Articol

A 2-a ediție a Conferinței naționale „Economia Circulară” finalizată cu succes!

Detalii

Data publicării
02/12/2024
Autor
Bahnaru Roman e-Circular

Cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale „Economia Circulară în Republica Moldova: Construim un viitor circular ÎMPREUNĂ” s-a încheiat cu succes, marcând un pas important în promovarea economiei circulare ca soluție indispensabilă pentru provocările globale actuale. Evenimentul, desfășurat în perioada 28-29 noiembrie 2024, a reunit 25 de experți naționali și internaționali, peste 150 de participanți, 6 subiecte de interes și 3 workshop-uri practice.

Subiecte cheie abordate în cadrul conferinței:

Regândirea relației cu resursele, inclusiv cu deșeurile în contextul în care deșeurile municipale solide vor crește cu 80% până în 2050, iar costurile gestionării acestora se vor dubla. În acest context, Profesorul Linda Godfrey, Manager al programului Circular Innovation și expert recunoscut international, care a subliniat în cadrul conferinței că doar reglementările nu sunt suficiente, trebuie să regândim relația noastră cu resursele și să integrăm deșeurile în cicluri economice noi.

De la deșeuri la resurse în industria textilă și a îmbrăcămintei, în contextul în care acest sector este unul dintre cei mai mari generatori de deșeuri la nivel global. Inițiativele locale, precum Temelia SRL și proiectul Dory Lis, au demonstrat cum designul circular și soluțiile sustenabile pot transforma industria. De asemenea, E-Circular a lansat în 2024 cursul „Economia circulară și practici sustenabile în industria textilelor și a îmbrăcămintei” susținut de Programul RECONOMY.

Transformarea sectorului agrifood prin economie circulară a evidențiat exemple valoroase din agricultură, unde circularitatea devine parte integrantă a lanțului valoric. Printre subiectele abordate s-au numărat utilizarea ambalajelor sustenabile pentru exportul fructelor, recuperarea și reutilizarea căldurii în procesele de refrigerare și ambalare, precum și aplicarea produselor feromonale biodegradabile pentru combaterea dăunătorilor. Panelul a arătat că economia circulară poate aduce beneficii atât mediului, cât și competitivității economice.

Modele circulare de succes:

  • Banca de Alimente Moldova – o inițiativă care combate risipa alimentară prin redistribuirea alimentelor.
  • Turismul circularPensiunea „Curtea de Piatră” a ilustrat cum reutilizarea resurselor poate transforma afacerile și stilul de viață.
  • Cristina Tocari, fondatoarea Recycline, a evidențiat impactul social și economic al transformării deșeurilor din plastic în produse utile.
  • Ambalaje reutilizabile pentru băuturi calde ca soluție eficientă în lupta cu deșeurile din plastic a fost prezentat de George Clark, manager CITY TO SEA.

Indicatorul de circularitate pentru Republica Moldova. În cadrul conferinței s-a prezentat în premieră primul rezultat al indicatorului de circularitate calculat pentru Republica Moldova – o rată de doar 1,35% în 2023. Acest rezultat ne poziționează departe de media globală de 7,2% și cea a Uniunii Europene de 11,8%, dar evidențiază și potențialul enorm de creștere pe care îl avem în față. Roman Bahnaru, autorul analizei, trainer în sustenabilitate și economie circulară a oferit o perspectivă detaliată asupra acestui indicator și a subliniat importanța unei viziuni circulare pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre

Implementarea Responsabilității Extinse a Producătorului (REP) ca factor cheie în tranziția către economia circulară. Conceptul REP a fost discutat de autorul conceptului, Thomas Lindhqvist de la Universitatea Lund, care a evidențiat impactul pozitiv al REP asupra colectării și reciclării deșeurilor. Cu toate acestea, expertul a subliniat că există încă lacune semnificative, în special în ceea ce privește promovarea durabilității produselor și reutilizarea acestora, care rămân insuficient dezvoltate. De asemenea, dl Lindhqvist a evidențiat importanța unei guvernări eficiente și a unor reglementări clare. Lipsa unor cerințe stricte și a unei supravegheri adecvate a permis apariția unor practici ineficiente, cum ar fi reciclarea de calitate slabă sau nerespectarea standardelor stabilite. Discuțiile la acest subiect au continuat cu reprezentanții din sector la nivel național pentru a evidenția necesitatea unor politici clare, sprijinite de parteneriate strategice, pentru a transforma REP într-un instrument funcțional ce poate susține economia circulară.

Raportarea de sustenabilitate și investițiile în circularitate. Adoptarea standardelor ESG, CSRD și ESRS este esențială pentru alinierea companiilor la cerințele pieței și atragerea de investiții responsabile. Au fost prezentate perspective despre cum raportarea sustenabilității contribuie nu doar la conformitate, ci și la întărirea reputației corporative și la atragerea de investiții responsabile. Ultimul subiect din cadrul conferinței a evidențiat importanța accesării resurselor financiare pentru implementarea inițiativelor care sprijină tranziția către sustenabilitate și economie circulară.

Ziua 2 din cadrul Conferinței a fost dedicată celor 3 workshop-urilor tematice, în cadrul cărora au participat activ reprezentanți ai mediului privat, academic, instituții publice, societatea civilă, etc.

  • Workshop 1. Raportarea de sustenabilitate și conformitatea ESG, CSRD, ESRS.
  • Workshop 2. Strategii de design circular în industria textilă.
  • Workshop 3. Implementarea practică REP și metode de raportare.

Ediția din acest an a conferinței a fost realizată cu suportul partenerilor cheie:

  • Programul RECONOMY, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Helvetas Swiss Intercooperation.
  • UNDP Moldova, Proiectul „Facilitarea unei tranziții verzi și incluzive în Republica Moldova”
  • USAID Moldova, Proiectul Competivitate și Reziliență Rurală în Moldova by Chemonics International și Proiectul „Îmbunătățirea cunoștințelor privind implementarea REP în afaceri” implementat de e-Circular cu suportul Programului MISRA, USAID

Pentru detalii suplimentare despre conferință, inclusiv acces la prezentările experților și inițiativele prezentate vizitați pagina web a evenimentului.

Articole similare

trage