Национальная конференция 2024 - Циркулярная экономика в Республике Молдова

Studiul privind generarea și gestionarea DEEE în Republica Moldova

Опубликовано: 10 июля, 2022

În Republica Moldova, potrivit Regional E-waste Monitor CIS+Georgia, 2021, каждый гражданин производит в среднем 4,9 кг WEEE ежегодно или в общей сложности 17,4 тысяч тонн, из которых только 0,04 кг WEEE/человека обрабатываются экологически ответственным образом. Эти скромные результаты обусловлены отсутствием национальной инфраструктуры переработки отходов и зависимостью от других европейских стран в сфере переработки отходов. Уполномоченные операторы осуществляют только деятельность по сбору и транспортировке.

Pentru anul 2020, conform datelor publicate de Agenția de Mediu, au fost colectate de operatori doar 330 tone DEEE (sau 1,9 % din total generat). Aceste rezultate “modeste” sunt în mare parte determinate de infrastructura logistică precară precum și în continuare un nivel redus de înțelegere și responsabilizare a persoanelor fizice și juridice privind regulile de colectare separată a DEEE-urilor și obligativitatea conlucrării doar cu operatori autorizați pentru colectarea și transportarea DEEE-urilor, chiar și în cazul în care nu rezultă o remunerare economică.

Studiul scoate în vizor serie de obstacole în procesul îmbunătățirii proceselor de gestionare a DEEE-urilor, cu posibile soluții/recomandări structurate ierarhic pentru reprezentanții mai multor grupuri țintă. Ca exemplu, datele colectate și publicate în acest studiu prezintă o primă analiză la nivel național asupra conceptului de #REPAIR (Reparație), drept cea mai optimă soluție de reducere a DEEE-urilor conform Ierarhiei Deșeurilor și cea mai bună modalitate de a încetini creșterea DEEE-urilor prognozată pentru următorii ani.

Câteva din rezultatele studiului:

• 4 din 10 gospodării păstrează/depozitează DEEE;

• 2 din 10 gospodării dau DEEE la metal vechi, iar 1 din 10 gospodării le Aruncă la gunoi, de comun cu alte deșeuri;

• 1 din 2 din respondenți al studiului au menționat că deșeurile de echipamente NU sunt colectate în localitate, 2 din 10 au spus că DEEE sunt colectate gratuit, iar 1 din 10 au menționat că DEEE sunt colectate contra plată;

• 25% din respondenți au menționat că în localitate sunt persoane care circulă cu mașina și colectează DEEE;

• 47% din respondenți NU cunosc dacă colectorii ambulanți din localitate sunt autorizați, iar 63% – NU cunosc cum are loc procesul de reciclare a DEEE ce către ei;

• 9 din 10 gospodării au cel puțin un telefon mobil neutilizat/nefuncțional în gospodărie;

• Jumătate din respondenți au menționat că Lipsa punctelor de colectare este Obstacolul principal pentru care NU se colectează DEEE;

• Jumătate din respondenți cred că cel mai comod pentru ei este ca cineva să vină să ridice DEEE de acasă;

• 2 din 3 respondenți doresc să cunoască mai multe despre compoziția chimică a EEE;

• 7 din 10 respondenți consideră Internetul este cea mai importantă sursă de informare cu privire la reutilizarea și reciclarea DEEE-urilor.

Studiul este elaborat de A.O. EcoDigital în cadrul Proiectului „Reciclăm DEEE și realizăm ODD” realizat cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici GEF, implementat de UNDP Moldova în parteneriat cu A.O. Centrul de Instruire și Consultanță “E-CIRCULAR”, Colegiul de Ecologie, ECO Recycling SRL și Moldrec Grup SRL.