Национальная конференция 2024 - Циркулярная экономика в Республике Молдова

Статья

Țările lumii NU au reușit să ajungă la un acord cu privire la Tratatul Global împotriva Plasticului

Подробности

Дата публикации
02/12/2024
Автор
Роман Бахнару e-Circular

În martie 2022, a fost adoptată o rezoluție istorică pentru a dezvolta un instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic (eng. Global Plastic Treaty), inclusiv în mediul marin. Rezoluția a solicitat directorului executiv al Programului ONU pentru Mediu (UNEP) să convoace un Comitet de Negociere Interguvernamental (INC – Intergovernmental Negotiating Committee) pentru a dezvolta „instrumentul”, care trebuie să se bazeze pe o abordare cuprinzătoare care abordează întregul ciclu de viață a plasticului, inclusiv producția, proiectarea și eliminarea acestuia.

Aproape 200 de națiuni s-au întîlnit la Busan, Coreea de Sud. După mai bine de 2 ani de muncă, la a 5 ședință organizată la cel mai înalt nivel (INC5), documentul care trebuia să fie primul pas în reducerea poluării cu plastic NU a fost semnat.

Negociatorii nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui tratat de referință pentru a reduce poluarea cu plastic. O săptămână de discuții nu a reușit să rezolve diviziunile profunde dintre țările „cu ambiție înaltă” (mai mult de 100 de țări, inclusiv Moldova) care caută să semneze un acord obligatoriu la nivel global pentru a limita producția și eliminarea treptată a substanțelor chimice dăunătoare și națiunile „petrochimice” care doresc să se concentreze doar pe reciclarea deșeurilor de plastic.

Un proiect de text publicat duminică după-amiază (care inițial avea 3000 de comentarii asupra textului), după mai multe întârzieri a inclus o gamă largă de opțiuni, clarificând nivelul continuu de dezacord.

„Este clar că există încă o divergență care persistă”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

„Un tratat care… se bazează doar pe măsuri voluntare nu ar fi acceptabil”, a declarat Juliet Kabera, directorul general al Autorității de Management de Mediu din Rwanda. „Este timpul să luăm acest lucru în serios și să negociem un tratat care este potrivit scopului și nu construit pentru a eșua”.

„Fiecare zi de întârziere este o zi împotriva umanității. Amânarea negocierilor nu amână criza”, a declarat duminică șeful delegației din Panama, Juan Carlos Monterrey Gomez.

Țările producătoare de petrochimie, precum Arabia Saudită, s-au opus ferm eforturilor de reducere a producției de plastic și au încercat să folosească tactici procedurale pentru a întârzia negocierile.
„Nu a existat niciodată un consens”, a spus delegatul Arabiei Saudite Abdulrahman Al Gwaiz. (Aici trebuie să ne amintim că COP 28 și 29 au fost organizate anume de astfel de țări).

Negocierile vor continua INC5.2, data și locația urmând a fi anunțate.

Pînă la ședința din Busan, 95 de țări ale lumii, inclusiv și Republica Moldova, au semnat Declarația privind produsele din plastic și substanțele chimice care prezintă motive de îngrijorare, prin această declaraței fiind de acord cu semnarea unui Tratat Global împotriva Plasticului.

Похожие статьи

стрелять