Conferința națională 2024 – Economia Circulară în Republica Moldova

Articol

Adevărul despre aplicabilitatea REP în prevenirea/reducerea deșeurilor de ambalaje!

Detalii

Data publicării
23/07/2024
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

O nouă săptămână în cadrul Campaniei Iulie Fără Plastic, respectiv un nou subiect – Adevărul despre aplicabilitatea REP în prevenirea/reducerea deșeurilor de ambalaje!

Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP)[este un concept esențial pentru gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje. Această notă de analiză explorează un aspect specific al REP în Republica Moldova și anume rolul și aplicabilitatea mecanismului REP în prevenirea și reutilizarea deșeurilor de ambalaje, cu scopul de a impulsiona reglementări REP mai apropiate principiilor economiei circulare și de a îmbunătăți responsabilitatea producătorilor în raport cu cantitățile imense de deșeuri din ambalaje rezultate din produsele plasate pe piață.

Organizațiile nonprofit create și autorizate de Agenția de Mediu pentru realizarea obligațiilor REP (în continuare – sisteme colective) în numele producătorilor, au fost create din start pentru a îndeplini colectiv cerințele REP, concentrându-se pe gestionarea deșeurilor de ambalaje sau mai exact gestionarea etapei “sfârșit ciclu de viață” a produselor plasate pe piață de producătorii membri a acestor sisteme.  Acest lucru reprezintă o realitate de aproape 30 de ani la nivel european, începând cu introducerea mecanismului REP în Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului  din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

Ce ne-am propus?

  • Să explorăm un aspect specific al REP (Responsabilitatea Extinsă a Producătorului) în Republica Moldova și anume rolul și aplicabilitatea acestui mecanism în prevenirea și reutilizarea deșeurilor de ambalaje. Datele analizate sunt publicate în Nota de analiză elaborată de A.O. E-Circular.
  • Să impulsionăm reglementări #REP mai apropiate principiilor economiei circulare, respectiv să  îmbunătățim responsabilitatea producătorilor în raport cu cantitățile imense de deșeuri din ambalaje rezultate din produsele plasate pe piață.

Realitatea actuală!

  • Deși REP a fost creat pentru a reduce deșeurile, sistemele actuale se bazează în mare parte pe vânzarea materialelor reciclabile de înaltă valoare (PET, aluminiu). Din păcate, prevenirea deșeurilor nu este încă o prioritate!
  • Legislația națională nu prevede un mecanism clar care ar responsabiliza și stimula implicarea producătorilor în prevenirea/reutilizarea ambalajelor, reducerea supra-ambalării produselor, cerințe eco-design, etc, fapt pentru care implementarea practică a acestor măsuri lipsește.

Material informațional elaborat AO Centrul de instruire şi consultanță E-CIRCULAR în cadrul campaniei „Închidem robinetul: Oprim poluarea cu plastic!” susținute de Fondul Național de Mediu şi Ambasada Suediei.

Articole similare

trage