Articol

Start Campania națională dedicată „Iulie Fără Plastic 2023”

Detalii

Data publicării
01/07/2023
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

A.O. “Centrul de instruire și consultanță E-Circular” în contextul activităților organizate la nivel global cu ocazia Iulie Fără PLASTIC 2023”, invită instituțiile publice și private din Republica Moldova să se alăture Campaniei naționale ”Susțin MOLDOVA, refuz PLASTIC, sunt EUROPA”, perioada de desfășurare 01 – 31 iulie 2023.

În anul 2023 a fost publicat primul  Studiu de referință la nivel național privind deșeurile din Plastic în Republica Moldova. Datele studiului au confirmat că reciclarea nu este unica și nici pe departe cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național, ținând cont de faptul că cel mult 3 % din deșeurile din plastic ajung a fi reciclate. Este important să identificăm noi soluții, fundamentate nemijlocit pe principiile Ierarhiei Deșeurilor cu accent pe Prevenire, Reducere și Reutilizare, care nu în zadar reprezintă piatra de temelie a politicii și a legislației UE și a legislației naționale privind deșeurile. 

În acest context, obiectivul  campaniei este de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic prin a refuza diverse ambalaje/produse de plastic de unică folosință utilizate în cadrul ședințelor și întrunirilor oficiale, dar și în activitatea curentă, astfel deminuând atât mediatizarea cât și utilizarea plasticului. Prin această campanie ne aliniem apelului către o societate proactivă lansată de Guvern, pentru a proteja și descuraja orice tentativă de poluare a mediului ambiant.

Miza inițiativei este obținerea unui efect în lanț prin sensibilizarea sectorului administrativ și sporirea responsabilității agenților economici care trebuie să își asumă obligațiunea pentru gestionare conformă a deșeurilor rezultate din produsele plasate pe piață.

Acțiunile care le propunem nu au drept obiectiv ZERO PLASTIC. Scopul este de a reduce cantitatea deșeurilor din plastic generate și promova gestionarea îmbunătățită a ciclului de viață al materialelor plastice pentru a realiza o economie mai circulară a materialelor plastice.

Instituțiile cointeresate de a participa activ sunt invitate să completeze acest Formular online. Fiecare din instituțiile participante vor prim acces la resurse informaționale și ghidare în vederea promovării campaniei.

Activitățile propuse sunt parte a proiectului “Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții comunitare”, implementat de A.O. Verde e Moldova în parteneriat cu A.O. E-Circular, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF SGP Moldova și UNDP.   

Articole similare

trage