Articol

Franța: Lider global în implementarea Responsabilității Extinse a Producătorului

Detalii

Data publicării
20/07/2020
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

De mici am fost învățați să mâncăm tot din farfurie, cei mai norocoși pot împărți resturile și cu animalele din curte, însă odată cu urbanizarea crescândă și industrializarea, problema risipei alimentare a devenit una palpabilă și chiar apăsătoare. Producem mai mult decât consumăm, iar la final, deșeurile organice împreună cu plasticul și alte substanțe poluează intens mediul înconjurător. Am început să promovăm perfecțiunea superficială a produselor, ambalajelor și am uitat să mai și verificăm ce este cu adevărat nutritiv și sănătos pentru noi. Irosirea hranei nu este doar o problemă etică și economică, dar epuizează și mediul de resurse naturale. 

Conform Euronews, în 2018 , Ministerul Agriculturii din Franța a declarat că 10 milioane de tone de alimente sunt irosite anual în țară. În Spania, la acest capitol sunt  7,7 milioane de tone. O declarație a Comisiei Europene din 2016 spunea că aproximativ 88 de milioane de tone de alimente  sunt irosite anual, care are un cost asociat estimat la 143 miliarde de euro.

Din fericire există multe inițiative gata să rezolve această problemă, cum este Platforma UE privind pierderile și deșeurile alimentare (FLW) este o inițiativă a Comisiei Europene. Platforma a fost creată ca parte a Planului de acțiune privind economia circulară a Comisiei pentru a sprijini atingerea obiectivului global de dezvoltare durabilă (12.3) privind risipa alimentară, care invită toate țările să reducă la jumătate risipa alimentară și să reducă pierderile alimentare până în 2030.

FEBA este membru al Platformei UE privind FLW și, pe lângă ședințele plenare, contribuie și la sub-grupul privind donația de alimente și subgrupul de acțiune și implementare. FEBA și membrii săi au cooperat în mod activ cu Health and Food Safety (Sănătate și siguranță alimentară) și Comisia Europeană la elaborarea liniilor directoare pentru donațiile UE. A colaborat, de asemenea, cu organizații europene reprezentând lanțul de aprovizionare cu alimente pentru publicarea Ghidurilor privind donarea de alimente (Liniile directoare ale UE privind donațiile de alimente, Fiecare masă contează, Ghid pentru industria ospitalității).

În UE există și stimulente fiscale pentru donația de produse, în special a mâncării. Ca exemplu în Italia, Milano – întreprinderile care donează alimente beneficiază de reducere a impozitul pe deșeuri.

În 2018, Consiliul Municipal din Milano a modificat Regulamentul privind impozitul pe deșeuri (TARI) și a oferit o reducere afacerilor alimentare (supermarketuri, restaurante, cantine, producători etc.) care își donează pierderile alimentare. Articolul 22 din Regulamentul TARI prevede că reducerea impozitelor va fi acordată proporțional cu cantitatea de alimente donate. Companiile trebuie să depună o declarație până în luna aprilie a fiecărui an care conține o estimare a cantităților pe care intenționează să le doneze. De asemenea, aceștia trebuie să indice organizațiile cărora le vor fi livrate surplusurile, împreună cu documentele semnate de subiecții care primesc produsele, care atestă calificarea acestora. Companiile comerciale și industriale care produc și distribuie bunuri alimentare pot obține reduceri de până la 50% pe partea variabilă a impozitului pe deșeuri. Reducere se aplică în anul următor depunerii cererii.

De asemenea, pentru că este important tot traseul unui produs, au fost stabilite scheme de responsabilitate extinsă a producătorului (REP) pentru diferite tipuri de deșeuri și măsuri pentru eficientizarea acestora din punct de vedere financiar și conducere. REP este un instrument bazat pe piață (market-based), utilizat pentru aplicarea principiului „poluatorul plătește” la gestionarea anumitor fluxuri de deșeuri (articolul 8 WFD). Statele membre UE trebuie să stabilească măsuri de REP care să solicite producătorilor să poartă responsabilitatea financiară și / sau organizațională pentru gestionarea etapei de ”deșeu” din viața unui produs, incluzând operațiunile de  colectare selectivă, sortare și tratare. Aceasta poate include și o responsabilitate de contribuție la prevenirea deșeurilor și la reutilizarea și reciclabilitatea produselor. Cerințele minime generale ale REP vor fi stabilite până la 5 ianuarie 2023 (articolul 8 a WFD). În special, la capitolul ambalare, va fi stabilită o schemă REP obligatorie pentru toate ambalajele până în 2025 (articolul 7 alineatul (2) PPWD).

Franța este lider global în schemele REP. Are un sistem amplu de REP în cadrul căruia întreprinderile sunt responsabile pentru produsele lor și pentru orice ambalaje asociate, chiar și după ce au fost vândute. Este unul dintre cele mai avansate sisteme de REP din UE cu 20 de scheme care acoperă diferite tipuri de produse. Printre acestea se numără vehiculele neviabile (end-of-life vehicles – ELV), deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii și acumulatoare, ambalaje de uz casnic, fluide refrigerate fluorinate, produse farmaceutice, lubrifianți, anvelope, hârtii grafice, materiale textile, deșeuri medicale contaminate, mobilier, deșeuri periculoase dispersate și recipiente de gaz.

REP include, de asemenea, implementarea eco modulării tarifelor. Aceasta înseamnă că producătorii achită o taxă diferențiată în funcție de performanța produselor lor după criterii de mediu, inclusiv conform cantității de material utilizat, încorporarea materialelor reciclate, gestionarea durabilă a resurselor regenerabile, durabilitate, reparabilitate, posibilitățile de reutilizare, reciclare și absența ecotoxicității și a substanțelor periculoase (articolul L541-10-3). Articolul L541-10 din Codul de Mediu Francez prevede sectoarele ce sunt supuse REP și stabilește scheme legate de prevenirea deșeurilor, reutilizarea și repararea obiectelor.

De asemenea, a fost creată și  „Foaia de Parcurs a Economiei Circulare”, în care sunt planificate noi scheme de REP pentru jucării, echipamente de agrement, de sport și grădinărit. Acestea au fost incluse pentru a dezvolta activități de reutilizare și reparare. Mai mult, au fost introduse și scheme REP pentru țigări, care includ și costurile pentru gunoiul generat de acestea. Iar pentru materialele de construcții au fost introduse scheme pentru a permite colectarea acestor deșeuri gratuit.

Totodată, Franța stabilește REP pentru mobilă, cu scopuri de reutilizare. Schema REP din Franța pentru deșeurile de mobilă includ deșeurile de mobilier de uz casnic și corporativ. Ajută la reutilizarea și reciclarea mobilierului, de ex. Reciclarea saltelelor și lemnului, care nu au fost suficient de profitabile pentru a genera activități durabile înaintea acestei scheme. De asemenea, promovează reutilizarea mobilierului, implicând economia socială.

Articole similare

trage