Astăzi serbăm prima ediție Ziua internațională „ZERO DEȘEURI” din 30.03.2023, lansată oficial de UNEP și ONU-Habitat cu scopul de a conștientiza în rândul populației importanța practicilor responsabile de consum și producție și de gestionare a deșeurilor!
Omenirea generează anual peste 2 miliarde tone de deșeuri solide municipale, dintre care 45% sunt gestionate prost. Fără acțiuni urgente, acestea se vor ridica la aproape 4 miliarde tone până în 2050 cu un impact disproporționat negativ asupra celor săraci, până la 4 miliarde de oameni neavând acces la infrastructură/servicii pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.
Odată cu creșterea cantității de deșeuri, a costurilor de reciclare și a reglementărilor în creștere cu privire la reciclare, singura soluție durabilă pe termen lung constă în adoptarea strategiilor zero deșeuri și beneficiilor rezultate. Important de reținut, “ZERO DEȘEURI” nu înseamnă a nu produce deloc deșeuri. Obiectivul cheie este Reducerea și asta înseamnă mai puține deșeuri și o reciclare mai eficientă, împreună cu mai multă reutilizare și eficiență a resurselor. Trecerea către zero deșeuri este foarte realizabilă pentru afaceri.
Ziua internațională “ZERO DEȘEURI” își propune:
- Să aducă în atenția lumii consecințele gestionării proaste a deșeurilor și să încurajeze acțiunile globale la toate nivelele pentru a reduce poluarea și cantitatea deșeurilor;
- Să promoveze modele de consum și producție durabile;
- Să sprijine tranziția societății către circularitate;
- Să crească gradul de conștientizare cu privire la modul în care inițiativele zero deșeuri contribuie la avansarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
„GESTIONAREA DEȚEURILOR ESTE ESENȚIALĂ PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA VIEȚII OAMENILOR DE PRETUTINDENI” , directorul executiv al ONU-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.