Cursul „Economia circulară și practici sustenabile în industria textilelor și a îmbrăcămintei” este destinat companiilor din industria textilă și a îmbrăcămintei, tinerilor antreprenori precum și managerilor și designerilor care doresc să implementeze practici sustenabile și circulare. Este ideal pentru cei care doresc să înțeleagă cum să reducă impactul de mediu al afacerii, să îmbunătățească responsabilitatea socială și competitivitatea pe piață.
Industria textilă și îmbrăcăminte este a 3-a cea mai mare sursă de emisii gaze cu efect de seră și al 2-a cel mai poluator sector. La nivel global sunt generate anual peste 100 milioane tone deșeuri textile, din care doar 10-12% sunt reciclate și doar 1 % transformate în produse textile noi. În Republica Moldova deșeurile textile de cele mai multe ori ajung la gropile de gunoi și reprezintă provocări pentru producători.
Problema deșeurilor poate fi abordată diferit, prin explorarea princiipilor circulare și modelelor de design circular. Cum producătorii pot începe această transformare, cum pot explora modele de afaceri și design circular, cum să gestioneze deșeurile pre și post consum, cel mai imporant cum să prevină/reducă formarea acestora, cum să dezvolte noi servicii și să creeze noi surse de venit cu maxim competitivitate pe piața națională și europeană și multe alte subiecte de interes vor învăța participanții cursului „Economia circulară și practici sustenabile în industria textilelor și a îmbrăcămintei”.
Acest curs este elaborat de E-Circular în cadrul Programului RECONOMY, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și implementat de Helvetas Swiss Intercooperation, care se desfășoară în două regiuni: Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Moldova) și Balcanii de Vest (Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Serbia și Bosnia și Herțegovina).
A.O. „Centrul de instruire și consultanță E-Circular” este un furnizor de servicii instruire acreditat de Ministerul Educației și Cercetării și membru a Pactului Pentru Competențe, o inițiativă emblematică în cadrul Agendei pentru competențe în Europa, lansată în 2020.