeda practic nu poate fi reciclată! Șervețele de bucătărie din hârtie utilizate, cutii de pizza pot fi compostate