Статья

UE este pe punctul de a-și încălca promisiunea!

Подробности

Дата публикации
14/07/2023
Автор
Роман Бахнару e-Circular

Comisia Europeană este gata să încalce promisiunea făcută anterior de a interzice prin lege toate substanțele chimice periculoase, cu excepția celor mai esențiale, conform ultimelor documente făcute public. Angajamentul de a „interzice cele mai dăunătoare substanțe chimice din produsele de larg consum, permițând utilizarea lor numai acolo unde esențial” a fost o componentă emblematică a acordului ecologic european în momentul în care a fost lansat, în anul 2020. Într-o actualizare a regulamentului REACH al UE  era menționat faptul că se prevede ca între 7 000 și 12 000 de substanțe periculoase să fie interzise în toate produsele comercializabile, inclusiv multe „substanțe chimice veșnice” – sau substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) – care se acumulează în natură și corpul uman și provoacă diferite boli hormonale și reproductive.

Conform ziarului The Guardian, executivul UE este pe punctul de a ceda presiunii puternice a industriei chimice europene și a partidelor politice de dreapta. Reacția industriei provoacă o îngrijorare la nivel intern cu privire la amenințarea la adresa sănătății publice și a procesului de elaborare a politicilor. Conform unui document legislativ făcut public, sunt prezentate trei opțiuni care ar restricționa 1%, 10% sau 50% din produsele care conțin substanțe chimice periculoase aflate în prezent pe piață. De regulă, UE alege opțiunea de mijloc. Tatiana Santos, șefa politicii privind substanțele chimice din cadrul Biroului European de Mediu, a afirmat: „Eșecul UE de a ține sub control substanțele chimice nocive este reprezentat de sângele contaminat al aproape tuturor europenilor. Fiecare întârziere aduce mai multă suferință, boală și chiar decese premature. Retragerea UE în materie de reglementare ar putea fi un punct culminant pentru acordul verde european, alimentând cinismul în ceea ce privește elitele de neîncredere care fac înțelegeri cu marile grupuri de interese din domeniul substanțelor toxice, cu excepția cazului în care Comisia își respectă promisiunea de a elimina substanțele toxice din produse și de a ține piept poluanților”.

Pe lângă PFAS, autoritățile de reglementare ale UE au constatat că, în urma unui studiu realizat în urmă cu un an pe baza sângelui și a urinei a 13 000 de cetățeni europeni, 17 % dintre copiii europeni sunt expuși riscului de expunere la amestecuri de ftalați, care au legătură cu boli de dezvoltare și reproductive. Urme de bisfenol A, care perturbă sistemul endocrin, au fost găsite la 92% dintre adulți. Coordonatorul studiului, dr. Marike Kolossa-Gehring, a declarat că peste 34 de milioane de tone de agenți cancerigeni, mutageni și toxici au fost consumate în Europa doar în anul 2020. Mai mult, expunerea consumatorilor se poate modifica și ca urmare a unor evenimente. De exemplu, în timpul pandemiei de COVID-19, expunerea la substanțele chimice din produsele de curățare și dezinfecție a crescut considerabil.

Un oficial UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că eforturile de atenuare a acestei modificări legislative au fost influențate de „o schimbare completă a valului de susținere a consumatorilor și a mediului” la Bruxelles, în condițiile în care euro-deputații din Partidul Popular European (PPE) al președintei UE, Ursula von der Leyen, au devenit reticenți față de reforma mediului.  „În cadrul Comisiei, există impresia că este aproape de la sine înțeles că nu putem crea prea multe probleme industriei – indiferent de beneficiile pentru sănătatea publică – și că întreprinderile suferă foarte mult din cauza reglementărilor noastre privind substanțele chimice, așa că ar trebui să încercăm să le ușurăm situația”, a mai adăugat oficialul.

Mai mulți șefi de stat din UE s-au alăturat presiunilor. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut o „pauză de reglementare” în legislația mediului pentru a ajuta industria, în timp ce premierul belgian, Alexander De Croo, a declarat în luna mai: „Dacă suprasolicitam oamenii cu reguli și reglementări, riscăm să pierdem sprijinul public pentru agenda verde.” Grupul Partidului Popular European a propus mai întâi „un moratoriu de reglementare pentru amânarea acelor acte care ar crește în mod inutil costurile pentru întreprinderi… cum ar fi REACH” în septembrie anul trecut. Mișcarea sa a coincis cu anunțul de către gigantul german al chimiei BASF privind o reducere „permanentă” în Europa, pe care a legat-o de „suprareglementare”. Asociația germană a industriei chimice a cerut amânarea interdicției produselor chimice încă din martie 2022. Directorul asociației, Wolfgang Grosse Entrup, a declarat că o propunere conexă de a interzice pentru totdeauna substanțele chimice ar avea efecte „fatale” pentru industria germană. „Cu fiecare dintre aceste substanțe care sunt interzise în UE, crește riscul emigrării în continuare a industriei noastre către regiuni mai puțin strict reglementate”, a spus acesta.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că Bruxelles „se străduiește să ia în considerare comentariile părților interesate din toate părțile într-un mod echilibrat. Acest lucru reflectă toate obiectivele regulamentului REACH, care vizează un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului, sporind în același timp competitivitatea și inovarea industriei chimice europene. Comisia trebuie, de asemenea, să asigure proporționalitatea și coerența politicilor cu alte obiective importante, cum ar fi neutralitatea climatică, transformarea digitală și reducerea dependenței excesive de materialele strategice importate.”

Chiar dacă oficialii includ pe agenda lor politică obiective precum protejarea mediului și a sănătății oamenilor, deciziile pe care le iau aceștia arată mai degrabă că satisfacerea giganților industriei este prioritară, și sunt gata să încetinească sau să neglijeze orice tentativă de reglementare a substanțelor chimice. Europa continuă să producă și să utilizeze cantități mari de substanțe chimice periculoase pentru sănătate. Atât reglementarea, cât și monitorizarea substanțelor chimice nu au reușit istoric să țină pasul cu sinteza și utilizarea noilor substanțe chimice. Strategia Comisiei Europene privind substanțele chimice pentru durabilitate urmărește să protejeze mai bine cetățenii și mediul, stimulând în același timp inovarea pentru produse chimice sigure și durabile. Deci, de ce nu se respectă planul inițial? O fi industria chimică mai importantă decât sănătatea oamenilor?

Похожие статьи

стрелять