Ghid cum reducem plasticul acasă

Published: 27 June, 2024

Efectele devastatoare ale deșeurilor din PLASTIC asupra mediului înconjurător sunt din ce în ce mai evidente. Poluarea pădurilor și a râurilor, afectarea faunei sălbatice și impactul negativ asupra sănătății umane sunt doar câteva dintre consecințele utilizării excesive a plasticului. Din fericire, fiecare din noi poate contribui la reducerea consecințelor negative cauzate de poluarea cu plastic prin adoptarea unor practici mai sustenabile acasă.

Încă din anii 1950, plasticul a fost folosit pe scară largă în ambalajele alimentare, cum ar fi sticle, tăvi, pungi și folii. Adesea, plasticul este combinat cu alte materiale, cum ar fi hârtia și cartonul, metalele, sticla, cernelurile de tipar, adezivii și materiale de acoperire.

Pentru a reduce utilizarea plasticului, este esențial să înțelegem diferențele dintre tipurile de plastic și opțiunile disponibile pentru reutilizare. Toate tipurile de plastic implică riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu, iar multitudinea de aplicații ale acestora necesită o educație amplă despre impactul plasticului asupra vieții de zi cu zi. Reciclarea, deși importantă, nu este soluția completă; prevenirea și reducerea deșeurilor sunt esențiale pentru a proteja mediul.

Acest ghid își propune să ofere soluții practice și accesibile pentru reducerea deșeurilor din plastic acasă. De la schimbarea obiceiurilor de cumpărături și utilizarea alternativelor ecologice până la implementarea unor practici de prevenire a deșeurilor, micile schimbări pot avea un impact semnificativ. Alătură-te mișcării globale de protejare a mediului și descoperă cum poți transforma casa ta într-un loc mai verde și mai prietenos cu natura!

Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Renunță la PLASTIC: Comunități informate cu mai puține deșeuri generate” implementat de A.O. Centrul de instruire și consultanță E-CIRCULAR susținut financiar din Fondul Național pentru Mediu.

Partners and funders