Национальная конференция 2024 - Циркулярная экономика в Республике Молдова

Deșeuri din plastic

Опубликовано: 28 мая, 2024

În era în care plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale (inclusiv pentru ambalare), astfel încât și apa pe care o consumăm zilnic este îmbuteliată în plastic, deșeurile provenite pe această cale ajung oriunde. Sursele de deșeuri de plastic sunt foarte multiple, precum și diversitatea tipurilor de plastic.

De ce să diminuăm utilizarea plasticului: Masele plastice sunt fabricate din petrol. Deșeurile din plastic nu sunt biodegradabile, rămânând peste 500 de ani în natură. Acesta se descompune în microplastic și pătrund în apă, aer, sol, printr-un efect de acumulare, poluarea manifestându-se permanent și afectând tot ce e viu. De aceea, pe cât e posibil – evitați consumul de plastic, alegeți pungi reutilizabile, ambalaje din materiale biodegradabile și/sau reutilizabile (sticlă, carton, lemn), inerte (metal). Cumpărați mai des în vrac.

Cum afectează plasticul sănătatea noastră, explicația unui medic nutritionist-endocrinolog:  https://bit.ly/3g55lF5

Despre poluare cu microplastic: https://faradeseuri.md/ro/poluarea-cu-microplastic/

Impactul micro-plasticului ajuns în sol: https://bit.ly/3saXRT5

De ce să reciclăm plasticul: Până la urmă, dacă tot utilizăm produse din plastic sau în ambalaje de plastic, colectați selectiv deșeurile din plastic pentru a fi reciclate. Reciclând o sticlă de plastic se economisește energie suficientă pentru funcţionarea unui bec de 60 W timp de 6 ore. Reciclarea plasticului reduce consumul de apă și generarea gazelor cu efect de seră de cel puțin 2,5 ori, etc. Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un metru pătrat de covor, economisindu-se alte resurse naturale limitate.

Ce putem colecta selectiv pentru reciclare: recipiente din plastic pentru băuturi (PET-uri), sticle de plastic din PET, transparente sau colorate pentru băuturi -apă, suc, bere, u

lei, folia de plastic de la baxurile de apă, găletușele de iaurt, lăzile din plastic, caserole din plastic (cele transparente), sticle de lapte, obiecte din plastic, jucării de plastic, flacoane și alte ambalaje din plastic de la produse cosmetice sau de îngrijire, detergenți (creme, șamponuri, geluri de duș, detergent de vase, de rufe, de la balsam, etc.), bidoane și cutii din plastic, cutii de sub lapte sau sucuri, inclusiv ambalajele tip TETRAPAK), paie colorate, flacoane pentru medicamente, caserole, tacâmuri, păhare și recipienți din plastic, ghivece din plastic, recipientele de iaurt, margarină și alte produse alimentare, etc.

NU plasăm tot aici: recipiente cu produse care conțin substanțe chimice, produse combinate din metal și plastic, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (ex: seringi folosite)

Cum colectăm selectiv: recipientele trebuie să fie golite, clătite și presate pentru a câștiga spațiu.

Util de știut:

De unde provine plasticul și care este soarta sa: https://fb.watch/4HhhZRtpLT/

Drumul pungilor de plastic: https://fb.watch/4HfVmECAja/