Articol

Avem nevoie de o abordare circulară cu cât mai puține deșeuri!

Detalii

Data publicării
16/07/2024
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Conform Global Waste Management Outlook 2024 (GWMO 2024), dacă sistemul actual de gestionare a deșeurilor nu se va schimba ne așteaptă o creșterea cu 80 % a cantității de deșeuri generată și dublarea costurilor aferente gestionării acestora până în anul 2050. Drept urmare, una dintre concluziile cheie extrase din GWMO 2024 este necesitatea urgentă de a renunța la sistemul „Managementul deșeurilor ca de obicei“ pentru a aborda criza actuală a deșeurilor la nivel global și național.
Raportul ia în considerare două scenarii pentru a înlocui modelul de business-as-usual. Scenariul „Deșeuri sub control“ prevede stabilizarea ratelor de generare a deșeurilor per capita după 2030 și implementarea imediată a măsurilor pentru îmbunătățirea acoperirii cu servicii de colectare deșeuri, încetarea eliminării inadecvate, cum ar fi arderea deschisă și depozitarea necontrolată, și extinderea ușoară a eforturilor de reciclare.
Scenariul „Economie circulară“ promovează o schimbare radicală de paradigmă, integrând măsurile necesare pentru a reduce substanțial generarea de deșeuri și a crește dramatic ratele de reciclare.
În ambele scenarii, adoptarea unei perspective de „deșeu ca resursă“ este imperativă, necesitând adaptarea pe întregul lanț valoric, de la extracția materiei prime până la eliminare, vizând minimizarea deșeurilor și maximizarea reutilizării și reciclării.


În ciuda inițiativelor în curs, creșterea ratei de reciclare reprezintă o provocare semnificativă. Ratele globale de reciclare, în medie de 19%, evidențiază că, deși reciclarea este adesea subliniată în ghiduri, strategii și marketing, implementarea sa pe scară largă rămâne eluzivă.


Cifrele sunt clare:

  • În 2020, se estimează că generarea globală de deșeuri municipale solide (DMS) a fost de 2,1 miliarde de tone pe an. Datorită unei combinații de creștere economică și demografică, se preconizează că aceasta va crește cu 56% până la 3,8 miliarde de tone până în 2050, dacă nu se iau măsuri urgente.
  • 38% din deșeurile municipale solide generate la nivel global în 2020 au fost gestionate necontrolat.
  • Modelele nesustenabile de consum și producție duc la creșterea cantităților de deșeuri de gestionat, ceea ce, la rândul său, mărește costurile directe pentru societate.

Analiza realizată pentru acest raport a constatat că, în 2020, gestionarea DMS la nivel global a costat 252,3 miliarde USD. Aceste costuri directe nu includ externalitățile rezultate din gestionarea sau lipsa gestionării DMS și care sunt legate intrinsec de tripla criză planetară a schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării, precum și de sănătatea umană și justiția socială și de mediu. Respectiv, datele sugerează că în 2020 costurile totale globale pentru societate ale deșeurilor și gestionării (sau lipsei gestionării) acestora s-au ridicat la 361 miliarde USD.

Fig.1. Cheltuieli directe, externalități și costuri totale ale gestionării deșeurilor solide municipale (2020) (USD 2020).

Extinderea capacității de reciclare va necesita investiții substanțiale în infrastructură. Regiunile cu rate scăzute de reciclare trebuie să facă investiții semnificative pentru a spori capacitatea și a atinge ratele prevăzute în scenariile mai ambițioase. Totuși, beneficiile potențiale, inclusiv crearea de locuri de muncă în economia circulară și reducerea externalităților, fac din aceasta o propunere convingătoare. Prin urmare, implementarea unei abordări „circulare și fără deșeuri“, așa cum este susținută de GWMO 2024, devine singura soluție viabilă pentru a asigura un viitor locuibil și în Republica Moldova.


Un pas mic dar cu rezultat mare este Campania Iulie Fără Plastic și care este marcată anual de peste 100 milioane de oamenii din întreaga lume. Această inițiativă pledează pentru renunțarea/reducerea produselor de plastic în special a celor de unică folosință, deficil reciclabile cu risc pentru mediu și sănătatea populației. Pentru acest an ne-am propus să continuăm diverse activități de informare și implicare civică. Dacă sunteți interesat să faceți parte din campanie, să ne împărtășit experiența din comunitatea și/sau afacerea dumneavoastră, vă rugăm să vă faceți auzită vocea!
Hai să conducem schimbarea împreună — SUNT ECO-EROU PRIN FAPTE!

Articole similare

trage