Национальная конференция 2024 - Циркулярная экономика в Республике Молдова

Статья

Cooperarea dintre APL și sisteme colective (REP) reglementată în Legea nr.209/2016 privind deșeurile (versiunea actualizată)

Подробности

Дата публикации
07/08/2024
Автор
Роман Бахнару e-Circular

Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP) este un instrument esențial pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor și reducerea impactului acestora asupra mediului. În Republica Moldova, cadrul legal pentru REP este stabilit prin Legea nr. 209/2016 privind deșeurile și alte 6 acte normative aprobate de Guvern pe tip de produse/deșeuri supuse REP.  Cadrul legislativ  obligă producătorii să își asume responsabilitatea pentru gestionarea produselor post-consum, în special în ceea ce privește colectarea, reciclarea și eliminarea ecologică a acestora. Scopul principal este de a reduce cantitatea de deșeuri și de a încuraja reciclarea și reutilizarea materialelor.

Conform art. 12 al Legii nr. 209/2016, în scopul promovării responsabilităţii extinse a producătorului, prioritar sunt supuse acestor reglementări următoarele produse:

  • батарейки и аккумуляторы;
  • электрическое и электронное оборудование;
  • ambalaje;
  • масла;
  • anvelope;
  • vehicule.

În scopul asigurării atingerii țintelor de colectare a deșeurilor, producătorii de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului care își onorează obligația în mod colectiv colaborează, prioritar și în bază de contract, cu autoritatea administrației publice locale, la dezvoltarea  sistemului  complementar de colectare a deșeurilor generate de utilizarea produselor precum echipamentele electrice și electronice, bateriile și acumulatorii, ambalajele.

Conform noilor actualizări la Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, articolul 121, alineatul (4), în scopul respectării obligațiilor impuse producătorilor în temeiul articolului 12, sistemelor colective autorizate REP de Agenția de Mediu le revine obligația de a încheia contracte cu autoritățile administrației publice locale sau cu persoanele juridice înființate de acestea, desemnate să administreze sistemul de management integrat al deșeurilor municipale.

Contractele vor reglementa cooperarea în organizarea colectării separate, a transportului și a pregătirii pentru utilizare a deșeurilor de ambalaje (obligatoriu) și, opțional, a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, generate în fluxul de deșeuri municipale.

Aceste contracte vor detalia modalitățile de finanțare, procedurile de depunere a documentelor care atestă gestionarea deșeurilor și aranjamentele pentru monitorizarea îndeplinirii obligațiilor contractuale. În cazul mai multor organizații, contractele se semnează în aceleași condiții. Aceste contracte vor include termene și condiții de cooperare, educarea și informarea populației, precum și finanțarea dezvoltării infrastructurii de colectare.

Pentru colectarea deșeurilor de produse reglementate prin responsabilitatea extinsă a producătorului, sistemele colective vor semna contracte cu operatori autorizați. Aceste contracte conțin prevederi referitoare la modalitatea de plată pentru colectarea separată, transportul, pregătirea pentru utilizare, valorificarea și utilizarea deșeurilor din fluxul de deșeuri nemunicipale, pentru depunerea documentelor care atestă tratarea deșeurilor din fluxul de deșeuri nemunicipale și pentru monitorizarea îndeplinirii obligațiilor contractuale.

Sistemele colective finanțează costurile aferente colectării separate, transportului și operațiunilor de tartare a deșeurilor, furnizării de informații adecvate deținătorilor de deșeuri, implementării sistemului de deposit, alte cheltuieli de ordin administrativ, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea deșeurilor de produse reglementate prin responsabilitatea extinsă a producătorului, generate în fluxul de deșeuri municipale, proporțional cu cota de piață deținută de membrii săi, care se calculează, în conformitate cu procedura stabilită de Agenția de Mediu, pe baza cantității produselor plasate pe piață în perioada de raportare, declarată de sistemele individuale și colective.

Осторожный!

Conform art.12, alin. (18) din Legea privind deșeurile este interzisă colectarea deșeurilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului de către alte entități decât sistemele colective autorizare REP și operatorii autorizați pentru tratarea acestor deșeuri, contractați de către sistemele individuale sau colective.

OBLIGAȚIILE APL ÎN GESTIONAREA DEȘEURILOR

Conform art.11 al Legii nr. 209/2016 privind deșeurile, autoritățile administrației publice locale au următoarewle obilagții:

  • crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectare separată, transport, valorificare şi eliminare finală a deșeurilor și stabilirea modului de funcționare a acestuia, în conformitate cu prevederile prezentei legi și ale altor acte normative;
  • alocarea terenurilor necesare pentru colectarea separată a deşeurilor municipale, cel puțin a deșeurilor periculoase, a hârtiei, a materialelor plastice, a sticlei, a metalelor, a biodeșeurilor,
  • a uleiurilor și a grăsimilor comestibile și, de la 1 ianuarie 2025, a textilelor, inclusiv dotarea acestora cu containere specifice tipurilor de deşeuri, precum şi funcţionalitatea acestora;
  • desemnarea locațiilor, în bază de contract cu sistemele colective, pentru dezvoltarea sistemului complementar de colectare a deșeurilor generate de utilizarea produselor supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului, precum echipamentele electrice și electronice, bateriile și acumulatorii, ambalajele;
  • colectarea separată şi transportul la timp al întregii cantități de deșeuri municipale produse pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale;
  • amenajarea unor spaţii speciale pentru depozitarea deşeurilor colectate separat, dimensionate corespunzător, pentru a asigura protecţia mediului și a sănătăţii populaţiei;
  • depozitarea deșeurilor municipale doar în locurile special amenajate în corespundere cu documentația de urbanism;
  • evidenţa datelor şi informaţiilor privind deşeurile şi gestionarea deşeurilor municipale colectate de la populaţie, de la unităţile comerciale şi instituţii, în bază de contract, raportînd anual aceste date, prin intermediul operatorilor de gestionare a deșeurilor municipale, Agenția de Mediu în conformitate cu metodologia de ţinere a evidenţei şi de transmitere a informaţiei, aprobată de Guvern.

Autoritatea administrației publice locale dezvoltă, de comun acord cu sistemele colective servicii complementare, serviciilor existente de gestionare a deșeurilor municipale. Condițiile pentru introducerea unui sistem complementar pentru colectarea deșeurilor de echipamente leelectrice și electronice uzate, deșeurilor de baterii și acumulatori, deșeurile de ambalaje se convin pri nîncheierea de contracte între sistemele colective și autoritateaa dministrației publice locale deliberativă.

Соответствующий H.G. nr. 212/2018 Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, în scopul colectării separate a DEEE provenite de la gospodăriile particulare, producătorii care își onorează responsabilitatea extinsă a producătorului prin intermediul sistemelor colective, de comun acord cu autoritățile publice locale ale unităților administrativ-teritoriale vor organiza, vor gestiona și vor coordona colectarea separată a DEEE de la gospodăriile particulare și transportul acestora la punctele de colectare fixe și mobile prin intermediul serviciului de salubrizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 209 din 29 iulie 2016 privind deșeurile. La solicitarea sistemului colectiv, administrația publică locală pune la dispoziție gratuit spațiu pentru crearea punctului de colectare a DEEE.

Соответствующий H.G. nr. 586/2020 Regulamentul privind gestionarea bateriilor și acumulatorilor și deșeurilor de baterii și acumulatori, în scopul colectării separate a DBA portabili provenite de la gospodăriile particulare, producătorii care își onorează responsabilitatea extinsă a producătorului prin intermediul sistemelor colective, de comun acord cu autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale organizează, gestionează și coordonează colectarea separată a DBA portabili de la gospodăriile particulare, precum și transportul acestora la punctele de colectare fixe și mobile prin intermediul serviciului de salubrizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 209/2016 privind deșeurile. La solicitarea sistemului colectiv, administrația publică locală pune la dispoziție, gratis, spațiu pentru crearea punctului de colectare a DBA portabili.

Соответствующий H.G. nr. 561/2020 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, autoritățile publice locale sau, după caz, asociațiile regionale de management al deșeurilor, de comun acord cu sistemele colective, sunt responsabile pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale. Acestea asigură, prin intermediul operatorului de salubrizare, colectarea separată, transportul către instalațiile de sortare, sortarea deșeurilor menajere și similare care includ deșeurile de ambalaje și încredințarea acestora, direct sau prin intermediul sistemelor colective, spre valorificare. Sistemele colective suportă costurile de colectare și de separare a deșeurilor colectate prin intermediul punctelor de colectare. Costurile se stabilesc de comun acord cu autoritățile publice locale, dar nu trebuie să depășească taxa unitară stabilită pentru serviciul de salubritate pentru populație.

Lista sitemelor colective autorizate pentru implementare REP poate fi consultată pe pagina web – https://e-circular.org/statistici/operatori/

Colaborarea dintre sistemele colective de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) și autoritățile administrației publice locale (APL) reprezintă un pilon esențial în gestionarea eficientă a deșeurilor. Prin încheierea de contracte bine definite și prin stabilirea unor mecanisme clare de cooperare, aceste parteneriate asigură colectarea separată, transportul, sortarea și valorificarea deșeurilor, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului și la promovarea economiei circulare. În plus, implicarea activă a APL în educarea și informarea populației cu privire la gestionarea deșeurilor și finanțarea dezvoltării infrastructurii de colectare sunt cruciale pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Printr-o colaborare transparentă și eficientă, REP și APL pot crea un sistem robust de management al deșeurilor, benefic atât pentru comunitate, cât și pentru mediu.

Похожие статьи

стрелять