Proiect

UE//Gestionarea deșeurilor solide cu implicarea comunității din raionul Strășeni

Detalii

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR ”Habitat”).
Statut Proiect finalizat
Suma proiectului 909.100,84 MDL
Perioada de implementare 01.09.2020 - 31.08.2021

Despre proiect

A.O. “Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor”, va implementa în perioada 01.09.2020 – 31.08.2021, proiectul “Gestionarea deșeurilor solide prin implicarea activă a comunității” în 6 localități din raionul Strășeni (mun. Strășeni, satul Scoreni, comuna Lozova, satul Vorniceni, satul Negrești și satul Sireți). Proiectul este parte a Programului de Granturi Locale în cadrul proiectului “Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de GIZ Moldova.

Prin lansarea acestui proiect, AVD își propune drept scop să contribuie nemijlocit la creșterea gradului de conștientizare și participare a comunității în vederea reducerii impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății. Evident, nu este o sarcină ușoară, mai degrabă o provocare, dar prin acțiuni coordonare și bine planificate, ne dorim să reușim împreună cu grupurile țintă beneficiare ale proiectului (locuitorii comunităților vizate, cadrele didactice, bibliotecari, elevii, APL-uri, ONG-uri, operatorii de salubritate, agenților economici, etc) reducerea treptată a cantităților de deșeuri ajunse la groapa de gunoi, creșterea ponderii deșeurilor reciclabile colectate selectiv și desigur creșterea numărului de cetățeni, care vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de salubrizare prin onorarea obligațiunii de a achita plată pentru aceste servicii.

Pe durata implementării acestui proiect, AVD împreună cu echipa de experți implicată a realizat diverse activități orientate nemijlocit spre consolidarea capacităților comunității în gestionarea corectă a deșeurilor generate.

UE// Gala de premiere a celor mai activi participanți în campania “Spune NU poluării cu Plastic”

Sâmbătă, 12 iunie 2021, Parcul “Mihai Eminescu” din mun. Strășeni a găzduit un eveniment deosebit, Gala de premiere a celor mai activi și responsabili ambasadori din cadrul Campaniei “Spune NU poluării cu Plastic”, eveniment parte a proiectului  “Gestionarea deșeurilor solide prin implicarea activă a comunității din raionul Strășeni” implementat de  A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, în perioada septembrie 2020 – august 2021, în 6 localități ale raionul Strășeni (mun. Strășeni, satul Scoreni, comuna Lozova, satul Vorniceni, satul Negrești și satul Sireți).

UE// Total 6 Ateliere și peste 300 locuitori din r-ul Strășeni instruiți despre compostare

În perioada 17 – 31 mai 2021, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a organizat 6 ateliere informative și practice privind compostarea deșeurilor în fiecare din cele 6 localități (mun. Strășeni, com. Lozova, s. Sireți, s. Negrești, s. Scoreni și s. Vorniceni) beneficiare a proiectului “Gestionarea deșeurilor solide prin implicarea activă a comunității”. Expertul antrenat în realizarea acestor ateliere, Dul Sergiu Burcă, a prezentat metodele și tehnicile de compostare a deșeurilor biodegradabile în gospodăriile rurale.

Alte proiecte

Descoperă alte inițiative axate pe economia circulară și gestionarea sustenabilă a deșeurilor în Republica Moldova.

MISRA proiect_REP

Prin proiect A.O. E-Circular își propune să ofere asistență, mentorat și instruiri agenților economici din diferite regiuni ale Republicii Moldova cu referire la implementarea mecanismului REP și conformarea la cerințele legale în acest domeniu.

Apă curata pentru toți

Prin proiectul implementat se propune îmbunătățirea accesului la apă potabilă și servicii de canalizare în localitățile rurale din raionul Strășeni, prin extinderea infrastructurii și creșterea conștientizării comunitare privind utilizarea durabilă a resurselor de apă.

cover e-circular page (7)

A.O. E-Circular, furnizor acreditat de servicii de instruire la nivel național, dezvoltă un nou program de formare în cadrul programului RECONOMY, intitulat „Practici Sustenabile și Economia Circulară în Industria Textilelor și Îmbrăcămintei.” Acest program sprijină tranziția către practici ecologice și eficiente în sectorul T&Î, oferind oportunități economice și dezvoltarea de competențe verzi pentru femei, tineri și IMM-uri.