Proiect

Îmbunătățirea cunoștințelor privind implementarea REP în afaceri

Detalii

Prin proiect A.O. E-Circular își propune să ofere asistență, mentorat și instruiri agenților economici din diferite regiuni ale Republicii Moldova cu referire la implementarea mecanismului REP și conformarea la cerințele legale în acest domeniu.
Statut Proiect în curs de desfășurare
Categorie Economie circulară, Management Deșeuri, Responsabilitatea Extinsă a Producătorului
Implementat cu suportul MISRA USAID
Durata proiectului 12 luni
Perioada de implementare august 2024-iunie 2025

Despre proiect

Organizația Centrul de instruire și consultanță E-Circular anunță lansarea cu suportul MISRA USAID a unui proiect complex destinat agenților economici din Republica Moldova, pentru ai ajuta să înțeleagă și să aplice corect noile reglementări legale privind Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP) și gestionarea conformă a deșeurilor rezultate din produsele plasate pe piață.

Proiectul cu genericul „Îmbunătățirea cunoștințelor privind implementarea REP în afaceri” își propune să ofere asistență, mentorat și instruiri  agenților economici din diferite regiuni ale Republicii.

Conform prevederilor Legii nr.209/2016 privind deșeurile, agenții economici care desfășoară activități de producere, import, proiectare, tratarea și plasare pe piață a ambalajelor, bateriilor și acumulatorilor, echipamentelor electrice și electronice, uleiurilor, anvelopelor și a vehiculelor poartă responsabilitate financiară și organizațională pentru gestionarea etapei deșeurilor din ciclul de viață al unui produs și respectiv sunt supuși regimului de RESPONSABILITATE EXTINSĂ A PRODUCĂTORULUI.

Mecanismul REP este un concept esențial pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, introdus din 2018 în cadrul legal național și care se aliniează la standardele Uniunii Europene.  Prevederile legale privind REP se aplică atât pentru produsele comercializate destinate consumului în gospodăriile casnice cât și pentru produsele utilizate în scop propriu de către producător. Totodată, producătorii de produse supuse REP au obligația de înregistrare în Lista producătorilor REP deţinută de Agenția de Mediu.

Prin proiect A.O. E-Circular își propune să ofere mediului de afaceri din Republica Moldova, de la întreprinderile micro, la cele mari, suport informațional și sprijin practic pentru conformare legală, respectiv beneficiarii proiectului vor avea acces la:

  • sesiuni de instruire și consultanță specializată, care le vor permite să dezvolte și să implementeze strategii eficiente de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu cerințele legale;
  • resurse educaționale și materiale informative elaborate special pentru contextul legislativ REP din Republica Moldova;
  • consultanță personalizată pentru dezvoltarea și implementarea planurilor de acțiune privind REP;
  • ședințe și discuții cu instituțiile responsabile pentru implementarea și supravegherea cadrului legal REP, în vederea asigurării unei aplicări eficiente și corecte a acestuia;
  • interacțiune  cu alți agenți economici beneficiari din proiect și schimb de bune practici în domeniul managementului deșeurilor;
  • vizite de studiu locale, la atreprenori cu experineță în gestionarea deșeurilor supuse REP.

Activitățile și subiectele abordate sunt planificate urmare a analizei multitudinii de întrebări și interpretării greșite a cadrului legal, astfel încât să fie facilitat accesul la informații utile. 

Companiile interesate sunt invitate să se înregistreze ca potențiali beneficiari proiect!

Agenții economici interesați pentru participarea la acest proiect sunt invitați să se înscrie prin completarea unui formular online disponibil aici. Participarea în cadrul acestui proiect nu doar că va asigura conformarea cu legislația actuală, dar va aduce și avantaje competitive prin integrarea practicilor durabile și responsabile în activitatea companiei.

Despre E-Circular

E-Circular este o organizație non-guvernamentală, furnizor acreditat servicii de instruire în domeniul gestionării deșeurilor și economie circulară. Prin proiectele și inițiativele sale, E-Circular sprijină atât sectorul public, cât și pe cel privat în eforturile de a adopta politici și practici sustenabile, care să contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Parteneri și finanțatori proiect

Mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor esențială în materializarea acestui proiect.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

Apă curata pentru toți

Prin proiectul implementat se propune îmbunătățirea accesului la apă potabilă și servicii de canalizare în localitățile rurale din raionul Strășeni, prin extinderea infrastructurii și creșterea conștientizării comunitare privind utilizarea durabilă a resurselor de apă.

Economia Circulară  în industria Textilelor și Îmbrăcămintei

A.O. E-Circular, furnizor acreditat de servicii de instruire la nivel național, dezvoltă un nou program de formare în cadrul programului RECONOMY, intitulat „Practici Sustenabile și Economia Circulară în Industria Textilelor și Îmbrăcămintei.” Acest program sprijină tranziția către practici ecologice și eficiente în sectorul T&Î, oferind oportunități economice și dezvoltarea de competențe verzi pentru femei, tineri și IMM-uri.

cover-website_1

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind problemele generate de deșeurile din plastic la nivel național și să promoveze practici sustenabile pentru prevenirea și gestionarea acestora. Proiectul se concentrează pe educarea populației despre impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și despre costurile asociate cu gestionarea lor.