5 probleme de mediu în atenţia Micilor Ecologişti

Un mediu curat şi o Planetă sănătoasă este o sarcină destul de complicată dar în acelaşi timp posibilă de atins prin mult efort şi dedicare. Un rol important în acest proces le revine celor mici, care resimt cel mai mult efectele nocive ale poluării mediului şi care în acelaşi timp se mobilizează în vederea identificării celor mai eficiente soluţii.  În acest număr al Revistei, dragii noştri mici Ecologişti, vă punem la dispoziţie câteva probleme spre rezolvare pentru a deveni astfel Eroi ai mediului”!

PROBLEMA 1: REDUCEŢI EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE
1

Creşterea rapidă a temperaturii pământului provoacă o mulţime de probleme plantelor, animalelor, oamenilor şi mediului.

 SARCINI:

 1. Cereţi părinţilor dvs. să vă ajute să plantaţi un copac. Copacii şi plantele ajută la absorbţia dioxidului de carbon din atmosfera Pământului.
 2. Cereţi familiei să utilizeze cât mai puţin maşina. Mergeţi pe jos, plimbaţi-vă cu bicicleta sau luaţi autobuzul spre locul unde trebuie să mergeţi! Carpooling-ul este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a vă deplasa şi vă oferă un timp suplimentar pentru a petrece împreună cu prietenii şi familia!
 3. Spune familiei tale să sorteze corect hârtia utilizată şi să o plaseze în urna de culoare albastră! Ţine cont că hârtia colectată în amestec şi respectiv, care conţine pete de grăsime, adezivi, vopsele nu mai poate fi reciclată. Și nu uitați că copacii absorb dioxidul de carbon, reducând astfel efectele încălzirii globale!
PROBLEMA 2: SALVAŢI RESURSELE NATURALE ALE PĂMÂNTULUI!
2

Pe măsura creșterii populației, au crescut și cerințele de consum, fapt care a pus în pericol rezervele de resurse naturale. Ca exemplu consumul de apă a sporit de 9 ori, iar consumul de energie – de 16 ori. Utilizarea activă a suprafețelor terestre în diverse activităţi economice amplifică procesele de eroziune a solurilor de 15 ori mai rapid decât ar provoca condiţiile naturale. Ca urmare, în ultimii 50 ani circa ¼ din soluri, 1/5 din terenurile arabile şi 1/3 din suprafeţele forestiere au fost supuse procesului de degradare. Totul aceasta determină faptul că mediul ambiant încetează a fi un spaţiu gratuit şi devine un bun rar.

SARCINI:

 1. Cereţi familiei dvs. să utilizeze mai puţină căldură şi aer condiţionat. Încălzirea locuinţelor noastre în timpul iernii şi răcirea lor în timpul verii consumă multă energie, ceea ce formează o presiune asupra resurselor energetice existente. În loc să porniţi şemineul, puneţi un pulover sau utilizaţi o pătură pentru a vă menţine cald!
 2. Economisiţi energia electrică. Pentru a ajuta la salvarea mediului există multe modalităţi uşoare de a utiliza mai puţină energie electrică. Cel mai simplu lucru este să nu uitaţi să opriţi lumina când părăsiţi o cameră! De asemenea, scoate din priză orice echipament tehnic, chiar şi dacă nu este folosit, consumă energie de pe Pământ!
 3. Salvaţi apa! Ceva atât de simplu ca oprirea apei în timp ce vă periaţi dinţii face o diferenţă grozavă pentru Planeta Pământ. Făcând acest lucru, reușiți să economisiți până la 95 litri de apă în fiecare lună! De asemenea, puteţi scurta duşul cu un minut pentru a economisi până la 568 litri de apă pe lună! O altă modalitate excelentă de a economisi apa este oprirea apei în timp ce vă spălaţi mâinile cu săpun şi apoi întoarceţi-o pentru a vă clăti mâinile. Şi asiguraţi-vă că strângeţi orice robinete din care picură apă!
PROBLEMA 3: EVITAŢI  UTILIZAREA PLASTICULUI!
3

Ambalajele din plastic, containerele şi sticlele de apă ne poluează oceanele şi terenurile şi provoacă daune oamenilor, animalelor şi plantelor din întreaga lume!

SARCINI:

 1. Folosiţi doar sticle de apă reutilizabile în familie. Există atât de multe sticle de apă rece, pe care le puteţi folosi din nou şi din nou pentru a ajuta la reducerea poluării din plastic. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca salvarea sticlei de plastic utilizate la masa de prânz ieri, prin curăţarea şi reutilizarea acesteia în ziua de mâine!
 2. Amintiţi-le părinţilor să aducă pungi reutilizabile de la domiciliu atunci când fac cumpărături la magazinul alimentar! Puteţi cumpăra pungi de pânză de la magazinul alimentar sau reutilizaţi cele din plastic pe care le aveţi acasă.
 3. Colectează în mod separat toate cutiile şi buteliile din plastic generate de familia ta şi plasează-le în tomberonul de culoare galbenă. Ulterior acestea vor fi reciclate!
 4. Aduceţi prânzuri la şcoală în container şi nu de fiecare data în pungi de plastic diferite!
PROBLEMA 4:  REDUCEŢI, REUTILIZAŢI ŞI RECICLAŢI!
4

Populaţia creşte atât de repede, la fel şi cantitatea de lucruri pe care le folosim şi le aruncăm în fiecare zi! Pământul nu poate ţine piept la toate gunoaiele noastre, aşa că trebuie să începem să ne gândim la modalităţi de reducere, reutilizare şi reciclare a ceea ce folosim.

SARCINI:

 1. Cereţi părinţilor dvs. să vă ajute să creaţi un program de reciclare la domiciliu. Lucraţi împreună cu familia pentru a decide ce articole pot fi reciclate, cum ar fi ziare, cutii, sticle şi sticle de plastic. Implicați părinții în acțiuni interactive de reciclare dar şi respectarea cerințelor unei colectări separate. Înainte de a arunca ceva, asigura-te dacă acest produs mai poare fi folosit sau reparat!
 2. Fiţi atenţi cum folosiţi bateriile uzate, nu vă jucați cu ele deoarece vă puneți în pericol sănătatea. Aceste baterii uzate sunt deşeuri periculoase şi trebuie colectate separat pentru a fi ulterior predate centrelor de colectare autorizate. În acest sens, împreună cu părinții, creați o cutie specială destinată acestor deşeuri periculoase, atunci când aceasta va fi plină, împreună cu părinţii le puteţi duce la unul din centrele autorizate aflate în apropiere. Acţionaţi corect pentru a păstra aceste produse dăunătoare departe de oceane şi în afara terenului!
 3. Începeţi un program de reciclare şcolară. Discutaţi cu profesorii şi organizaţi un program de reciclare în cadrul şcolii la care pot participa toţi elevii pentru a salva planeta Pământ!
PROBLEMA  5: RESPECTAŢI PLANETA PĂMÂNT!
6

Planeta Pământ ne dă tot ce avem nevoie pentru a trăi o viaţă fericită şi sănătoasă … dar uneori nu ştim cum să spunem mulţumesc pentru tot ce ne oferă Pământul. Trebuie să facem tot posibilul pentru a demonstra că suntem recunoscători pentru ceea ce avem!

SARCINI:

 1. Petreceţi timp în natură. În loc să vă uitaţi la televizor în seara asta sau să jucaţi în interior … de ce nu ieşiţi afară şi jucaţi? Există multe lucruri minunate pe care le puteţi face afară, cum ar fi să jucaţi un sport, să vă duceţi câinele la o plimbare, să mergeţi la plajă sau să planificaţi un joc în aer liber cu copiii din cartier!
 2. Ţineţi şcoala şi vecinătatea liberă de gunoi. Cu cât ţinem mai mult la Pământul nostru, cu atât mai fericit acesta va fi. Asiguraţi-vă că nu lăsați gunoaie în jur. Fiecare deşeu îşi are locul său, nu uitaţi să îl colectaţi separat şi să îl plasaţi în tomberoane, respectând regula (PLASTIC – în tomberonul galben, STICLA – în tomberonul verde şi HÂRTIA – în tomberonul albastru).

Fiecare copil poate deveni un Erou al mediului în cazul în care va soluționa aceste 5 probleme și își va asuma în serios fiecare sarcină în parte!

No comments yet.

Leave a Reply