Articol

Colectarea separată a deșeurilor în cadrul EUGreenWeek2020

Detalii

Data publicării
20/10/2020
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Astăzi, în contextul EUGreenWeek2020 (Săptămâna Verde Europeană 2020 în Republica Moldova), care se desfășoară în perioada 19-23 octombrie 2020, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor alături de ABS Recycling s-a alăturat oficial lansării campaniei de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Scopul acestei campanii este de a educa un comportament responsabil în raport cu deșeurile generate în rândul angajaților care activează în acetse ministere, promovând principiul oficiilor și întrunirilor verzi dar și desigur motivarea cetățenilor să colecteze și să predea corect spre reciclare deșeurile, lansând mesajul – Un nou început pentru oameni și natură!

În acest sens, pe holul MADRM au fost plasate patru tomberoane destinate colectării separate și predării la reciclare a deșeurilor de hârtie, plastic, sticlă și de echipamente electrice și electronice, iar angajații au fost îndemnați să colecteze separat deșeurile din oficiu. Pentru buna organizare a campaniei, a fost elaborat și un Ordin intern, care prevede prevenirea, colectarea separată și predarea la reciclare a deșeurilor de hârtie, plastic, sticlă și de echipamente electrice și electronice. Totodată, colaboratorii ministerului vor fi instructați și vor folosi aceste tomberoane pentru pre-colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Aceste activități au ca scop lansarea și promovarea eșalonată a implementării unui sistem de management de mediu în cadrul autorităților publice centale și de realizare a prevederior din Pactul Verde European, care include Planul de Acțiuni privind Economia Circulară și în scopul promovării aplicării pe larg a reciclării deșeurilor la scară națională.

„Tomberoanele speciale vor fi utilizate pentru pre-colectarea separată a deșeurilor reciclabile din oficiu. Astfel, îndemnăm atât colegii, cât și toți cei care vor veni la minister să manifeste – un nou început pentru oameni și natură! Acțiunea are scopul de a lansa și promova implementarea unui sistem eficient de management de mediu în cadrul autorităților publice centrale și de a promova principiile oficiilor verzi”, a precizat Secretarul de Stat, Maxim Popov.

Totodată, oficialul a propus ca această acțiune exemplu să fie preluată și desfășurată în cadrul autorităților publice centrale și locale, edificiilor, companiilor private, asociațiilor obștești, pentru a spori eficiența valorificării deșeurilor, a crește gradul de informare și conștientizare a funcționarilor și publiacului larg în acest sens, precum și pentru promovarea economiei circulare și reducerii impactului asupra mediului.

Tomberonul pentru colectarea DEEE-urilor este oferit de A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, ca parte a proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” implementat cu suportul Programului de granturi mici Gef SGP Moldova, UNDP și în parteneriat cu MoldRec.

Notă: Acțiunile de colectare separată și predare la reciclare a deșeurilor vin în realizarea prevederilor Legii privind deșeurile nr. 209/2016 , Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 , precum și a Pactului Verde European, ce include Planul de Acțiuni privind Economia Circulară și în scopul promovării aplicării pe larg a reciclării deșeurilor la scară națională.

Articole similare

trage