Национальная конференция 2024 - Циркулярная экономика в Республике Молдова

Статья

O nouă cercetare confirmă faptul că producția de plastic este direct legată de poluarea cu plastic 

Подробности

Дата публикации
25/06/2024
Автор
Роман Бахнару e-Circular

Potrivit unei cercetări publicate recent în Science AdvancesGlobal producer responsibility for plastic pollution, se atestă o corelație directă între producția de plastic și poluarea cu plastic, astfel încât fiecare creștere cu 1% a producției de plastic a companiilor de bunuri de larg consum este asociată cu o creștere cu 1% a poluării cu plastic în mediu. Studiul constată că companiile ce produc bunuri de larg consum cu vânzare rapidă contribuie, în mod disproporționat la această problemă mai mult decât companiile casnice și de comerț.

Studiul marchează prima măsurare precisă a relației globale dintre producția de plastic și poluare.
Cercetarea, condusă de oameni de știință de la peste 10 universități diferite din Statele Unite ale Americii, Australia, Filipine, Noua Zeelandă, Estonia, Chile, Suedia, Canada și Regatul Unit, a constatat că 56 de companii globale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate a poluării cu plastic comercial. Compania Coca-Cola a fost responsabilă pentru 11% din deșeurile comerciale, urmată de PepsiCo (5%), Nestlé (3%), Danone (3%) și Altria/Philip Morris International (2%). Cele mai importante companii identificate produc alimente, băuturi sau produse din tutun.


Analiza de cinci ani a folosit datele de audit oferite de mișcarea globală BreakFreeFromPlastic din 1.576 de activități de audit din 84 de țări. Auditurile de brand sunt inițiative de știință cetățenească în care voluntarii efectuează colectarea deșeurilor și documentează mărcile găsite din deșeurile colectate. Pe parcursul a cinci ani, peste 200.000 de voluntari au expediat date prin aplicația Break Free From Plastic sau 5 Gyres’ TrashBlitz.


Relația strânsă dintre producția de plastic și poluarea companiilor de bunuri de larg consum, în zonele geografice cu sistemele de gestionare a deșeurilor foarte diferite, sugerează că reducerea producției de plastic în sectorul bunurilor de larg consum este o soluție viabilă pentru a reduce poluarea globală cu plastic. Pe măsură ce liderii mondiali negociază un tratat global privind materialele plastice la INC-4 luna aceasta, la Ottawa, Canada, această cercetare servește ca instrument de sprijinire a unui tratat de mare ambiție obligatoriu din punct de vedere juridic, care include dispoziții privind responsabilitatea corporativă, prioritizarea măsurilor de reducere a producției de plastic și promovarea reutilizării și sistemelor de reumplere.

Citate co-autor:
„Când am văzut prima dată relația dintre producție și poluare, am fost șocată. Am vrut să vomit, era realitatea celui mai rău coșmar al meu. Înseamnă că producătorii mari și mici merg la linie. În ciuda tuturor lucrurilor pe care brandurile mari spun că le fac, nu vedem niciun impact pozitiv din eforturile lor. Dar, pe de altă parte, îmi dă speranța că companiile cu mișcare rapidă de bunuri de larg consum, care își reduc producția de plastic și se deplasează către produse mai durabile și mai reutilizabile, ar avea un impact pozitiv puternic asupra mediului.”

  • Dr. Lisa Erdle, Director de Știință și Inovare, Institutul 5 Gyres
    „Acest studiu științific afirmă ceea ce activiștii și comunitățile afectate de poluarea cu plastic spun de ani de zile: cu cât se produce mai mult plastic, cu atât se găsește mai mult plastic în mediu. Este atat de simplu. Din nou, poluatorii de plastic precum The Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé continuă să eșueze în angajamentul lor voluntar de a-și reduce amprenta de plastic. Avem nevoie de un tratat global obligatoriu din punct de vedere juridic, care impune reduceri semnificative în producția de plastic și împiedică corporațiile să inunde planeta cu plastic de unică folosință.”
  • Sybil Bullock, director asociat de campanie, Break Free From Plastic
    „Cercetarea identifică primele 56 de companii multinaționale care contribuie la gunoiul din plastic comercial global. Studiile anterioare au clasat țări precum Filipine, Indonezia, Sri Lanka, Bangladesh, Nigeria etc. printre primele surse de deșeuri din plastic în ocean. Acest lucru a condus la o poveste în rețelele sociale care dă vina pe țările sărace pentru poluarea globală cu plastic, ignorând faptul că în jurul anilor 1960 companiile globale au inundat țările în curs de dezvoltare cu plastice ieftine, de unică folosință, înlocuind materialele biodegradabile tradiționale și sistemele durabile de reutilizare și reumplere care, în cazul Filipinelor, datează din secolul al XVI-lea. Studiul actual se concentrează în schimb pe rolul companiilor și al producției globale de plastic.”
  • Dr. Jorge Emmanuel, profesor adjunct și membru al Facultății de Cercetare, Institutul de Științe ale Mediului și Marinei și Colegiul de Inginerie și Design, Universitatea Silliman
    „Această cercetare oferă prima cuantificare a contribuției producătorilor la nivel mondial la poluarea cu plastic comercial. Descoperirile sugerează că ambalajele de unică folosință contribuie în mod semnificativ la poluarea cu plastic comercial. Aceste date pot ajuta la identificarea modalităților de abordare a producției de plastic și de a reduce deșeurile din plastic care ajung în mediu.”
  • Dr. Kathy Willis, bursier postdoctoral de la CSIRO, agenția științifică națională a Australiei

Despre Break Free From Plastic (BFFP)

BreakFreeFromPlastic este o mișcare globală care își propune un viitor fără poluare cu plastic. De la lansarea sa, în 2016, peste 2.000 de organizații și 11.000 de susținători individuali din întreaga lume (inclusiv asociația E-Circular din Republica Moldova) s-au alăturat mișcării pentru a cere reduceri masive ale materialelor plastice de unică folosință și pentru a promova soluții de durată pentru criza poluării cu plastic. Organizațiile membre ale BFFP și persoanele participante împărtășesc valorile protecției mediului și justiției sociale, lucrând împreună printr-o abordare holistică pentru a aduce schimbări sistemice. Aceasta înseamnă combaterea poluării cu plastic de-a lungul întregului lanț valoric al materialelor plastice – de la extracție până la eliminare – concentrându-se mai degrabă pe prevenire decât pe remediere, oferind soluții eficiente. www.breakfreefromplastic.org

Похожие статьи

стрелять